Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαρυχειμωνιά

Πριν από 6 μήνες περίπου, με αφορμή τη συγκυριακή μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία περιέγραφαν περίπου ως «περασμένα - ξεχασμένα» τις υψηλές τιμές του ρεύματος, μιλούσαν για προσωρινή «ανωμαλία» και μια «απαραίτητη θυσία» για να απεξαρτηθεί η χώρα από το ρωσικό αέριο και να αναβαθμίσει ταυτόχρονα τον ρόλο της στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ. Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η «σταθεροποίηση» των τιμών του αερίου γίνεται σε επίπεδα δύο με τρεις φορές πάνω απ' αυτά του 2020 και του 2021, ενώ τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται ακόμα και ο τριπλασιασμός της τιμής του, κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για την τιμή του ρεύματος, την ώρα μάλιστα που επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αποσύρονται οι όποιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αλλά και η τιμή του πετρελαίου προβλέπεται να εκτιναχθεί ξανά τους επόμενους μήνες, με εκτιμήσεις για αμόλυβδη στα 2,60 ευρώ/λίτρο. Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς και τα πάνω από 10 δισ. τον χρόνο που σκοπεύει να φορτώσει η κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά για όλη την επόμενη 7ετία, σύμφωνα με το «αναθεωρημένο» σχέδιο για το κλίμα, με το οποίο στηρίζει το φαγοπότι των «πράσινων» αρπακτικών, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει τη νέα βαρυχειμωνιά που έρχεται για τον λαό από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, χέρι χέρι με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μόνο αμφισβητώντας τους «εθνικούς» αυτούς στόχους όλων των αστικών κομμάτων μπορεί ο λαός να πάρει ανάσα, μπροστά στον δύσκολο χειμώνα.

Τι καλύτερο;

Τελικά, για να υπάρξει ως είδηση μια «συγκέντρωση», πρέπει να έχει περιθωριακά και σκοταδιστικά συνθήματα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την πρεμούρα των ΜΜΕ να βαφτίσουν «κίνημα» τις ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα ενάντια στην έκδοση νέων ταυτοτήτων; Οπως με τις μάσκες και τα εμβόλια την περίοδο της πανδημίας, έτσι και σήμερα, μερικοί γραφικοί έξω από ένα αστυνομικό τμήμα αποτελούν «θέμα» για τα δελτία ειδήσεων, σε αντίθεση π.χ. με την κινητοποίηση δεκάδων φορέων, συνδικάτων, σωματείων, ορειβατικών, πεζοπορικών συλλόγων για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Σύνταγμα και θάφτηκε από τα ΜΜΕ! Βέβαια, η υπερπροβολή τέτοιων περιθωριακών αντιδράσεων, στις οποίες κυριαρχούν και οργανώνουν τμήματα της Εκκλησίας, μαζί με ακροδεξιούς και άλλες φασιστικές δυνάμεις, βολεύει την κυβέρνηση, που εμφανίζεται ως «πολέμιος» τάχα του σκοταδισμού. Αυτός όμως βρίσκει «πάτημα» και στον ανορθολογισμό που καλλιεργούν το κράτος και οι κυβερνήσεις του, «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως γινόταν συστηματικά στην πανδημία. Τι καλύτερο λοιπόν για την κυβέρνηση, όταν έρχεται νόμος για δουλειά 13 ώρες τη μέρα, να παριστάνει τη «φωνή της λογικής» ενάντια σε τσιπάκια, χαράγματα και 666;

Φαύλος κύκλος

Τις 6.500 φτάνουν οι αποχωρήσεις υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους 17 μήνες. Ενα κύμα φυγής διαρκείας, αποτέλεσμα των συνθηκών δουλειάς «ροντέο» που επικρατούν λόγω της έλλειψης προσωπικού, των σμπαραλιασμένων υποδομών, των δεκάδων χιλιάδων χρωστούμενων ρεπό και αδειών, των εξευτελιστικών μισθών. Απέναντι σ' αυτήν την αιμορραγία πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα τις περιβόητες προσλήψεις που σκοπεύει να κάνει «σε βάθος τετραετίας» και οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις ...μερικών μηνών, πόσο μάλλον τις πραγματικές ανάγκες και τα κενά. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, οι γιατροί που αποχωρούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας αναζητούν «κάτι καλύτερο» στον ιδιωτικό τομέα, ξέροντας ότι κι εκεί μόνο «παράδεισος» δεν είναι, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Το ίδιο ισχύει και με τους ασθενείς, που σπρώχνονται σωρηδόν στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της κατάρρευσης και των πολύμηνων αναμονών (π.χ. για χειρουργεία) και αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά στους επιχειρηματίες της Υγείας για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι ειδικότητες που λείπουν περισσότερο από τα δημόσια νοσοκομεία (π.χ. αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες) είναι αυτές που σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, με το αζημίωτο και με τις «ευλογίες» του κράτους, έρχεται να καλύψει το κενό. Ενας ...φαύλος κύκλος, δηλαδή, που στο κέντρο του φιγουράρει η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, επιβεβαιώνοντας από κάθε πλευρά τις συνέπειες που έχει για υγειονομικούς και ασθενείς η πολιτική της υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Από χέρι

Την αναθεωρημένη πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτή, έργα συνολικής δαπάνης 800 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και για διάφορους λόγους καθυστερούν να ξεκινήσουν, θα αντικατασταθούν με άλλα, πιο «ώριμα», με τον ίδιο πάνω - κάτω προϋπολογισμό. Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητάει νέο δάνειο 5 δισ., που κι αυτό θα φορτωθεί μαζί με τα υπόλοιπα στην πλάτη του λαού. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι ανάμεσα στα έργα που απεντάσσονται από το πρόγραμμα, είναι κι αυτά για την «ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας», «έργα αντιπλημμυρικών υποδομών» και έργα ύδρευσης. Στη θέση τους μπαίνουν διάφορα προγράμματα για την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, την αποθήκευση Ενέργειας από ΑΠΕ, την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και πολλά ακόμα που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα». Με άλλα λόγια, ακόμα και τα ελάχιστα έργα που αφορούν σε επείγουσες λαϊκές ανάγκες, «δεν χωράνε» ούτε για δείγμα στο Ταμείο Ανάκαμψης! Αντίθετα, σε κάθε βήμα του επιβεβαιώνεται πως είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό από χέρι αντιλαϊκό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1847 Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844 - 1847).

1870 Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι.

1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν Συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στην Περσία, στο Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Ν. Αβραάμ. Ο «Ριζοσπάστης» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας γαιανθράκων, ενώ τιμήθηκε ως «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Εγινε μέλος του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων το 1936. Πέθανε το 1970, αλλά το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην ιστορία ως ένα φαινόμενο της δράσης των λαϊκών μαζών που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού, προκειμένου να τραβήξουν την κοινωνία και την εξέλιξή της προς τα μπρος, προς την κομμουνιστική κοινωνία.

1942 Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επέβαλαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι ναζί προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Βουκουρέστι.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος - Μπολσεβίκοι (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947 - 1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας ο Στέφανος Γκιουζέλης, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

1957 Η Μαλαισία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1964 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού, συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ενωση Κέντρου.

1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Ερενμπουργκ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ