Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΡΟΔΟΥ
Οργανώνονται και διεκδικούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/8 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου αποφάσισε την Κυριακή η συνέλευση των κατοίκων στο χωριό Ασκληπιείο, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, όπου συμμετείχαν κάτοικοι των χωριών της Νότιας Ρόδου και των άλλων πυρόπληκτων χωριών, καθώς και εθελοντές.

Στη συνέλευση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων η πρόταση της Επιτροπής να οργανωθούν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να διεκδικηθούν από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο συγκεκριμένα αιτήματα για την αποζημίωση των πυρόπληκτων, να ξαναγεννηθεί το δάσος και να προστατευτούν τα λίγα δάση που απέμειναν στο νησί.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, «επιλέχθηκε η συνέλευση να γίνει στο Ασκληπιείο, γιατί είναι το χωριό που έχει τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες υλικές καταστροφές από την πυρκαγιά. Εχουν καεί σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, ελαιόδεντρα, αγροτικά εργαλεία, αποθήκες με υλικά, καλλιέργειες και ζώα».

Η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν συλλογικά για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γιατί, όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, ένα μεγάλο μέρος των ζημιών δεν αναγνωρίζονται από το κράτος, π.χ. «αυθαίρετα», «καλλιέργειες που δεν δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλες περιπτώσεις».

Από τις παρεμβάσεις των κατοίκων επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, όπως αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμοί δασών, αλλά και ο ανύπαρκτος συντονισμός στη διάρκεια της φωτιάς. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάρα πολλά σπίτια στο χωριό σώθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους και πολλούς εθελοντές που δεν πειθάρχησαν στο «112» και στο «τρεχάτε να σωθείτε», που ήταν το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης. Αλλοι κάτοικοι επεσήμαναν ότι για το θέμα των αποζημιώσεων ζητούνται μια σειρά έγγραφα που δεν υπάρχουν, κάτι που σημαίνει ότι πολύς κόσμος δεν θα αποζημιωθεί. Στο Κιοτάρι, π.χ., υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σπίτια που είναι μόνιμες κατοικίες αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν νόμιμα έγγραφα, ενώ η Επιτροπή θα καταγράψει αυτόν τον κόσμο για να θέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Περιφερειακό αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αρκετοί ήταν δε οι κάτοικοι που τόνισαν την ανάγκη της συλλογικής διεκδίκησης, του να υπάρξει οργάνωση και κινητοποίηση.

Η όλη συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για τις αιτίες και τις ευθύνες του κράτους που η φωτιά ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και έσβησε στη θάλασσα στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι, αλλά και για το ποιοι έχουν τελικά συμφέρον από τα καμένα δάση: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που στοχεύουν να βάλουν χέρι στο καμένο δάσος για κερδοφόρες μπίζνες.

Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον δήμο, που υιοθετήθηκαν από τη συνέλευση, είναι τα εξής:

«Αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσων κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες και τα ζώα τους.

Να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες. Να μη "φυτρώσουν" στα καμένα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων και να μη δοθούν σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις, που επιδιώκουν να πάρουν εκτάσεις μέσω του "αναδόχου αναδάσωσης".

Να ξεκινήσει αναδάσωση με επιστημονικούς όρους στα καμένα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξαναζωντανέψουν τα δάση μας.

Να γίνουν εδώ και τώρα αντιπυρικές ζώνες στα δάση και γύρω από τα χωριά. Να καθαριστούν όλα τα δάση που μας έμειναν, για να σωθούν.

Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, άμεσα να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.

Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάσει Συλλογικής Σύμβασης.

Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ