Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις δυσκολίες στην περιβόητη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων έγιναν οι φετινές εργασίες του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ», στη Σλοβενία, όπου «παρέλασαν» πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνητικά στελέχη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Με κεντρικό θέμα «Αλληλεγγύη για την παγκόσμια ασφάλεια» και χαρακτηριστικές ενότητες όπως «Παγκόσμιος βασάλος ή παγκόσμιος ηγέτης; Η Ευρώπη σε μία νέα γεωπολιτική εποχή», «Η Ανατολική Μεσόγειος και η ΕΕ: Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά», «Δυτικά Βαλκάνια: Ολα αλλάζουν, αλλά όλα παραμένουν τα ίδια;», ξεδιπλώθηκαν προβληματισμοί για τα εμπόδια που παραμένουν στην ενταξιακή πορεία κρατών των Δυτικών Βαλκανίων ειδικά στην ΕΕ, με επισημάνσεις για την ανάγκη οι Βρυξέλλες να αξιοποιήσουν τη γεωπολιτική συγκυρία για να αναβαθμίσει και αυτοτελώς τον ρόλο της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε για τον «σημερινό όλο και πιο περίπλοκο κόσμο», στον οποίο οι Ευρωπαίοι καλούνται σε «κρίσιμες επιλογές: Είμαστε ικανοποιημένοι με μια ΕΕ που διαχειρίζεται μόνο κρίσεις; `Η μήπως θέλουμε να γίνουμε κορυφαίος παγκόσμιος παράγοντας που διαμορφώνει το μέλλον; Εχουμε παραιτηθεί μπροστά σε έναν διπολικό συγκρουσιακό κόσμο; `Η μήπως θέλουμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου αγκυροβολημένου στην παγκόσμια συνεργασία;».
Ο Μισέλ υποστήριξε ότι η σημερινή ΕΕ έχει αποκτήσει «μεγαλύτερη επιρροή, είναι πιο διεκδικητική και πιο ρεαλιστική», αναφέροντας ότι «συνεργαζόμαστε με εταίρους που δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αξίες μας» και προσθέτοντας πως «εργαζόμαστε επίσης σκληρά για να βοηθήσουμε στην αναμόρφωση της παγκόσμιας προσέγγισης στην ανάπτυξη». Υποστήριξε δε ότι «θέλουμε να είμαστε πιο δυνατοί - να είμαστε ισχυρότερος σύμμαχος».
Κατέληξε ότι «για να είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς μας και να γίνει πιο δυνατή. Γι' αυτό είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της διεύρυνσης».
Στις εργασίες συμμετείχε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας, «η κυρία Σακελλαροπούλου επανέλαβε την ισχυρή της πεποίθηση ότι η ένταξη της περιοχής αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί αμοιβαία επωφελή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα». Επίσης, αφού ανέφερε ότι η εποχή μας «καθίσταται ακόμη πιο αβέβαιη μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς περιπλοκές που προκύπτουν», εκτίμησε ότι «η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ των υποψήφιων χωρών αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ειρήνη και ευημερία όλων μας».