Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Βήμα» πολύπλευρων παζαριών και αντεγκλήσεων η Τζακάρτα

Μπαράζ επαφών με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN

Από τη χτεσινή σύνοδο ASEAN - Κίνας

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή σύνοδο ASEAN - Κίνας
Την επιδίωξη του Πεκίνου να αναβαθμίσει τη συνεργασία του με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και όλης της περιφέρειας διαμήνυσε χτες από την Τζακάρτα της Ινδονησίας ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, που μαζί με τους ηγέτες πολλών ακόμα χωρών συμμετέχουν σε συναντήσεις που συνεχίζονται στο περιθώριο της 43ης Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

Χαρακτηριστική του «ενδιαφέροντος» όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή είναι η ταυτόχρονη παρουσία στην Τζακάρτα του Κινέζου πρωθυπουργού, της Αμερικανίδας αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ κ.ά.

Με φόντο τις εντεινόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ κ.ά. να ενισχύσουν και επεκτείνουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή, επενδύοντας και σε αντιθέσεις που διατηρούνται ανάμεσα σε χώρες της και στην Κίνα, ο Λι Τσιάνγκ δήλωσε πως «αντιλογίες και διαφωνίες μπορεί να αναφαίνονται μεταξύ των χωρών λόγω παρανοήσεων, αποκλινόντων συμφερόντων ή ακραίων παρεμβολών». Προειδοποιώντας δε ουσιαστικά ότι κάθε... αποστασιοποίηση από την Κίνα θα έχει συνέπειες, σημείωσε ότι «για να διατηρήσουμε τις διαφορές αυτές υπό έλεγχο, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μην επιλέξουμε στρατόπεδο».

Σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση διαφόρων σχημάτων συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει «να αντιταχθούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών και να αποτρέψουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», καταλήγοντας ότι «αναζητούμε πεδία συνεννόησης αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες. Εχουμε τον κοινό στόχο να εργαστούμε άοκνα για την ειρήνη» και ότι «εφόσον παραμείνουμε στον σωστό δρόμο, δεν έχουν σημασία οι καταιγίδες, η συνεργασία Κίνας - ASEAN θα είναι πιο δυνατή από ποτέ».

Μεταξύ άλλων σήμερα θα διεξαχθεί και η 18η Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Ασία (East Asia Summit), όπου θα πάρουν μέρος και ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.

Ολα αυτά ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται την Κυριακή να κάνει επίσκεψη στο Βιετνάμ. Οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά τομείς, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει να αξιοποιήσει αντιθέσεις ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο. Προχτές, πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης απένειμε την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση σε πρώην πιλότο επιθετικού ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού που έσωσε τέσσερις στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα με περιπολίες και στρατιωτικές προετοιμασίες(2023-08-12 00:00:00.0)
Διεργασίες ΗΠΑ και συμμάχων για «πολύ ισχυρή αποτροπή» κατά της Κίνας(2023-08-10 00:00:00.0)
Αναζητά παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ασία(2021-06-09 00:00:00.0)
Νέες επαφές για ενίσχυση συνεργασίας και αναβάθμιση του Quad(2021-06-01 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ μελετούν στοχευμένα την ενίσχυση της παρουσίας τους(2016-02-11 00:00:00.0)
Παραμένει η διαμάχη για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα(2012-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ