Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με παρακαταθήκη την πλούσια δράση για την ενίσχυση του Σωματείου

Συνεχίζονται μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στο «Sandy» πέρυσι το καλοκαίρι
Απεργιακή συγκέντρωση στο «Sandy» πέρυσι το καλοκαίρι
Από την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη έχουν ξεκινήσει οι εκλογές στο Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με αγωνιστική δράση - «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας. Μάχη δύσκολη, με τη σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να χτίζουν τα «ρεκόρ» κερδοφορίας της εργοδοσίας σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης. Το Συνδικάτο καλεί τα χιλιάδες μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, ώστε να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων, στην υπεράσπιση της δουλειάς με δικαιώματα.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε δίπλα στους συνδικαλιστές, ακολουθώντας τους στα ξενοδοχεία, στη μάχη για την επιτυχία των εκλογών και την εγγραφή νέων μελών. Καταγράφουμε ιστορίες που δεν ρίχνουν βέβαια κανέναν από τα ...σύννεφα για το πώς χτίζεται το «τουριστικό θαύμα», ωστόσο είναι ενδεικτικές της πραγματικότητας. Πίσω από τη βιτρίνα της απίστευτης χλιδής και των θριάμβων για τα ρεκόρ κερδών της εργοδοσίας ξεπροβάλλει η φτώχεια των εργατοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα, αφού σε κάθε μας βήμα αποτυπώνονται και οι βαθιές αγωνιστικές ρίζες του Συνδικάτου στα ξενοδοχεία. Συνδικάτο - αποκούμπι για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, τόπο καταγωγής, φύλο ή θρησκεία.

***

Από την παρουσία του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς
Από την παρουσία του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς
Από τα ξημερώματα χθες, τρία κλιμάκια συνδικαλιστών «όργωναν» ξενοδοχεία στην περιοχή της νότιας Κέρκυρας, ανάμεσά τους τα «Marbella», «Mesoghi Beach», «Δελφίνια», «Apollo Palace», «Οlivar», «Mythos», «Miramare» και «Sandy». Οι πρωινές βάρδιες ξεκινούν με τις καμαριέρες. Στην εικόνα των συνδικαλιστών δεν ξαφνιάζονται. Αντίθετα, τους χαρίζουν μια ζεστή «καλημέρα». Η κουβέντα πηγαίνει στο πρόγραμμα των εκλογών, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 14 Σεπτέμβρη, με την κάλπη να στήνεται σε διάφορα σημεία του νησιού. Ακολουθούν διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν να ψηφίσουν. Ο Φώτης Γκόρος, ταμίας της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου, υπογραμμίζει ότι για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του εργαζόμενου πρέπει να είσαι συνέχεια δίπλα του, χώρια που υπάρχει μεγάλη ανανέωση του προσωπικού.

Ακολουθούν μικρά πουλμανάκια που μεταφέρουν εργαζόμενους από όλα τα πόστα. Ανάμεσά τους πολλοί μετανάστες, από Αφρική και Ασία. Σύμφωνα με ντόπιους εργαζόμενους, από πέρυσι η εργοδοσία κάνει χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες της ΕΕ. Είναι η απάντηση των εργοδοτών στην έλλειψη εργατικών χεριών, αφού ως γνωστόν απαίτησαν από την κυβέρνηση να συνάψει διακρατικές συμφωνίες ώστε να απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να δεσμεύονται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Βασικοί λόγοι που λείπουν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι οι μισθοί - ψίχουλα και η εντατικοποίηση. Λεπτομέρεια: Στις λίστες ανέργων στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας υπάρχουν 400 καταγεγραμμένες άνεργες καμαριέρες, μόνο που αυτές πρέπει να αμειφθούν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οπότε δεν ...συμφέρουν.

Οι εικόνες με εργαζόμενους από κάθε γωνιά του κόσμου επαναλαμβάνονται σε όλα τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με εργαζόμενο οι εργάτες αυτοί δουλεύουν 7ήμερο, ήλιο με ήλιο για 800 ευρώ τον μήνα, αντί για 1.400 ευρώ με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Τους φέρνουν από παντού, ακόμα και από τα camp μεταναστών μέσω ΜΚΟ. Πρόκειται για κανονικό δουλεμπόριο. Πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν και παραιτούνται», μας μεταφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής οι συνδικαλιστές συναντούν τα δικαιολογημένα παράπονα των εργαζομένων για τη μισθοδοσία. Πολλές γυναίκες εργάστηκαν τον προηγούμενο μήνα 30 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό (!) και δεν ξεπέρασαν τα 1.500 ευρώ. Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ συχνά τα «λάθη» της εργοδοσίας, ενώ η παρέμβαση του Συνδικάτου τις περισσότερες φορές την εξαναγκάζει να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων.

Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, υπογραμμίζει ότι πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αποδέχονται να δουλεύουν τα ρεπό τους, με στόχο να αυξήσουν τον μισθό. «Δεν φτάνει που σακατεύονται, στο τέλος παίρνουν ψίχουλα για τον κόπο τους, αφού αυξάνονται οι κρατήσεις από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών», υποστηρίζει, για να συμπληρώσει ότι «ανάσα στη φτώχεια τους θα δώσει η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι σημερινοί μισθοί είναι χαμηλότεροι και από τον κατώτατο που υπήρχε στον κλάδο πριν 10 χρόνια, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κέρκυρα έχει διπλασιαστεί και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί. Παράλληλα, η εντατικοποίηση φτάνει σε βαθμό εξουθένωσης. Εργαζόμενος στη συντήρηση ξενοδοχείου αποκαλύπτει ότι το προσωπικό του ...ρεκόρ είναι οι 93 μέρες συνεχόμενης δουλειάς! «Ημουν ζόμπι, δεν άντεχα άλλο».

Πρόσθετη δυσκολία για τους εργαζόμενους είναι η μεγάλη «ποικιλία» εργασιακών σχέσεων που έχουν επιβληθεί διαχρονικά στον κλάδο από όλες τις κυβερνήσεις, με την «ευελιξία» να κάνει θραύση, ενώ ένα 40% δεν καλύπτεται από την κλαδική ΣΣΕ στον Τουρισμό.

Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό φόντο, οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον αγώνα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο πέρυσι οργανώθηκαν 14 κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές απεργίες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ζητήματα αιχμής την πρόσληψη προσωπικού, την τήρηση του πενθημέρου, αυξήσεις στους μισθούς. Η εργοδοσία για να εκτονώσει την κατάσταση κατέφυγε σε δωροεπιταγές που εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ. Στην πράξη δεν δεσμεύονται για την αύξηση, καθώς δεν προβλέπεται από καμία Σύμβαση Εργασίας και τα σούπερ μάρκετ βγαίνουν κερδισμένα από την αύξηση του τζίρου, αφού κανείς δεν περιορίζεται στις αγορές της δωροεπιταγής.

Ετσι, κερδισμένοι από το «θαύμα» του Τουρισμού είναι μόνο οι ξενοδόχοι, που πληρώνοντας μισθούς πείνας αποσπούν αμύθητο πλούτο πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, απολαμβάνουν κάθε είδους διευκολύνσεις και επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας της προκλητικής στήριξης της εργοδοσίας, η πινακίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην είσοδο σχεδόν κάθε ξενοδοχείου, που ενημερώνει ότι έχουν επιδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνισή τους. Διπλά σε αυτές, άλλη μία, που τονίζει ότι η επιχείρηση ενισχύθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτήν τη φορά, ως πληγείσα από τον κορονοϊό. Ολα «στα πόδια τους», δηλαδή, προκειμένου η σταθερότητα της κερδοφορίας να γίνει πράξη, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει πάντα ο λαός.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση

Το κλαδικό Συνδικάτο την τελευταία τριετία, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, ανέλαβε πρωτοβουλίες και οργάνωσε μια σειρά δράσεις για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Πάνω από 25 μαζικά συλλαλητήρια και δεκάδες ακόμα αγωνιστικές δράσεις το 2020 όρθωσαν τείχος προστασίας στους εργαζόμενους του κλάδου, που με την πάλη τους απέσπασαν την πεντάμηνη οικονομική και ασφαλιστική στήριξη ειδικού σκοπού, μετριάζοντας τις απώλειες στο εισόδημα. Ενισχύθηκαν οι δεσμοί και η εμπιστοσύνη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κλαδικό Συνδικάτο, απέκτησαν καλύτερη λειτουργία τα 9 επιχειρησιακά σωματεία.

Σημαντική κατάκτηση του Συνδικάτου είναι ο αναγκασμός της εργοδοσίας να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά την ανακαίνιση ξενοδοχείων ή τη μεταβίβαση ή διακοπή της λειτουργίας τους. Τα παραδείγματα δεκάδες, π.χ. «Ermones», «Gelina - Costa Botanika», «Handris - Ikos», «Sandy», «Αkti Mesoghi», ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Corcyra Dreams», όπου η εργοδοσία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην πρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούσε η επιχείρηση ή όχι.

Διεκδικούν υποχρεωτικές Συμβάσεις και επίδομα για όλους τους ανέργους

Παράλληλα, το Συνδικάτο ιεράρχησε τις αγωνιστικές δράσεις για την υπογραφή Συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και συμβάλλοντας στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, πίσω βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες. Αντίστοιχα, συνεχίζεται η μάχη για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας πέραν των τριών μηνών και την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Ο Στ. Πελάης τονίζει ότι στις εκλογές δεν αμφισβητείται μεν ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Συνδικάτου, όμως η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα συμβάλει στη βελτίωση του συσχετισμού απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία. Χαρακτηριστικά, θυμίζει ότι ήταν οι 1.756 ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, και το μετέτρεψαν σε ακόμα ένα όπλο των εργαζομένων σε όλη την Κέρκυρα στον δίκαιο αγώνα τους.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ μπαρ, καταλύματα, ζαχαροπλαστεία και κάθε μορφής τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, μέχρι την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη στη Γουβιά. Αύριο Παρασκευή στον Πέλεκα (Πολιτιστικός Σύλλογος). Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στο Σιδάρι, «Diverso» (έναντι βενζινάδικου). Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στη Μεσογγή, «3 Sisters», δίπλα στην ακτή Μεσογγής. Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στην Αχαράβη, στο δημαρχείο. Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Ωρες διεξαγωγής: 12 μ. - 7.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ