Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα «σύννεφα» στη γερμανική καπιταλιστική οικονομία

Νέα άνοδος του πληθωρισμού, με βασικό συντελεστή τις αυξήσεις στα τρόφιμα

Η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Ιούνη, που ανακοινώθηκε χθες, διακόπτοντας την πτωτική του πορεία τους προηγούμενους μήνες, καθώς και η υποχώρηση του δείκτη «οικονομικού κλίματος» του ZEW (Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας) σε χαμηλό επταμήνου τον Ιούλη, αποτελούν τα δύο τελευταία κομμάτια του παζλ των αρνητικών προβλέψεων για την πορεία της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε σε 6,4% τον Ιούνη, έναντι 6,1% τον Μάη. Εναρμονισμένος με τους δείκτες της ΕΕ ο γερμανικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 6,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνη (αύξηση 0,4% από τον Μάη).

Το 6,1% τον Μάη ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του γερμανικού πληθωρισμού από την άνοιξη του 2022, ωστόσο, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τον Ιούνη καταγράφηκε εκ νέου αύξηση.

«Τα τρόφιμα παρέμειναν ο βασικός συντελεστής στην άνοδο των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Ρουτ Μπραντ, αποτυπώνοντας την επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών στην κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών τους.

Η ίδια επεσήμανε την επίδραση που έχει ακόμα η κατάργηση ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων που ίσχυαν το καλοκαίρι του 2022, όπως η μείωση φόρων στα καύσιμα, το εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών των 9 ευρώ κ.ά.

Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις έφτασαν το 13,7%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, 22,3%, στα είδη ζαχαροπλαστικής (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα), 19,4%, στα φρέσκα λαχανικά, 18,8%, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις που είχαν προηγηθεί σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και λιπάσματα.

Διάφοροι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, κάνουν λόγο για στοιχεία που «μπορεί να ανακόπτουν προσωρινά αλλά δεν τερματίζουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού», ωστόσο οι περισσότερες βασικές προβλέψεις - ακόμα και πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του Ιούνη - προβλέπουν αργούς ρυθμούς στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ύφεση στη γερμανική οικονομία το 2023. Η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 6% και θα καταγραφεί ύφεση 0,3%, ενώ το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo προβλέπει πληθωρισμό 5,8% και υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,4%.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε το «οικονομικό κλίμα» στη Γερμανία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του ZEW τον Ιούλη.

Ο δείκτης υποχώρησε στις -14,7 μονάδες, έναντι -8,5 μονάδων τον Ιούνη, και ενώ οι προσδοκίες της αγοράς τοποθετούσαν τον δείκτη περί τις -10,5 μονάδες.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη από τον Δεκέμβρη του 2022, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μέχρι το τέλος του 2023, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Αύξηση αποθεματικών και ελέγχων στις τράπεζες - Προβλέψεις για κύμα συγχωνεύσεων

Την ίδια ώρα παραμένουν οι ανησυχίες για τους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και αξιωματούχων για το πόσο «θωρακισμένες» είναι οι τράπεζες.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) παρουσίασε σχέδιο για την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις μεγαλύτερες τράπεζες, λέγοντας ότι οι πρόσφατες τραπεζικές χρεοκοπίες υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ, δήλωσε ότι σχεδιάζει πολλαπλές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν τις τράπεζες στο να διατηρούν περισσότερα αποθεματικά και να πληρούν αυστηρότερες απαιτήσεις εποπτείας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μόνο ενίσχυσαν την ανάγκη για ταπεινότητα και σκεπτικισμό, και για μια προσέγγιση που θα καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε γνωστούς αλλά και απροσδόκητους κινδύνους», αναφέρει, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που επικαλείται το «Reuters», επισημαίνοντας την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων τραπεζών στις ΗΠΑ φέτος.

Οι σχεδιασμοί της Fed φαίνεται να «κουμπώνουν» με τις προβλέψεις για κύμα συγχωνεύσεων στις αμερικανικές τράπεζες. «Θα έχουμε ένα μαζικό κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των μικρότερων τραπεζών, επειδή πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες», δήλωσε στο CNBC ο συμπρόεδρος μιας τράπεζας του «Top 6» των ΗΠΑ. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει τόσο πολλές τράπεζες», πρόσθεσε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ύφεση στις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος ύφεσης «δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι», δήλωσε η Γέλεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή της στο CBS. Πρόσθεσε δε ότι η μηνιαία αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται, όπως αναμενόταν, καθώς διατηρήθηκε σε «υψηλό επίπεδο».

Με τα στελέχη της Fed να προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους - γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση - η Γέλεν ισχυρίστηκε ότι «έχουμε μια υγιή οικονομία, μια εξαιρετική αγορά εργασίας», ενώ εξέφρασε την «ελπίδα» της ότι «υπάρχει ένας δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στο πλαίσιο μιας υγιούς αγοράς εργασίας».

«Ανησυχίες» για τράπεζες και στη Νότια Κορέα

Μέτρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λαμβάνει και η Νότια Κορέα, με φόντο «ανησυχίες» για τη συνεταιριστική τράπεζα MG Community Credit Cooperatives, που πλήττεται από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ζήτησε από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες να προετοιμάσουν χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της συνεταιριστικής τράπεζας, που διαθέτει περίπου 1.300 υποκαταστήματα, δήλωσαν στο «Reuters» πηγές από τον κλάδο με γνώση του θέματος.

Το εν λόγω αίτημα επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Οι καταθέτες έκαναν ουρές την περασμένη βδομάδα για να αποσύρουν καταθέσεις από υποκατάστημα της MG Community Credit Cooperatives, καθώς τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με projects ακινήτων.

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων και το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ