Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πάλι γαλλικές ασκήσεις στην Κύπρο

Νέες υπερπτήσεις γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έγιναν χτες και θα συνεχιστούν και σήμερα πάνω από την Κύπρο, στο πλαίσιο μίας ακόμα στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιείται μαζί με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Αμυνας.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά γαλλική άσκηση σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών, αφού και την περασμένη Τρίτη, 26 του μήνα, γαλλικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ» πέταξαν ξανά πάνω από το νησί, στο πλαίσιο γαλλικής αεροναυτικής άσκησης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν διευκρινίζουν αν οι ασκήσεις συνδέονται με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκoλ», που στις 5 Μάρτη εντάχτηκε στη νέα επιχείρηση «Κλεμανσό» και ξεκίνησε νέο ταξίδι με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίου, στο πλαίσιο της γαλλικής συμβολής στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές εντείνουν συνολικά τους σχεδιασμούς τους για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Κύπρο (που λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί ιδανικό «ορμητήριο» για παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές). Δεν είναι τυχαία τα σενάρια που επανέρχονται για δημιουργία γαλλικής βάσης στο Μαρί, ενώ η ασφάλεια θα ξεχωρίσει ως τομέας περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και σε επίσκεψη που θα κάνει ο Κύπριος Πρόεδρος το επόμενο διάστημα στο Παρίσι.

Αμείωτα παζάρια

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές του σύνθετου παζαριού που μεγαλώνει στη ΝΑ Μεσόγειο είναι και οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, που δεν εξαντλούνται βέβαια στην ένταξη της πρώτης στην Ευρωένωση, αλλά συνολικά στους όρους της συνεργασίας τους.

Η ίδια η εισηγήτρια της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, που σταθερά εμφανίζεται έντονα επικριτική απέναντι στην Αγκυρα, τόνισε ότι η Τουρκία «είναι μια ανοικτή οικονομία, που δεν έχει αέριο και πετρέλαιο, και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αυτή είναι η ΕΕ. Γι' αυτό ο Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ και την οικονομία της» και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Γιατί δεν το έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει αυτό;».

Φυσικά, στις εξελίξεις επιδρούν και οι αντιθέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, των οποίων η σχέση «δοκιμάζεται» σκληρά, εξαιτίας και της αγοράς ρωσικών «S-400» που «έκλεισε» η Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς δήλωσε ότι η Τουρκία εκτίθεται σε «σοβαρές συνέπειες». Αναλυτές του ιδρύματος «Μπρούκινγκς» εκτιμούν ότι αυτή η αμερικανοτουρκική διαφωνία πιθανώς «δεν θα προκαλέσει μόνιμη ρήξη», ωστόσο «θα βαρύνει σημαντικά στις ήδη τεταμένες σχέσεις και θα εγείρει νέα ζητήματα στην Ουάσιγκτον ως προς την αξιοπιστία του Τούρκου συμμάχου της».

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα προεδρεύσουν στην 7η Σύνοδο της κοινής ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού των δύο χωρών, στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας (στο Ακουγιού) αλλά και του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream».

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα έγινε εκδήλωση όπου παρασημοφορήθηκαν βετεράνοι που συμμετείχαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974), στην οποία ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση» και τονίζοντας ότι η Κύπρος με τις πηγές υδρογονανθράκων έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό κέντρο έλξης, πρόσθεσε ότι «δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παράβλεψη των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους, όποια ήταν η στάση πριν από 45 χρόνια, είναι και σήμερα η ίδια. Αν θα πληρώσουμε τίμημα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε». Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είπε ότι «με τη (στρατιωτική) επιχείρηση στην Κύπρο σταμάτησαν να χύνονται αίμα και δάκρυα» και ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κανενός τετελεσμένου». Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εργασίας Ζεκί Τσελέρ ανέφερε ότι «κάθε πόλεμος γίνεται για να φέρει την ειρήνη κι εμείς στο νησί αγωνιζόμαστε για να φέρουμε μονίμως την ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ