Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Βήμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης οι εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Με επιτυχία έγιναν στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ, που μετατράπηκαν σε συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Σάββα Δευτεραίο, υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του Κόμματος στους χιλιάδες πυρόπληκτους της περιοχής αλλά και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, στους πυροσβέστες και τον λαό που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του δασικού πλούτου της χώρας. Εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια για όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα στην κόλαση της φωτιάς και της λάσπης.

«Δεν έφταναν», πρόσθεσε, «τα μέχρι τώρα βάσανα που είχε ο λαός της περιοχής σας, με τις προσφυγικές ροές, τη μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο μεταφοράς πολεμικού υλικού με προορισμό την Ουκρανία. Την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανεργία, την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τις μονάδες εγκατάστασης LNG, τα αιολικά πάρκα. Η φετινή πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το έγκλημα.

ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Αυτό που ζήσατε στην περιοχή για 17 μέρες, αυτά που ζήσανε άλλες περιοχές πότε με τις πυρκαγιές πότε με τους σεισμούς, πότε με τις πλημμύρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν και στον πιο δύσπιστο ότι έχουμε ένα κράτος εχθρικό για τον λαό και τη νεολαία, ανίκανο να προστατέψει τη ζωή ακριβώς γιατί είναι ικανό να εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ερχονται να επιβεβαιώσουν το σύνθημα που γεννήθηκε πριν από 2 χρόνια στην Εύβοια, "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"».

«Το ΚΚΕ ανέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι αυτό το έγκλημα έχει αιτίες, έχει υπεύθυνους, έχει ηθικούς αυτουργούς και όσα άλλοθι και προσχήματα και αν επιστράτευσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρυφτούν», είπε, αναδεικνύοντας ως υπεύθυνη την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», την πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία αλληλεγγύης - διεκδίκησης με τους Παναγιώτη Δόβρη, Δημήτρη Μπερζιγιαννίδη και Τρύφωνα Μπίκο.

Στους χώρους του Φεστιβάλ λειτούργησαν έκθεση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη για το κεφάλαιο - μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», Μαθητικό Στέκι με escape room και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και έκθεση βιβλίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μια μέρα πριν το Φεστιβάλ έκανε «στάση» και στην Ορεστιάδα, όπου οι εκδηλώσεις του μετατράπηκαν σε συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό. Με την έναρξη του προγράμματος χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Ζαλουφλής, υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πυργελής, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Ακολούθησαν αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Γιώργο Χατζή και συναυλία αλληλεγγύης - διεκδίκησης με τους Παναγιώτη Δόβρη, Δημήτρη Μπερζιγιαννίδη και Τρύφωνα Μπίκο.

Στη Δυτική Ελλάδα

Ομορφες και γεμάτες ζωντάνια ήταν οι εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, το βράδυ του Σαββάτου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο από ομάδα της ΚΝΕ που παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο του Ντάριο Φο «Ολοι μαζί όλοι ενωμένοι. Μα συγνώμη αυτό δεν είναι αφεντικό», που κέρδισε το χειροκρότημα.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν ο Νίκος Παπαδάτος, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, και ο Γιάννης Κουρούκλης, υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που κάλεσε τον λαό, μπροστά στις κάλπες της 8ης Οκτώβρη, να ενισχύσει αποφασιστικά τη μαχητική, δική του αντιπολίτευση με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με λαϊκό γλέντι με τους OTRA - ROTA, που κράτησε ως αργά ενθουσιάζοντας τους συμμετέχοντες. Στον χώρο λειτούργησαν έκθεση με θέμα «Ο επαναστάτης του σήμερα» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Φεστιβάλ έγινε το Σάββατο στο Αίγιο, στον χώρο του Πολύκεντρου. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του υποψήφιου δημάρχου Αιγιαλείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννη Μποδιώτη, για να ακολουθήσει πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του Κώστα Μουγκογιάννη, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι, με την ορχήστρα των Παναγιώτη Δρίτσα, Παναγιώτη Τσαβατόπουλου, Δώρας Βέτσου, Ανδρέα Σταματόπουλου και Δημήτρη Αθανασιάδη. Στον χώρο λειτούργησαν έκθεση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, έκθεση βιβλίου και χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε άλλες πόλεις

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν διήμερες την Παρασκευή και το Σάββατο κι έγιναν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, όπου το Σάββατο μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά του πλαισιώθηκε από αξιόλογες συναυλίες. Την πρώτη μέρα ξεχώρισε το μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, από τους καλλιτέχνες Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Βασίλη Λέκκα και Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ενώ τη δεύτερη μέρα η συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο πάρκο Αγ. Βαρβάρας στη Δράμα. Εκεί σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μήτρου, υποψήφιος δήμαρχος Δράμας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νικόλα Καλομοίρη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τα παιδιά διασκέδασαν με escape room που αφορούσε τις πυρκαγιές στον Εβρο, αθλητικές δραστηριότητες (πινγκ - πονγκ, τοξοβολία κ.ά.), πειράματα βιολογίας, ενώ το μουσικό πρόγραμμα που απόλαυσε ο κόσμος είχε επιμεληθεί το συγκρότημα «Οι συμπέθεροι και ο Αγάς». Το ενδιαφέρον τράβηξε και η έκθεση με τίτλο «"Πράσινη ανάπτυξη" για το κεφάλαιο - μαύρα σχέδια για τον λαό της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης».

Αντίστοιχα, «στάση» του Φεστιβάλ έγινε και στη Βέροια το Σάββατο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Χατζησάββας, υποψήφιος δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Εύθυμη Δημάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν συναυλία με μαθητικό συγκρότημα και παραδοσιακό γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου και τους μουσικούς Χάρη Δανά, Δημήτρη Μπόλη, Μανώλη Αρχοντούλη, Ολγα Αλεξίου. Στον χώρο υπήρχαν έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου καθώς και έκθεση βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ