Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σοβαρές ελλείψεις στην πυροπροστασία

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας

Συνάντηση με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχο Ευάγγελο Λιακόπουλο, είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας, και Απόστολο Νάνο, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε την προηγούμενη βδομάδα στον Μουρτιά στο Νότιο Πήλιο.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε ότι σε μια ακόμη αντιπυρική περίοδο, συνεχίζονται η χρόνια υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού πρόληψης, καθαρισμών, αραιώσεων, κλαδεύσεων, διανοίξεων.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια και εκφράστηκαν στις σοβαρές δυσκολίες των πεζοπόρων και εναέριων μέσων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στον Μουρτιά.

Στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Μαγνησίας αποτυπώνεται με τρανταχτό τρόπο η γενικότερη πολιτική που βάζει την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στο ζύγι κόστους - οφέλους, επιτρέποντας ταυτόχρονα την εγκληματική δράση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η δασοκτόνα πολιτική και η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης αποτελούν τη βασικότερη αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον Μουρτιά έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ για την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νότιο Πήλιο τα περιπολικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε απόσταση άνω των 15 χιλιομέτρων μεταξύ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη πρώτη αντίδραση. Τα νέα οχήματα, που ήρθαν μετά από 5 χρόνια (!), σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σε μέσα και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ορισμένα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των πυροσβεστών είναι ενδεικτικά: 4.547 είναι οι κενές θέσεις και οι υπόλοιπες κατακερματισμένες σε διάφορες κατηγορίες: Εποχικοί, πενταετείς, επταετείς, μόνιμοι. Το σύνολο των οχημάτων δεν έχουν περάσει ποτέ από κάποιον προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ και σχεδόν το 85% από τα 3.500 περίπου οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι άνω της 10ετίας. Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι κατώτερες των περιστάσεων, μειωμένες κατά 212.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι διεκδικήσεις και ανάγκες του λαού ώστε:

- Να γίνουν ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Με οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης ως αποκλειστικής μέριμνας και ευθύνης του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Αντίστοιχα, με σχεδιασμό των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων.

- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Με εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.

- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ