Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αντιθέσεις κυβέρνησης - Προέδρου στη Βουλγαρία για τη στήριξη στο Κίεβο

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού «τρέχει» τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νέα όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Βουλγαρία για τους όρους εμπλοκής της χώρας στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία προκαλεί η αποφασιστικότητα της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τη στοίχιση στους αντίστοιχους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι στη Σόφια και τη στάση ανοιχτής στήριξης του Κιέβο από την κυβέρνηση του Ντ. Ντένκοφ - η οποία σχηματίστηκε μετά από σύνθετα παζάρια και συμβιβασμούς των πιο «ευρωατλαντικών» κομμάτων GERB, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (ΡΡ/DB) - ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ (που τοποθετείται συχνά υπέρ της διατήρησης διαύλων με τη Ρωσία), εξέφρασε νέες ενστάσεις.

Αφού εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή η κυβέρνηση δεν συνεννοήθηκε μαζί του για την πρόσκληση Ζελένσκι και ευχήθηκε την επόμενη φορά να τηρείται ο «θεσμικός διάλογος», άσκησε κριτική σε όσους επιμένουν σε μια «βιαστική αποδοχή» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σχολιάζοντας ότι «αναμφισβήτητα ακολουθούν τη θέση των μεγάλων δυνάμεων» και ότι «οι κυβερνήτες μας δεν έχουν δική τους άποψη και θέση».

Επιπλέον, άφησε υπονοούμενα για την «διαφάνεια» με την οποία η κυβέρνηση προωθεί την αποστολή όπλων στο Κίεβο, διερωτώμενος «πώς γίνεται σε μία μόλις μέρα η βουλή να επιτρέψει στο υπουργικό συμβούλιο να αδειάσει τις αποθήκες από τα αποθέματα που διατηρεί ο βουλγαρικός στρατός για καιρό πολέμου».

Αναφερόμενος δε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε: «Προς το παρόν, ζητούν μόνο όπλα, περισσότερα όπλα, περισσότερα και πιο καταστροφικά. Αυτό μας εξωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα κλιμάκωσης. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για όλους μας».

«Ζητούμενο είναι η πρόοδος στο πεδίο», επιμένει ο Ντένκοφ

Από τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ντ. Ντενκοφ, υπεραμυνόμενος την ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού της Ουκρανίας, «κάλυψε» και την αποστολή αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς, τα οποία απαγορεύονται από διεθνή συνθήκη που δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

«Ενας πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε. «Οταν έχουμε πόλεμο, οι συνθήκες είναι σημαντικές, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχει κανείς επιτυχίες στο πεδίο της μάχης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έκθεση από τις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας για το 2022 αναφέρεται στον «καταστροφικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι έμμεσες προσπάθειες της Μόσχας να δημιουργήσει μια δεύτερη ζώνη αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, να αντλήσουν πλεονέκτημα από τα υπάρχοντα προβλήματα και τις αντιθέσεις στην περιοχή».

Προσθέτει ότι «η δράση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, μέσα αλλά και από το έδαφος διαφόρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2022, ως μία προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν (...) με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από διάφορες χώρες της Ευρώπης».

Αμφίβολη η συνταγματική μεταρρύθμιση στη Β. Μακεδονία

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Μακεδονία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε πως διακόπτει όλες τις επαφές με την κυβέρνηση του Ντ. Κοβάτσεφκσι και πως στο εξής θα έχει επαφές μόνο για την προετοιμασία νέων βουλευτικών εκλογών.

Οπως επανέλαβε σε σχετικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρ. Μίτσκοσκι, η τροποποίηση του Συντάγματος θεωρείται για το κόμμα του θέμα «λήξαν», επαναφέροντας διαφωνίες και για τους όρους της προωθούμενης «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, ο Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι σε περίπου δύο βδομάδες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και αναγνώριση βουλγαρικής «μειονότητας» στη χώρα, μετά και από σχετική συμφωνία με τη Σόφια αλλά και τις Βρυξέλλες, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ