Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προϋποθέσεις

Ο «συμβολισμός» έχει την αξία του. Την ώρα που η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια βάζει πολλές επιπλέον προϋποθέσεις και «κόφτες», ώστε να πετάξει εκτός της όποιας τυπικής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα να «στάξουν αίμα» για να προσέλθουν στα ταμεία των τραπεζών, το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η νέα ρύθμιση επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για μια άλλη κατηγορία «δανειοληπτών». Ο λόγος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «δανεικά κι αγύριστα» προνόμια που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Ανάμεσά τους φιγουράρει η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης κ.ά. Σε αυτά η κυβέρνηση πρόσθεσε κι έναν «μποναμά», με τροπολογία - πρόκληση προς τους τραπεζίτες, χαρίζοντάς τους καμιά 300αριά εκατομμύρια ευρώ, με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας! Αυτά τα λίγα, για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες ότι οι «προϋποθέσεις» - κόφτες για τις λαϊκές ανάγκες είναι οι πραγματικές προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διαφορές

Αν και η συζήτηση για την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες μέρες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, στις οργανώσεις της ΝΔ, πήγε αλλού, προκειμένου να ενισχύσει τους ψευτοκαβγάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ένα σημείο της είναι αποκαλυπτικό... για το ακριβώς αντίθετο. Γράφει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος: «Στις περιοδείες του προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης». Δεν πέσαμε βέβαια απ' τα σύννεφα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο «Ριζοσπάστης» όλες τις προηγούμενες μέρες έχει δώσει μια σειρά από παραδείγματα για το πώς το ψέμα των υποτιθέμενων «διαχωριστικών γραμμών» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτεται πλήρως σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια και συνδυασμούς, όπου τα «πάρε - δώσε» στελεχών τους πάνε σύννεφο. Με άλλα λόγια, «χάνει η μάνα το παιδί» για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια των επιχειρηματιών και θα «εξειδικεύσει» την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι τη διαφορά δεν μπορεί να την ψάχνει ο λαός στα αστικά κόμματα. Μπορεί να την κάνει ο ίδιος, με δυνατό ΚΚΕ παντού!

«Πρόοδος»...

Πανηγυρίζουν η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 110 προτάσεις του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στις 28 Απρίλη, που σηματοδοτούν υποτίθεται μια «αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση των σοσιαλιστών μαζί με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις». Ακόμα όμως και μια γρήγορη ματιά σε αυτές τις προτάσεις επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κλασικές «συνταγές» διαχείρισης και για «εκσυγχρονισμούς», που μπορεί να βρει κανείς σε όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον γνωστό και στην Ελλάδα «προοδευτισμό», που αφήνει βεβαίως απείραχτη την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε συνδυασμό με μέτρα διαχείρισης και μοιράσματος της φτώχειας και της ανεργίας. Το μέτρο της προοδευτικότητας στο σημερινό σάπιο σύστημα αφορά στην υποτίμηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών...

... αλά ισπανικά

Κατά τ' άλλα, στο κείμενο υπάρχουν πολλά ευχολόγια και γενικόλογες διατυπώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πρόταση για «αξιοπρεπή εργασία». Ο όρος δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Προέρχεται από τα κιτάπια της ΕΕ (είναι ο πυρήνας της πρότασης Γιούνκερ) και μεταφράζεται σε ένα «μίνιμουμ δικαιωμάτων», για την προστασία τάχα αυτών που δουλεύουν με ευέλικτες μορφές, που θα παρασύρει προς τα κάτω συνολικά τους όρους δουλειάς και αμοιβής για το σύνολο των εργαζομένων, αφού δεν πειράζουν ούτε τρίχα από το καθεστώς της «ευελιξίας», που κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην εργασιακή ζούγκλα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1553 Γεννιέται ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1823 Συνέρχεται στο Αστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση, η οποία εκλέγει ως πρόεδρο του Εκτελεστικού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ορίζει ως έδρα διοικήσεως την Τρίπολη και κλείνει τις εργασίες της στις 18 Απρίλη με τη «Διακήρυξη για την πολιτική των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησία».

1864 Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας η Συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα περιήλθαν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα.

1870 Γεννιέται ο Παύλος Μελάς, στρατιωτικός, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα.

1920 Συνέρχεται το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), το οποίο καθόρισε τα άμεσα οικονομικά καθήκοντα της σοβιετικής χώρας και τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην οικονομική ανοικοδόμηση. Διαπάλη σημειώθηκε με την ομάδα των «ντεντιστών», που εναντιώνονταν στην μπολσεβίκικη άποψη για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

1929 Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου υποβάλλει για συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο του νόμου «Για την υπεράσπιση του κοινωνικού καθεστώτος», το περιβόητο Ιδιώνυμο.

1966 Αρχίζει τις εργασίες του το 23ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (29/3 - 8/4/1966). Το Συνέδριο αυτό δρομολόγησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο της οικονομίας. Σύμφωνα με το Νέο Σύστημα οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής, αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Ενα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Ετσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Βάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με «καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις», καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Το Κεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων. H θεωρητική διολίσθηση και η αντίστοιχη πολιτική οπισθοχώρησης στην ΕΣΣΔ ήρθε σε μια νέα φάση ανώτερης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, που απαιτούσε αποτελεσματικότερα κίνητρα και δείκτες συνολικά του κεντρικού σχεδιασμού και στην κλαδική και διακλαδική, στην επιχειρησιακή και διεπιχειρησιακή υλοποίησή του. Δηλαδή, απαιτούσε αντίστοιχη ανάπτυξη του κεντρικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής. Με τις αγοραίες μεταρρυθμίσεις, με την απόσπαση της σοσιαλιστικής παραγωγικής μονάδας από τον κεντρικό σχεδιασμό, αποδυναμώθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Δημιουργήθηκε η δυνατότητα παραβίασης της κατανομής «ανάλογα με την εργασία». Παράλληλα, απορρίφθηκαν προτάσεις και σχέδια για αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής που μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της τεχνικής επεξεργασίας στοιχείων, ώστε να βελτιώνονται και από αυτήν την άποψη η παρακολούθηση και ο έλεγχος της παραγωγής με φυσικούς δείκτες.

2005 Πεθαίνει ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.

2011 Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ