Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αναφορές στην ξενιτιά και τον ξεριζωμό με τραγούδια από κάθε γωνιά της χώρας

«Χαονία»
«Χαονία»
Με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της ξενιτιάς γέμισε η Λαϊκή Σκηνή, την Παρασκευή, καθώς το πρόγραμμα άνοιξε το πολυφωνικό συγκρότημα «Χαονία». «Το 2000, το Φεστιβάλ μάς έδωσε βήμα για να εκφράσουμε το δύσκολο τραγούδι της ξενιτιάς. Τα τραγούδια τα αφιερώνουμε σε κάθε ξενιτεμένο, όπου Γης, τους ξενίτες, όπως τους λέμε στην Ηπειρο», σημείωσε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Ακολούθησαν πολυφωνικά τραγούδια που εξέφρασαν την πίκρα της ξενιτιάς, τον πόνο του αποχωρισμού, την προσμονή της επιστροφής.

Η αναφορά στον ξενιτεμό συνεχίστηκε με το αφιέρωμα «Καλό ταξίδι μάτια μου» με τραγούδια από το Αιγαίο. Η Αμορόζα, η Καίτη Κουλλιά και ο Χρήστος Τσιαμούλης, με νησιώτικα τραγούδια, μίλησαν για τον πόνο του αποχωρισμού, την αγωνία των οικογενειών των ξενιτεμένων, αλλά και τον νόστο. «Καλώς ανταμώσαμε σε αυτήν τη μεγάλη, την όμορφη γιορτή. Ευχόμαστε από καρδιάς η ΚΝΕ να οραματίζεται, να αγωνίζεται τον καλό αγώνα», σημείωσαν οι συντελεστές και ακολούθησαν μουσικές και στίχοι από ολόκληρο το Αιγαίο, που νοσταλγικά ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, ενώ δεν άργησαν να αρχίσουν και οι χοροί...

Η σκυτάλη πέρασε μετά σε ένα αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι με τον τίτλο «Ελλάδα σταυροδρόμι προσφυγιάς», σε ενορχήστρωση κι επιμέλεια Πάνου Δηματρακόπουλου, με την ορχήστρα του συγκροτήματος «Μαΐστρος». Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Παπάζογλου, Dilek Kos, Haig Yazdjian. Οι καλλιτέχνες, με όχημα την παραδοσιακή μουσική, ταξίδεψαν το κοινό στους τόπους προέλευσης και στις φτωχογειτονιές των προσφύγων που η φτώχεια, ο πόλεμος, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τους οδήγησαν στον ξεριζωμό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα συγκινητικό ρεπερτόριο από τραγούδια, με ρίζες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, μικρασιάτικα, αρμένικα, ποντιακά κ.ά.

Από το αφιέρωμα «Καλό ταξίδι μάτια μου»
Από το αφιέρωμα «Καλό ταξίδι μάτια μου»
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής στη Λαϊκή Σκηνή έκλεισαν με ένα αυθεντικό ηπειρώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη. Από τις πρώτες κιόλας νότες, ο βιρτουόζος του κλαρίνου Ν. Φιλιππίδης και ο μεγάλος ερμηνευτής του ηπειρώτικου τραγουδιού Αντώνης Κυρίτσης ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το σύνθημα για χορό και ξεφάντωμα. Μαζί τους στο τραγούδι η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Θωμάς Κυρίτσης.


Από το αφιέρωμα «Ελλάδα σταυροδρόμι προσφυγιάς»
Από το αφιέρωμα «Ελλάδα σταυροδρόμι προσφυγιάς»

Από το ηπειρώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη
Από το ηπειρώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτάζει τα 20 χρόνια της η «Χαονία»(2016-07-12 00:00:00.0)
Φωνές πολύτροπες, πολύγλωσσες, πολύφωνες(2010-07-11 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του τριημέρου στην Αθήνα(2009-08-23 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ(2009-08-09 00:00:00.0)
Πολυφωνική μαγευτική σύναξη(2004-05-30 00:00:00.0)
Μουσικές διαδρομές(1998-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ