Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Εντείνονται διεργασίες και παζάρια εν μέσω απειλών επέμβασης

Από τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του πραξικοπήματος στον Νίγηρα

Copyright 2023 The Associated

Από τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του πραξικοπήματος στον Νίγηρα
Ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον Νίγηρα, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που απηύθυνε, με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), για την αποκατάσταση του Προέδρου Μ. Μπαζούμ, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 26 Ιούλη.

Με τις εξελίξεις να συνδέονται άμεσα με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην αφρικανική ήπειρο, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης στη Δυτική Αφρική, η πραξικοπηματική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί έκλεισε από την Κυριακή τον εναέριο χώρο του Νίγηρα και κάλεσε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο ξένης εισβολής.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, μάλιστα, το λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» ανέφερε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δύο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να τις κατονομάζει. Προειδοποίησε δε ότι «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρηθεί «εμπόλεμο μέρος».

Η δε αντιπροσωπεία της ECOWAS που είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, για διαβουλεύσεις, μέχρι χτες δεν είχε καταφέρει να φύγει από τη χώρα, λόγω εμποδίων που όρθωσε η στρατιωτική κυβέρνηση.

Το ίδιο διάστημα, στο παρασκήνιο αλλά και φανερά εντείνονται σφοδρά ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και κόντρες. Χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της ECOWAS, ανακοινώθηκε ότι οι ηγέτες της θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, για να εξετάσουν «την πολιτική κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Νίγηρα».

Είχαν προηγηθεί από την περασμένη Παρασκευή οι δηλώσεις του επιτρόπου της ECOWAS, Αμπντελ - Φατάου Μούσα, ότι οι υπουργοί Αμυνας του οργανισμού έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, συμπεριλαμβανομένων πώς και πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις. Ο ίδιος δήλωνε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρχηγούς κρατών της ECOWAS.

Αλγερία: «Αμεση απειλή» για τη χώρα και όλο το Σαχέλ μια εισβολή

Η Αλγερία, διά του Προέδρου της, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, αντιτίθεται στα σχέδια για στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα. Ο Τεμπούν τόνισε ότι η επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα (Αλγερία και Νίγηρας μοιράζονται κοινά σύνορα πάνω από 900 χλμ.) θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για την Αλγερία. Επεσήμανε δε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς εμάς» και προειδοποίησε πως μπορεί να προκληθεί «ανάφλεξη σε όλο το Σαχέλ».

Κατά της ξένης στρατιωτικής εισβολής τάχθηκε το Σαββατοκύριακο και μια ομάδα ερευνητών ειδικευμένων στο Σαχέλ, με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα «Liberation». Οπως τόνισαν, «πρέπει να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο του πολέμου».

Μετά την προειδοποίηση του Αλγερινού Προέδρου, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό ΥΠΕΞ Αχμεντ Ατάφ, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα τεκταινόμενα στον Νίγηρα. Οπως ανακοινώθηκε, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για «χρήση διπλωματικής και πολιτικής πίεσης» στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της νομιμότητας στον Νίγηρα.

Αντιθέσεις και εντός Νιγηρίας στα σχέδια επέμβασης

Την ίδια ώρα ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μπ. Τινούμπου, που ηγείται των σχεδίων για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, φάνηκε το Σάββατο να συναντά κάποια εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς η νιγηριανή Γερουσία αντέδρασε σε αυτά τα σχέδια, καλώντας τον να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή».

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος ζήτησε από τη Γερουσία την έγκρισή της για να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα «αν η στρατιωτική χούντα δεν πειθαρχήσει» στο τελεσίγραφο της ECOWAS.

Αποτυπώνοντας ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της Νιγηρίας, ωστόσο, η Γερουσία καταδίκασε μεν το πραξικόπημα στον Νίγηρα αλλά αποδοκίμασε τον Τινούμπου και άλλους ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής, για τη σπουδή που επέδειξαν προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση που ξέσπασε στη γειτονική χώρα μετά το πραξικόπημα. Κάλεσε έτσι τον Τινούμπου να ενθαρρύνει τους άλλους ηγέτες της ECOWAS να ενισχύσουν τις πολιτικές - διπλωματικές λύσεις και άλλα μέσα για επίλυση της κρίσης στη Δημοκρατία του Νίγηρα.

Νεότερες αντιδράσεις χωρών της ΕΕ

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Ταγιάνι ζήτησε παράταση του τελεσιγράφου της ECOWAS στον Νίγηρα, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σε χτεσινή ανακοίνωση υποστήριξε ότι η ECOWAS θα πρέπει να συνεχίσει τις μεσολαβητική προσπάθεια στον Νίγηρα, επιμένοντας πως αυτή παραμένει «σε εξέλιξη». Τόνισε επίσης ότι «η εκπνοή του τελεσιγράφου δεν σημαίνει αυτόματα και στρατιωτική επέμβαση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε χτες αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για Γάλλους που θέλουν να ταξιδέψουν σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα. Απέρριψε επίσης την απόφαση των πραξικοπηματιών του Νίγηρα για διακοπή των διμερών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας, με το επιχείρημα ότι «δεν αναγνωρίζει» τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση αλλά μόνο εκείνη του Προέδρου Μ. Μπαζούμ. Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης αναστολή της «αναπτυξιακής βοήθειας» και σε Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο.

Τοποθετήσεις από Μόσχα και Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν μερική αναστολή της «αναπτυξιακής βοήθειας» στον Νίγηρα, ενώ επιχειρούν πάση θυσία να διατηρήσουν τα στρατεύματά τους εκεί, και κυρίως τις δύο μεγάλες βάσεις drone που χρησιμοποιούν για μυστικές επιχειρήσεις και διάφορες επιδρομές σε χώρες της περιοχής.

Στη Μόσχα, ο επικεφαλής του ρωσο-αφρικανικού φόρουμ συνεργασίας, Ρώσος διπλωμάτης Ολ. Οζέροφ, αποδοκίμασε χτες ως «αντιπαραγωγική» μία στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα. Τόνισε πως τα όποια προβλήματα θα πρέπει να λυθούν «ειρηνικά», επισημαίνοντας προηγουμένως ότι «τα γεγονότα στις χώρες αυτές είναι εσωτερικές υποθέσεις και η Ρωσία δεν εμπλέκεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ