Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δράση μέχρι την τελευταία στιγμή για να γίνει σταθμός αποφασιστικής κλιμάκωσης

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού | Αύριο η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, σήμερα η ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, τα Σωματεία δίνουν μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, με στόχο να αποτελέσει την πρώτη μυριόστομη απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών.

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης της πάλης στον αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για ζωή και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και να εκφράσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον μεσαίωνα, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας.

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και στη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για το Σάββατο από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Κεντρικοί σταθμοί των σωματείων

Την Παρασκευή 8/9, στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο κεντρική δράση αποτελεί η σημερινή ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τροφίμων - Ποτών και τα Σωματεία Μετάλλου, Επισιτισμού - Διανομέων, ΟΤΑ και θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στο Αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα μιλήσουν: Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Μανώλης Μανώλης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ο Γιώργος Δούκας, επιθεωρητής Εργασίας, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Νέα κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Από περιοδεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Από περιοδεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τα σωματεία και οι φορείς χτες πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των funds. Συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της «CEPAL» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και απαίτησαν την απαλλαγή οικογένειας από τα δικαστικά έξοδα που εμφάνισε ξαφνικά μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Η οικογένεια, πέρσι, με σκοπό να γλιτώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό, προχώρησε σε συμφωνία με τη «CEPAL» για σταδιακή αποπληρωμή του δανείου με ρύθμιση της οφειλής. Ενώ η οικογένεια υπέγραψε ρύθμιση εξόφλησης και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, μετά από 9 μήνες η «CEPAL» θυμήθηκε ότι οφείλουν δικαστικά έξοδα ύψους περίπου 3.500 ευρώ, τα οποία ποτέ δεν τα είχαν αναφέρει έως τότε σε καμία συνάντηση τηλεφωνική ή διά ζώσης και ούτε κατά την υπογραφή της ρύθμισης.

Συνελεύσεις - εξορμήσεις

Παράλληλα με τις μαζικές εξορμήσεις, τα Σωματεία μέσα από Γενικές Συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, οργανωμένα με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), με συμμετοχή εργαζομένων από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, από call centers, εταιρείες Πληροφορικής. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς, από τις προσπάθειες που κάνουν μέσα στους χώρους να οργανώσουν τον αγώνα, μέσα από το ΣΕΤΗΠ, από τις Σωματειακές Επιτροπές του, αλλά και μέσα από νεοϊδρυθέντα επιχειρησιακά σωματεία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο αντεργατικό τερατούργημα, αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις το πώς ακουμπάνε οι διατάξεις του τον κλάδο και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν να περάσει η νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά τους, στη ζωή τους. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη, οι «εμβληματικές επενδύσεις» που διαφημίζονται, πατάνε πάνω στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται να συμπληρώσει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Εκφράστηκε καθολικά ότι «σύγχρονο» δεν είναι να κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάζουν πέρα, ούτε να δουλεύουν 13 ώρες. Το πραγματικά σύγχρονο είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετέφερε κλιμάκιο συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Κ. Τσιαούση, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ. Μέσα από την περιοδεία αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, ώστε πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου με αυξήσεις, σταθερή δουλειά για όλους και μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την κάθε ειδικότητα. Επίσης η συζήτηση στάθηκε στο ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων», της εντατικοποίησης, των εξαντλητικών ωραρίων, της εργασίας χωρίς ρεπό, αλλά και στην ανάγκη για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που ουσιαστικά βάζει τους όρους σκλαβιάς και καταπατά κάθε κεκτημένο.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Κεντρικής Μακεδονίας της ΟΓΕ

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων καλούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Με ανακοίνωσή τους, καλούν τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο, που τους στερούν επιχειρηματικοί κολοσσοί, ΕΕ και κυβερνήσεις. Να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που θα έρθει στα εγκαίνια της ΔΕΘ με τη βαλίτσα γεμάτη νέα αντιλαϊκά μέτρα, με πρώτο το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη δουλειά - τα ωράρια - τη ζωή λάστιχο.

Το 13ωρο, η δουλειά όταν, όσο και όπου χρειάζεται ο εργοδότης με ενημέρωση της εργαζόμενης μια μέρα πριν ή η δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια δεν είναι επιλογή της εργαζόμενης γυναίκας. Είναι απαίτηση των επιχειρηματικών κολοσσών, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσής μας, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με ωράρια - λάστιχο, με μισθούς πείνας και με πετσοκομμένα μέτρα στήριξης της μητρότητας (άδειες και επιδόματα).

(...) Δικαίωμα είναι να μπορούμε να έχουμε μια σταθερή δουλειά, με μέτρα προστασίας της μητρότητας, με αξιοπρεπή μισθό που να εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών μας και της οικογένειάς μας. Δικαίωμα είναι να έχουμε προσωπικό ελεύθερο χρόνο», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

Και καλούν σε αγώνα προβάλλοντας διεκδικήσεις όπως:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας.
  • Ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας.
  • Αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων όλης της χώρας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες. Σύγχρονα, ασφαλή, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών ΟΛΩΝ των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Διαγραφή τόκων και επιτοκίων με κούρεμα του εναπομείναντος κεφαλαίου και ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές και δόσεις που να μπορεί ο δανειολήπτης να καλύπτει. Λαϊκή στέγη σύγχρονη, φθηνή για όλο τον λαό.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (όπως ξενώνων, συμβουλευτικών κέντρων κ.λπ.), προστασίας του παιδιού και στήριξης της οικογένειας, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.

Επίσης, στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην ΧΑΝΘ καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ