Σε εξέλιξη παζάρια και επαφές για το ουκρανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο
Pskov region governor Mikhail |
Φωτογραφία από την επίθεση στο Πσκοφ |
Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» και μάλιστα με τη συμβολή της Δύσης.
Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και πλέον είναι σχεδόν καθημερινές, στοχεύουν σταθερά στη Μόσχα, αλλά και στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.
Στη χτεσινή επίθεση, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους σε τουλάχιστον έξι περιοχές στη Ρωσία, στις περιοχές Πσκοφ, Μπριάνσκ, Καλούγκα, Ορλόφ, Ριαζάν και Μόσχας.
Τουλάχιστον τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη «Ιλιούσιν Il-76» υπέστησαν ζημιές στην επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία - που είναι μέλη του ΝΑΤΟ - και πάνω από 600 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.
Ο εναέριος χώρος του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας έκλεισε για λίγη ώρα το πρωί για ακόμη μια φορά, εξαιτίας των ουκρανικών επιθέσεων.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι καταρρίφθηκαν πέντε ουκρανικά UAVs, τρία στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νότια, συνορεύει με την Ουκρανία), ένα στην περιφέρεια Ορλοφ (κεντρικά) και ένα στην Καλούγκα (νότια της περιφέρειας της Μόσχας).
Στο μεταξύ, είχαν προηγηθεί οι σφοδρότερες ρωσικές επιδρομές στο Κίεβο, από τότε που «σφυροκοπείται» η ουκρανική πρωτεύουσα. Συνολικά στην ουκρανική επικράτεια η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 40 αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατέστρεψε 4 ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που μετέφεραν έως και 50 μέλη τους.
Μέσα στη νύχτα, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα «απώθησε επιθέσεις του εχθρού με drones από τη θάλασσα», στο επίπεδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, της κύριας βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
«Οι επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ειρηνικούς στόχους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του Κιέβου», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι τα ουκρανικά UAVs «δεν θα μπορούσαν να διανύσουν τέτοια απόσταση χωρίς τροφοδοσία πληροφοριών από δυτικούς δορυφόρους».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, σε συνέντευξή του στον πρώην παρουσιαστή του «Fox News» Τ. Κάρλσον, κάλεσε και πάλι τη Δύση να κάνει μια «συμφωνία με τους Ρώσους σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα παρέχει ασφάλεια και κυριαρχία για την Ουκρανία, αλλά όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη του G7 σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα δοθούν στο Κίεβο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με την ουκρανική ηγεσία να ξεκαθαρίζει πως αυτές δεν αποτελούν «εναλλακτική» για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δρόμο προς την ένταξη. Το έγγραφο του G7 αναφέρει ότι το Κίεβο θα λαμβάνει μακροπρόθεσμα σύγχρονα στρατιωτικά μέσα, καθώς και οικονομική στήριξη. Στην απόφαση του G7 έχουν προσχωρήσει άλλα 14 μέλη του ΝΑΤΟ - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - καθώς και η Σουηδία.
Ο Ορμπαν επανέλαβε πως η Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά ήττας στον πόλεμο επειδή η Ρωσία υπερέχει αριθμητικά και πως η ουκρανική αντεπίθεση ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει, ενώ χαρακτήρισε την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία «εντελώς μη ρεαλιστική».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη είναι να επιστρέψει στην εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και «να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία».
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αντιτεθεί σε αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, δεν προμηθεύει όπλα την Ουκρανία ούτε παραχωρεί ουγγρικό έδαφος για τη μεταφορά τους, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και προωθεί κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Το ουκρανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο των 10 σημείων, που παρουσίασε για πρώτη φορά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στη Σύνοδο Κορυφής του G20 τον περασμένο Νοέμβρη, βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών που είχαν ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, και η Γαλλίδα ομόλογός του, Κ. Κολονά, στο Παρίσι, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης των Γάλλων πρεσβευτών.
Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Κιέβου «να θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».
Οπως είπε, η Ουκρανία «προχωρά μπροστά», αφού ξεκίνησε σε συναντήσεις στην Κοπεγχάγη τον Ιούνη και στην Τζέντα τον Αύγουστο έναν «παγκόσμιο» διάλογο για το «ειρηνευτικό» της σχέδιο.
Αυτό το σχέδιο έχει τη στήριξη από «έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών από όλες τις περιοχές του κόσμου», ανέφερε η Κολονά, διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στο Κίεβο και στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης σε μια «ειδική» συνεδρίαση εργασίας με τους Γάλλους πρεσβευτές σε αφρικανικές χώρες, με στόχο να βρεθούν τα καλύτερα μέσα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
«Καμία άλλη χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία», μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», είπε ο Κουλέμπα, τονίζοντας ότι η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Κίνα και αραβικές χώρες συζήτησαν το σχέδιο στις δύο διεθνείς συναντήσεις σε Κοπεγχάγη και Τζέντα. Εντούτοις, σημείωσε, «η Ρωσία δεν δείχνει καμία διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παραγωγής drones.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Τζέντα, η μεν Κίνα ανέφερε ότι προώθησε το δικό της σχέδιο «διευθέτησης», η δε Ινδία, η Νότια Αφρική και άλλες χώρες επισήμαναν ότι δεν μπορεί να γίνονται «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι μια «δίκαιη ειρήνη» θα είναι για την Ουκρανία η επιστροφή στα σύνορά της του 1991, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Για να διαρκέσει, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο «η Ρωσία να μην μπορεί να επαναλάβει την πράξη επίθεσης κατά της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη».
Το Κίεβο δεν φοβάται την εξασθένιση της υποστήριξης της Δύσης στον πόλεμο που διεξάγει κατά της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο Ουκρανός YΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε την αίσθηση πως μειώνεται η υποστήριξη στο Κογκρέσο ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Βλέπουμε φωνές να υψώνονται στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, αυτές οι φωνές συνδέονται με την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, αλλά όλα αυτά θα περάσουν (...) γιατί η Ουκρανία δίνει μια μάχη άξια υποστήριξης», ισχυρίστηκε.
Στο μεταξύ, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 250 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιπλέον πυραύλους για τα συστήματα HIMARS, πρόσθετο εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, πυραύλους αεράμυνας, πυρομαχικά πυροβολικού κ.ά.
«Περισσότεροι από 20.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε πεδία δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσαν χτες οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν εκπαίδευση σε αμφίβιες επιχειρήσεις μικρών σκαφών.
Μία ακόμη ομάδα Ρώσων στρατιωτών έφθασε στην πόλη Μπρεστ στο δυτικότερο τμήμα της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Πολωνία, για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO - στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας).
Οι κοινές ασκήσεις ξεκινούν αύριο και θα συμμετάσχουν περίπου 2.500 στρατιώτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
Το Κίεβο βλέπει το Μινσκ ως εμπόλεμο τμήμα. Η Ρωσία πρόσφατα εξόπλισε τους πυραύλους «Iskander» που σταθμεύουν στη Λευκορωσία με πυρηνικές κεφαλές.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία - Πολωνία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία - έχουν απειλήσει να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία εάν σημειωθούν στρατιωτικά επεισόδια, καθώς εκεί βρίσκονται και μαχητές της «Wagner».