Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία.

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ράδιο (βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο τον λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς και τους προκαλούν σοβαρές απώλειες.

1975 Ενοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση - «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, και απελευθερώνει τους ομήρους τούς οποίους κρατούν από τις 27 Ιούνη Παλαιστίνιοι αντάρτες. Συνολικά χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική ομάδα της Ελλάδας, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0.

...και σαν χτες

1883 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1921 Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.

1944 Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

1951 Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ