Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ζελένσκι απέσπασε υποσχέσεις για συστήματα αεράμυνας από το ΝΑΤΟ

Μαχητικά F-16 σχεδιάζει να στείλει στο Κίεβο το Βέλγιο από το 2025, ενώ ανακοίνωσε Ταμείο από κατασχεμένα ρωσικά κεφάλαια

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Β. Ζελένσκι στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»

Copyright 2023 The Associated

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Β. Ζελένσκι στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»
Την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο, παρά την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, απέσπασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε χτες στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ρ. Ουμέροφ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, το οποίο συστάθηκε τον Ιούλη.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε εκφράσει «ανησυχία» για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στο Ισραήλ, αφήνοντας προσωρινά σε δεύτερη μοίρα τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αποσπαστεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία, «κάτι που θα έχει συνέπειες». «Οι τραγωδίες που έπληξαν την Ουκρανία και το Ισραήλ είναι διαφορετικές, αλλά και οι δύο είναι τεράστιες», υποστήριξε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα στοχεύσει και τον φετινό χειμώνα την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και ζήτησε συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον έκανε εκ νέου έκκληση για αποδέσμευση των κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, γιατί «ο αγώνας σας είναι ο δικός μας αγώνας» και θα επικεντρωθεί σε συστήματα αεράμυνας, πυροβολικό και πυρομαχικά. Πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την παραγωγή όπλων.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ακόμη και εν μέσω της πολιτικής αστάθειας στο Κογκρέσο και παρά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. «Θα "σκάψουμε βαθιά" (σ.σ. στα αποθέματα) για να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας - ειδικά για αεράμυνα και πυρομαχικά», είπε.

Ενα νέο πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Γερμανία, ενόψει της συνεδρίασης της «Ομάδας Επαφής». «Για την προστασία των ζωτικών υποδομών στις αρχές του χειμώνα και για την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης, η Γερμανία παρέχει στην Ουκρανία πρόσθετη αντιαεροπορική άμυνα με "Patriot", "Iris-T" και "Gepard"», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

«Καθιστούμε επίσης τις ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μάχη, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης που αποτελείται από οχήματα, όπλα και εξοπλισμό αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Γέλεν, ανέφερε ότι «το ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλε το G7 μείωσε δραστικά τα ρωσικά έσοδα τους τελευταίους 10 μήνες και είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σοβαρό και αυξανόμενο κόστος στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία».

Βέλγιο: F-16 από το 2025 και Ταμείο από κατασχεμένα ρωσικά κεφάλαια

Το Βέλγιο θα στείλει αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία από το 2025, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης πιλότων και θα προσφερθεί να φροντίσει για τη συντήρηση του στόλου των F-16.

«Θα είναι στη διάθεσή σας ανάλογα με την απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι τότε στην εξουσία», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλ. ντε Κρου, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι τον Ιούνη του 2024 θα διεξαχθούν εκλογές και εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να κάνει αυτήν την επιλογή.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «βήμα βήμα, ο συνασπισμός για τα F-16 αναπτύσσεται και είμαι σίγουρος ότι θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Στον «συνασπισμό» αυτό πρωτοστατούν η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», το Βέλγιο δεσμεύτηκε τον Μάη να ενταχθεί στον «συνασπισμό F-16» αλλά, σε αντίθεση με τη Δανία και την Ολλανδία που διαθέτουν ήδη F-35, η συμμετοχή του μέχρι τώρα συνίστατο σε εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, χρησιμοποιώντας δύο βελγικά F-16.

Σύμφωνα με τη «Soir», το Βέλγιο προωθεί τη δημιουργία ενός Ταμείου για υποστήριξη της Ουκρανίας και υποδοχή των Ουκρανών στο Βέλγιο. Θα χρηματοδοτηθεί με χρήση τόκων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο Βέλγιο στους λογαριασμούς της «Euroclear», μιας διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, το Βέλγιο δεν μπορεί να εισπράξει αυτούς τους τόκους, αλλά εισπράττει φόρο από την «Euroclear», της οποίας η φορολογική βάση αυξάνεται λόγω αυτών των τόκων. Φέτος εισπράχθηκαν περίπου 625 εκατ. ευρώ από φόρους εταιρειών και το επόμενο έτος αναμένονται 1,7 δισ. ευρώ.

ΝΑΤΟ: «Αποφασιστική απάντηση» σε περίπτωση σαμποτάζ

Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν και τη ζημιά που υπέστησαν το Σαββατοκύριακο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα, που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία.

«Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ (...) η απάντηση θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χ. Πέβκουρ, δήλωσε ότι οι ζημιές στον αγωγό αυτό, που εξερράγη την Κυριακή, προκλήθηκαν από μια «πολύ ισχυρή δύναμη», με τους ερευνητές να μην αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο σε αυτό το στάδιο. «Τι ήταν ακριβώς δεν το έχουμε εξακριβώσει ακόμη, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μάλλον επρόκειτο για σύγκρουση ή καταστροφή», εξήγησε.

Αλλά και η φινλανδική κυβέρνηση άφησε αιχμές για σκόπιμη και «εξωτερική ενέργεια». Η έρευνα συνεχίζεται από κοινού από τη Φινλανδία και την Εσθονία.

Ο αγωγός αερίου «Balticconnector» έκλεισε νωρίς την Κυριακή καθώς υπήρχαν ανησυχίες για διαρροή από μια τρύπα στον αγωγό που έχει μήκος 77 χλμ. Η φινλανδική διαχειρίστρια εταιρεία «Gasgrid» ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να επισκευαστεί ο αγωγός.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Elisa», που διαχειρίζεται το καλώδιο που υπέστη ζημιές, επισήμανε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του αγωγού είναι «σημαντική». Η ζημιά στον αγωγό αερίου βρίσκεται στα φινλανδικά ύδατα, ενώ το καλώδιο έχει σπάσει σε ένα σημείο που βρίσκεται στα εσθονικά ύδατα, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές.

Η Ρωσία δεν εξελέγη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ρωσία δεν κατάφερε προχτές να ανακτήσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, από το οποίο εξοστρακίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκέντρωσε ωστόσο υπέρ της 83 ψήφους, σε σύνολο 193 χωρών.

Υποψήφιες για την περιοχή Ανατολική Ευρώπη ήταν οι Αλβανία, Βουλγαρία, Ρωσία, για δύο έδρες. Η Βουλγαρία και η Αλβανία εξελέγησαν με 160 και 123 ψήφους.

Πολλοί «Δυτικοί» διπλωμάτες «προειδοποιούσαν» τις τελευταίες μέρες να μην επανεκλεγεί η Ρωσία στο Συμβούλιο.

«Η επανεκλογή της Ρωσίας σε αυτό το όργανο, ενώ εξακολουθεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και άλλες ακρότητες, θα ήταν μια φρικτή κηλίδα που θα υπονόμευε την αξιοπιστία» του ΟΗΕ, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρ. Γουντ.

Τα άλλα μέλη του Συμβουλίου που εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν για την περίοδο 2024 - 2026 είναι η Κίνα, το Μπουρούντι, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βραζιλία, η Κούβα και η Δομινικανή Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ