Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο σύμπαν του Ιάννη Ξενάκη

Ο Ιάννης Ξενάκης στους δρόμους της Αθήνας, 1944, αρχείο οικογένειας Ι. Ξενάκη
Ο Ιάννης Ξενάκης στους δρόμους της Αθήνας, 1944, αρχείο οικογένειας Ι. Ξενάκη
Μια έκθεση που πλαταίνει τον νου, που βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίσει, να γνωρίσει, να εμβαθύνει στο «σύμπαν» του Ιάννη Ξενάκη (1922 - 2001), ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του Ξενάκη, το Musee de la Musique - Philharmonie de Paris από τη Γαλλία και το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Ερευνας (ΚΣΥΜΕ) από την Ελλάδα.

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στην έκθεση είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με την κόρη του Ι. Ξενάκη, Μάχη, στην οποία μάλιστα προσέφεραν και μια παλιότερη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», του 1994, «Ιάννης Ξενάκης, ένα αφιέρωμα του ΕΜΠ σε έναν απόφοιτό του».

Στο ισόγειο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες», η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1950 ο Ξενάκης έσπασε τους κώδικες της σύγχρονης μουσικής και δημιούργησε ένα μουσικό είδος απολύτως δικό του. Αμεσα αναγνωρισμένος από τους ομότεχνούς του και από το κοινό, αλλά και σε διαρκή κατάσταση επανεφεύρεσης και επανάστασης, ο Ξενάκης συνέθεσε ριζοσπαστική μουσική που είναι ταυτόχρονα μια αναφορά στην Αρχαιότητα, μια ωδή στη φύση και στα στοιχεία της, ένας φόρος τιμής στον μοντερνισμό στο ακρότατο σημείο του και ένα όραμα για τη χρήση της τεχνολογίας. Το έργο του, ευρύτατα αναγνωρισμένο διεθνώς, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί σε βάθος στην Ελλάδα.

Ο Ν. Σοφιανός και η Ελ. Μηλιαρονικολάκη με την Μ. Ξενάκη
Ο Ν. Σοφιανός και η Ελ. Μηλιαρονικολάκη με την Μ. Ξενάκη
Χωρισμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό και αντισυμβατικό κομμάτι του έργου του και ρίχνει φως στην προσωπική του ιστορία, καθώς επίσης στην εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του, ενώ φιλοξενεί πρωτότυπο και ανέκδοτο υλικό, όπως φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό.

Επιμέλεια: Μάχη Ξενάκη (Οικογένεια Ιάννη Ξενάκη), Thierry Maniguet (Musee de la Musique - Philharmonie de Paris), Kατερίνα Γρέγου (EMΣΤ).

Παράλληλα, στον 3ο όροφο του Μουσείου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Ξενάκης και η Ελλάδα». Η έκθεση διερευνά τη σχέση του Ξενάκη με την Ελλάδα. Ο Ξενάκης στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση, έλαβε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη και είχε τραυματιστεί σοβαρά από αγγλική οβίδα. Το επόμενο διάστημα έζησε σε καθεστώς ημιπαρανομίας και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι το φθινόπωρο του 1947. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Επέστρεψε μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει μοναδικά τεκμήρια, όπως πρωτότυπες χειρόγραφες επιστολές και κείμενα του Ξενάκη, άρθρα, παρτιτούρες, προγράμματα εκδηλώσεων, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, βίντεο, αλλά και αντικείμενα, όπως η Πολυαγωγία (UPIC), το ηλεκτρονικό σύστημα σύνθεσης που εφηύρε ο ίδιος.

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης (ΕΜΣΤ) και Στέλλα Κουρμπανά (Ωδείο Αθηνών - ΚΣΥΜΕ).

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 7 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ