Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διεργασίες και εντός της αντιπολίτευσης με φόντο την «ευρωπαϊκή πορεία»

Τις έντονες διεργασίες γύρω από την «ευρωπαϊκή πορεία» της Βόρειας Μακεδονίας και γενικά των Δυτικών Βαλκανίων αναδεικνύει η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, στο κεντροδεξιό VMRO-DPMNE, με φόντο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Κοβάτσεφσκι να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που συνδέεται με αυτήν την «ευρωπαϊκή πορεία».

Ο σημερινός ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρ. Μίτσκοσκι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «FAZ» κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ν. Γκρούεφσκι, ότι βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, προκειμένου με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας για διάφορα αδικήματα που αντιμετωπίζει, να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διατηρεί ακόμα στο κόμμα και να διασφαλίσει ψήφους βουλευτών του υπέρ των αλλαγών που δρομολογούνται. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προτείνει το νέο Σύνταγμα να αναγνωρίσει επίσημα ως μειονότητα της χώρας και τη βουλγαρική, κάτι που περιελάμβανε η συμφωνία που «έκλεισε» πέρσι μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο που για χρόνια εμπόδιζε την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο Μίτσκοσκι κατηγόρησε τον Γκρούεφκσι ότι λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» της «διεφθαρμένης» κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του αλβανικού κόμματος DUI και ότι επιδιώκει τη διάσπαση του VMRO-DPMNE.

Από τη μεριά του, ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι για «ανυπόστατους» ισχυρισμούς και ότι ψάχνει άλλοθι να δικαιολογήσει μια πιθανή αποτυχία του VMRO-DPMNE στις επικείμενες εκλογές.

Αφορμή για να υψωθούν οι τόνοι στο VMRO στάθηκε η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, με την οποία μειώνονται ποινές και παραγράφονται ποινικά αδικήματα στα οποία εμπλέκονται πολλά πρώην στελέχη των κυβερνήσεων της χώρας, σε μεγάλο τους μέρος προερχόμενα από το VMRO-DPMNE. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση αυτή αποτελεί μέρος του παζαριού που εντείνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Τις διεργασίες πάντως επιβεβαιώνουν και δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντ. Καέβσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δομές μέσα στο VMRO - DPMNE που θεωρούν πως αυτή η απομόνωση στην οποία σπρώχνει το κόμμα δεν είναι καλή για τη χώρα και η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει».

Ολα αυτά σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες δηλώνουν όλο και πιο ανοιχτά ότι «επείγει» πλέον η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι όσο αυτή η διαδικασία «βαλτώνει» ενισχύεται η επιρροή Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή.

Βουλγαρία: Απανωτά επεισόδια με φόντο την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία εντείνονται μια σειρά από επεισόδια που επιβεβαιώνουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Αυτή η βαθύτερη εμπλοκή εξάλλου αποτελεί τη «συνεκτική ουσία» της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, η οποία κατά τ' άλλα αποτελείται από κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια αντάλλαζαν βαριές κατηγορίες μεταξύ τους περί διαφθοράς, σκανδάλων κ.τ.λ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η βουλγαρική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσων ιερέων, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, στη Σόφια πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με οργανωτή το φιλορωσικό εθνικιστικό κόμμα «Vazrazhdane» («Αναγέννηση»), ενάντια στη «φιλοδυτική» πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, κρατώντας βουλγαρικές και ρωσικές σημαίες, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στη Βρετανία συνελήφθησαν 5 άτομα βουλγαρικής εθνικότητας, στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φλεβάρη του 2023. Οι ύποπτοι οδηγήθηκαν σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια από Ελλάδα, Βρετανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία και Τσεχία. Κατηγορούνται επίσης ότι οργάνωσαν επιχείρηση παρακολούθησης στο Μαυροβούνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την πρόταση «συμβιβασμού» με τη Βουλγαρία(2022-07-19 00:00:00.0)
Πυκνές διεργασίες μετά την παραίτηση Ζάεφ(2021-11-02 00:00:00.0)
Προωθείται ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός(2019-03-29 00:00:00.0)
Προωθείται το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο(2018-10-27 00:00:00.0)
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία(2018-06-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2016-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ