Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσισε το επόμενο βήμα της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία

Επέκταση του ΝΑΤΟικού αγωγού καυσίμων απ' την Ελλάδα στην Ανατ. Ευρώπη συνυπέγραψαν ο Ν. Δένδιας και οι ομόλογοί του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

Το επόμενο βήμα της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία επισημοποιήθηκε χτες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και της συνεδρίασης της - υπό αμερικανική καθοδήγηση - Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, υπέγραψε χτες με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Todor Tagarev, και την υφυπουργό Αμυνας της Ρουμανίας, Simona Cojocaru, «Επιστολή Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας».

Αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει ως την Αλεξανδρούπολη κι από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που έχουν παραταχθεί στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) που υπέγραψε το 2019 το υπουργείο Αμυνας με τη «Lockheed Martin» προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού.

«Η υπογραφή της Επιστολής έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ρουμανίας» τη Δευτέρα, στη Βάρνα, είπε χτες ο Δένδιας, ενώ πανηγύρισε ότι «επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των χωρών - μελών της Συμμαχίας», παρουσιάζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης το φαρμάκι για φάρμακο. Αλλωστε, πηγές του υπουργείου Αμυνας διέχεαν ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία με την οποία εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς προωθείται η χρήση υποδομών στην ελληνική επικράτεια και η διασύνδεσή τους με Βουλγαρία και Ρουμανία», ενώ η όλη εξέλιξη «στέλνει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για συνεργασία 3 χωρών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ», καθώς «συμβάλλει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και «θα ενισχύσει το ελληνικό αποτύπωμα στον τομέα της Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας».

Και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δένδιας συμμετείχε χτες στη Συνάντηση των υπουργών της κοινής πρωτοβουλίας «Jet Coalition», υπό τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, «για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16».

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο ο Ζελένσκι, επισκεπτόμενος την Αθήνα και το Μαξίμου, τόνισε ότι χρειάζεται, μεταξύ άλλων, την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των πιλότων της χώρας του να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της.

Χώρες όπως οι Δανία και Ολλανδία έχουν αποφασίσει ήδη να παραδώσουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ενώ έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στα εν λόγω μαχητικά, η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη της χρονιάς, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025. Στο ενδιάμεσο διαχέονται πληροφορίες ότι Ελληνες αεροπόροι μεταβαίνουν σε Ρουμανία και Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Σε επόμενη φάση, κι αφού οι Ουκρανοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα του μαχητικού και μάθουν να το πετούν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, ο Δένδιας διαβεβαίωσε στην Υπουργική Συνάντηση για την Αμυνα στην Ουκρανία, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, ότι «η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί», ενώ και στη διμερή που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Rustem Umerov επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη της Ελλάδας», συνεννοήθηκαν δε ότι θα επισκεφτεί Κίεβο και Οδησσό.

«Καθαρή θέση» με το κράτος - δολοφόνο

Στο μεταξύ, ο Δένδιας έβαλε στο κάδρο την εμπλοκή και στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ και ιδίως του αμάχου πληθυσμού». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ομως, οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της "Χαμάς", ενυποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες», συνεχίζοντας τη βρώμικη προσπάθεια των αστικών πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ ως κεραυνό εν αιθρία, αποσιωπώντας ότι είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους.

Αλλωστε, θύμισε ότι η κυβέρνηση «έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας» και «πρέπει, λοιπόν, όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω, όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό», επέμεινε, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκθέσει τάχα την Τουρκία για τις θέσεις που εκφράζει στο θέμα (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) και να εμφανιστεί η ίδια ως πιο «αξιόπιστος» εταίρος για τους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η όλη υπόθεση, βέβαια, έχει ως υπόβαθρο και τις μπίζνες της αστικής τάξης. Ενδεικτικά, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΑΕ στο Αμπου Ντάμπι, διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι «η Αθήνα επιθυμεί να συνδέσει τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τα Εμιράτα και με την Ινδία», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του σχεδίου του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), ανταγωνιστικού προς τον «One Road - One Belt» των Κινέζων. Διάδρομος που περνά μέσα από τη φλεγόμενη σήμερα περιοχή, εξ ου και η επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την εμπέδωση της «ασφάλειας και σταθερότητας» ώστε να δρομολογηθούν εκ νέου τα επιχειρηματικά τους σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ