Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προϋποθέσεις

Ο «συμβολισμός» έχει την αξία του. Την ώρα που η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια βάζει πολλές επιπλέον προϋποθέσεις και «κόφτες», ώστε να πετάξει εκτός της όποιας τυπικής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα να «στάξουν αίμα» για να προσέλθουν στα ταμεία των τραπεζών, το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η νέα ρύθμιση επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για μια άλλη κατηγορία «δανειοληπτών». Ο λόγος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «δανεικά κι αγύριστα» προνόμια που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Ανάμεσά τους φιγουράρει η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης κ.ά. Σε αυτά η κυβέρνηση πρόσθεσε κι έναν «μποναμά», με τροπολογία - πρόκληση προς τους τραπεζίτες, χαρίζοντάς τους καμιά 300αριά εκατομμύρια ευρώ, με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας! Αυτά τα λίγα, για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες ότι οι «προϋποθέσεις» - κόφτες για τις λαϊκές ανάγκες είναι οι πραγματικές προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διαφορές

Αν και η συζήτηση για την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες μέρες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, στις οργανώσεις της ΝΔ, πήγε αλλού, προκειμένου να ενισχύσει τους ψευτοκαβγάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ένα σημείο της είναι αποκαλυπτικό... για το ακριβώς αντίθετο. Γράφει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος: «Στις περιοδείες του προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης». Δεν πέσαμε βέβαια απ' τα σύννεφα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο «Ριζοσπάστης» όλες τις προηγούμενες μέρες έχει δώσει μια σειρά από παραδείγματα για το πώς το ψέμα των υποτιθέμενων «διαχωριστικών γραμμών» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτεται πλήρως σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια και συνδυασμούς, όπου τα «πάρε - δώσε» στελεχών τους πάνε σύννεφο. Με άλλα λόγια, «χάνει η μάνα το παιδί» για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια των επιχειρηματιών και θα «εξειδικεύσει» την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι τη διαφορά δεν μπορεί να την ψάχνει ο λαός στα αστικά κόμματα. Μπορεί να την κάνει ο ίδιος, με δυνατό ΚΚΕ παντού!

«Πρόοδος»...

Πανηγυρίζουν η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 110 προτάσεις του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στις 28 Απρίλη, που σηματοδοτούν υποτίθεται μια «αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση των σοσιαλιστών μαζί με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις». Ακόμα όμως και μια γρήγορη ματιά σε αυτές τις προτάσεις επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κλασικές «συνταγές» διαχείρισης και για «εκσυγχρονισμούς», που μπορεί να βρει κανείς σε όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον γνωστό και στην Ελλάδα «προοδευτισμό», που αφήνει βεβαίως απείραχτη την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε συνδυασμό με μέτρα διαχείρισης και μοιράσματος της φτώχειας και της ανεργίας. Το μέτρο της προοδευτικότητας στο σημερινό σάπιο σύστημα αφορά στην υποτίμηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών...

... αλά ισπανικά

Κατά τ' άλλα, στο κείμενο υπάρχουν πολλά ευχολόγια και γενικόλογες διατυπώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πρόταση για «αξιοπρεπή εργασία». Ο όρος δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Προέρχεται από τα κιτάπια της ΕΕ (είναι ο πυρήνας της πρότασης Γιούνκερ) και μεταφράζεται σε ένα «μίνιμουμ δικαιωμάτων», για την προστασία τάχα αυτών που δουλεύουν με ευέλικτες μορφές, που θα παρασύρει προς τα κάτω συνολικά τους όρους δουλειάς και αμοιβής για το σύνολο των εργαζομένων, αφού δεν πειράζουν ούτε τρίχα από το καθεστώς της «ευελιξίας», που κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην εργασιακή ζούγκλα...

Στοχεύουν νεανικές συνειδήσεις

Με όχημα την ιδιωτική Εκπαίδευση και στο τιμόνι τούς εκπροσώπους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, στήνεται μια επιχείρηση χειραγώγησης των μαθητών μπροστά στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» οργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ευρώπη και εκλογές: Οι μαθητές ψηφίζουν». Θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ, η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ), και η Χρυσάνθη Αντωνίου, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές ψηφίζουν! Και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να «φρεσκάρουν» την επιχειρηματολογία υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαπερνά την ύλη των σχολικών βιβλίων και τα κάθε λογής προγράμματα... Για αυτό επιστρατεύονται εκπρόσωποι κομμάτων που έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις τους στόχους και τα «ιδανικά» της ΕΕ.

Η πραγματικότητα όμως, είναι πολύ διαφορετική... Η ΕΕ ευθύνεται για δεκάδες πολέμους από την ίδρυσή της και για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλια στρατόπεδα. Απαγορεύει κομμουνιστικά κόμματα και ταυτόχρονα ενισχύει τους ναζιστές. Εχει σχεδιάσει το απαράδεκτο περιεχόμενο του σχολείου και παίρνει μέτρα για να στρέψει το μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών στην κατάρτιση και τις δεξιότητες, στην ανασφάλεια, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και την ανεργία.

Αυτή η ΕΕ, που χτυπάει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας, που εχθρεύεται τους λαϊκούς αγώνες, που υποθηκεύει το αύριο των μαθητών για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν εξανθρωπίζεται και δεν διαφημίζεται...

Γι' αυτό οι μαθητές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή τους και να ψηφίσουν ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει ο αγώνας τους.


Α. Α.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org