Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ
«Δεν θα γυρίσει την πλάτη» στην ευκαιρία διευθετήσεων

Eurokinissi

Με τη φράση του Κένεντι «Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε» επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης χθες στη Βουλή, να σκιαγραφήσει την πρεμούρα τους να προχωρήσουν το ευρωατλαντικής κοπής παζάρι με την Τουρκία.

Ως μόνο επίδικο έβαλε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε, πολύ περισσότερη αν αυτή η διαφορά, αυτή η παγωμένη διαφορά 40 και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί μπορεί να μετατραπεί σε μια ειρηνική και δημιουργική λύση». Σε αυτήν την κατεύθυνση έδειξε την προσφυγή στη Χάγη, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και, όπως είπε, προχωρώντας «με αποφασιστικότητα», «όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης».

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου, στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας» έδωσε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αθήνα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, λέγοντας ότι όλα «θα κριθούν μετά τη συνάντηση, εκ του αποτελέσματος».

Τα ΝΑΤΟικά σχέδια στο «μενού» της επίσκεψης Δένδια στην Κύπρο

Στο μεταξύ, τα σχέδια ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε χτες στην Κύπρο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του ΥΠΕΞ.

Υποδεχόμενος τον Ελληνα ομόλογό του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας στάθηκε στην πρόσφατη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, αλλά και στην ενεργοποίηση σταθερού μηχανισμού διαβούλευσης των δύο υπουργείων. Εκανε λόγο για «συνέχιση της πορείας ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών μας σχημάτων», με «διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε νέα αναδυόμενα ζητήματα» (π.χ. κυβερνοάμυνα και κλιματική αλλαγή), και χαρακτήρισε τις δύο χώρες «ενεργούς δρώντες» με «υψηλό επίπεδο συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα της PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας», προσθέτοντας ότι «με τη συνεργασία μας έχουμε επιτύχει οι χώρες μας να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» για τα ευρωατλαντικά σχέδια. Κατά τ' άλλα, περιέγραψε την τουρκική στρατιωτική κατοχή ως «κύρια απειλή» και την Ελλάδα ως «σταθερό, ανιδιοτελή μας συμπαραστάτη».

Από τη μεριά του ο Ν. Δένδιας τόνισε κι αυτός ότι βασικό ζητούμενο των επαφών του είναι «το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και τις τριμερείς συνεργασίες μας με άλλες φίλες χώρες», επαναλαμβάνοντας ότι «οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας. Αντιθέτως, είναι ανοιχτά σχήματα όπου είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και άλλα κράτη (...) η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη, και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε «προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή και την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

«Ειλικρινείς προσπάθειες» για «ενεργειακή συνεργασία» συνιστά ο γγ του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, στις νέες εκθέσεις του γγ του ΟΗΕ οι οποίες παρουσιάζονται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, καταγράφοντας την πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό, ο γγ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τους ηγέτες των δύο πλευρών να είναι «δραστήριοι στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής πορείας προς τα εμπρός», ενθαρρύνοντας ειδικά για «ειλικρινείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ενεργειακής συνεργασίας εντός και πέριξ της νήσου, η οποία μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων των μερών, και να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την ένταση».

Με φόντο και την όξυνση των παζαριών για το Αιγαίο και συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γκουτέρες σπεύδει να συνδέσει τη «θετική προσέγγιση» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με περιθώρια εξελίξεων και στο Κυπριακό, προτρέποντας «τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν και πάλι σε έναν διάλογο για αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής πορείας στο Κυπριακό», με πρώτο βήμα τη συμφωνία για διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, είπε ότι είναι «ευπρόσδεκτη η συνέχεια του έργου των τεχνικών επιτροπών μετά την αλλαγή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, και η δέσμευση και των δύο πλευρών μετά τις εκλογές να επιταχύνουν τον ρυθμό των δραστηριοτήτων των επιτροπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ