Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθείται ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την προώθηση των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών συμφερόντων της ΕΕ μέσω συνέχισης της διαπραγμάτευσης και της διαδικασίας για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων ανέδειξε χτες, με την τοποθέτησή του σε συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Σερβίας, ο Ρουμάνος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τζορτζ Τσιάμπα. Οπως τόνισε, η ρουμανική προεδρία της ΕΕ έχει «προτεραιότητα» την προώθηση της «πολιτικής διεύρυνσης» της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που στοχεύει στην ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας και άλλων.

Διαπίστωσε επίσης «θετικές εξελίξεις» στη Σερβία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές σε «θεμελιώδη δικαιώματα», εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, οικονομική διαχείριση και χαρακτήρισε «κρίσιμο ζήτημα» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας για τον «συνολικό ρυθμό», όπως ανέφερε, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία. Ο Τσιάμπα ενθάρρυνε τη Σερβία να συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» και ανακοίνωσε ότι το Βουκουρέστι θα φιλοξενήσει στις 28-29 Μάη διάσκεψη αφιερωμένη στις «ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της νέας γενιάς των Δυτικών Βαλκανίων».

Το ίδιο 24ωρο μετέβη στο Σαράγεβο ο επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Διεύρυνσης και Σχέσεων Καλής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για «μεταρρυθμίσεις» στη βάση των αναγκών μονοπωλίων ισχυρών χωρών της ΕΕ. Σήμερα ο Χαν αναμένεται στο Βελιγράδι, για να ενθαρρύνει τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και την επανέναρξη του διαλόγου Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών με σκοπό μία τελική συμφωνία για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Στα Τίρανα, πάντως, χτες μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, επανέλαβαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο. Κατηγόρησαν τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα πως σχετίζεται με κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος και απαίτησαν την παραίτησή του, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε αργότερα να εισβάλει στο Κοινοβούλιο (όπως είχε κάνει και την περασμένη βδομάδα) δίχως να τα καταφέρει, εξαιτίας της επέμβασης της αστυνομίας κυρίως με τη χρήση δακρυγόνων. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη βδομάδα, τονίζοντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις στα μέσα Απρίλη, ώστε να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Στα Σκόπια ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, Σάμιουελ Ζμπόγκαρ, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για «πολιτικοποίηση» του δικαστικού συστήματος με αφορμή τις διώξεις και τις καταδίκες σε πρώην αξιωματούχους και στελέχη του κόμματός του.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία μία μη δεσμευτική νομικώς πρόταση για κατάργηση της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση αυτή, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ