Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Νέες επαφές για ενίσχυση συνεργασίας και αναβάθμιση του Quad

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, A. Μπλίνκεν, υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, διαβεβαιώνοντάς τον για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης «να εμβαθύνει την Ολοκληρωμένη Παγκόσμια Στρατηγική Εταιρική Συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας» αλλά και συζητώντας τις «προσπάθειες για να ενισχυθεί η συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό μέσω του Quad» (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Οι δύο ΥΠΕΞ εστίασαν επίσης στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης» και την «ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ινδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η ινδική πλευρά απέσπασε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για αντιμετώπιση «των ανησυχιών της Ινδίας στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ινδο-Ειρηνικού», για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και την πιθανή ενίσχυση ισλαμιστικών οργανώσεων με αποσχιστικές βλέψεις. Ο Ινδός υπουργός φέρεται να μετέφερε ειδικά τον προβληματισμό που προκαλεί η ραγδαία επέκταση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως και η αύξηση του βεληνεκούς του.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε νέα άρση περιορισμών στο πυραυλικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας (μεταξύ άλλων αυξάνοντας δραστικά το βεληνεκές της), προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βόρειας Κορέας που κατήγγειλε «εχθρική πολιτική» εναντίον της.

Αντίδραση Πεκίνου στο ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ - Ιαπωνίας

Από την πλευρά της, η Κίνα διαμήνυσε ξανά ότι «απέναντι στη χώρα μας, η "διπλωματία των μεγαφώνων" (σ.σ. διπλωματία μέσω κατηγοριών, επιθετικών ανακοινώσεων με έντονους τόνους κ.τ.λ.) δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες θα λάβουν απάντηση, η διαμόρφωση "συμμοριών" δεν θα βοηθήσει, ο εξαναγκασμός και η αντιπαράθεση είναι αδιέξοδα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αντιδρώντας στο Κοινό Ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου ΕΕ - Ιαπωνίας, όπου οι δύο πλευρές επανέλαβαν ανησυχίες για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως και τα Στενά της Ταϊβάν, όπου η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία. Μεταξύ άλλων ο Λιζιάν επέμεινε ότι οι τοποθετήσεις Βρυξελλών - Τόκιο «έχουν υπερβεί το όριο της φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και είναι επιβλαβείς για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ενώ κατηγόρησε ειδικά την Ιαπωνία για «λαθεμένη προσέγγιση που εναντιώνεται στις τάσεις της εποχής μας για συνεργασία αμοιβαίου οφέλους».

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκε τους ΥΠΕΞ Σερβίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ιρλανδίας, με τους οποίους συζήτησε χωριστά πλευρές της διμερούς αλλά και της ευρω-κινεζικής συνεργασίας. Με φόντο το πρόσφατο «πάγωμα» της επικύρωσης της Επενδυτικής Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Γι τόνισε ότι «Κίνα και ΕΕ είναι περισσότερο φίλοι παρά αντίπαλοι», ενώ ξεχώρισε τη σημασία του σχήματος Κίνας - Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (από το οποίο η Λιθουανία αποχώρησε πρόσφατα).

Ο Μπορέλ στη Νοτιοανατολική Ασία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινά επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ. Μέχρι τις 4/6 θα έχει επαφές στην Ινδονησία, μεταξύ άλλων στην έδρα της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Τζακάρτα, αλλά και επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδονησίας. «Η επίσκεψη δείχνει την ευχή της ΕΕ να βαθύνει τις σχέσεις της με την Ινδονησία, μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες και οικονομίες του κόσμου, που το 2022 θα αναλάβει την προεδρία του G20 και το 2023 της ASEAN», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 4/6 συνεχίζει τις επαφές της στην περιοχή Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, μεταξύ άλλων σε Ινδονησία, Καμπότζη, Ταϊλάνδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ