Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απέναντι

Κάθε είδηση από τον κλάδο - ναυαρχίδα της ανάπτυξης στη χώρα μας, τον Τουρισμό, δίνει και μια ψηφίδα της βαρβαρότητας που ζουν οι εργαζόμενοι. Πριν μερικές μέρες, ένας «πρακτικάριος» σε ξενοδοχείο της Κρήτης παραλίγο να καεί ζωντανός από καυτό λάδι. Πώς αντέδρασε η εργοδοσία; Επειδή ήταν ανασφάλιστος, του αρνήθηκε τη μεταφορά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και τον έβαλε μέσα στο ψυγείο με τα νωπά κρέατα (!) για να τον εξετάσει ο γιατρός του ξενοδοχείου! Ξανά στην Κρήτη, ξενοδόχοι απαιτούσαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν «ρήτρα» ώστε αν παραιτηθούν, επειδή π.χ. δεν θέλουν να μπαίνουν ως τραυματίες στα ...ψυγεία, να πληρώσουν 5.000 ευρώ! Αλλοι εργαζόμενοι, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, χρειάστηκε να διεκδικήσουν και το πιο στοιχειώδες: Να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε πάρκινγκ του χώρου και να μην πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε πρόστιμα και εισιτήρια. Και δεν είναι μόνο αυτά: Εργαζόμενοι σε μεγάλα αεροδρόμια, όπως της Καλαμάτας, καταγγέλλουν μεσαιωνικές συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά σε έναν κλάδο όπου τα άλλα κόμματα και η εργοδοσία έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και μετράνε αφίξεις - αναχωρήσεις - κρατήσεις, ενώ τσακώνονται για το «πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός». Σε καθένα όμως απ' αυτά τα περιστατικά οι εργαζόμενοι «μίλησαν» με τη δύναμη του αγώνα τους, διεκδικώντας και ακυρώνοντας σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Από τη μία λοιπόν αυτοί που «συμπολιτεύονται» τις μεγαλοεπιχειρήσεις του Τουρισμού και από την άλλη η πραγματική αντιπολίτευση, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, απέναντι στη ζούγκλα που απειλεί ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Σταθερότητα

«Προγράμματα σταθερότητας φτιάχναμε όταν μας παραδώσατε διαλυμένη χώρα, κ. Σκυλακάκη, και προγράμματα σταθερότητας φτιάχνατε όταν σας παραδώσαμε γεμάτα ταμεία με 40 δισ.». Πρόκειται για απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής το οποίο διακινούν διάφοροι ΣΥΡΙΖΑίοι στο διαδίκτυο, όπου μία από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλ. Τσίπρα, η Εφη Αχτσιόγλου, εμφανίζεται να... κατατροπώνει τον υπουργό της ΝΔ Σκυλακάκη. Για τέτοια «σκληρή αντιπολίτευση» και τέτοια «εναλλακτική πρόταση» ετοιμάζονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ! Φτάνουν να περηφανεύονται ότι εκείνοι ψήφιζαν μνημόνια και προγράμματα αντιλαϊκής «σταθερότητας» πριν από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, γδέρνοντας τον λαό και αφήνοντάς της «κάβα» 40 δισ. για να τα μοιράσει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οχι πως περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από εκείνους που εφάρμοσαν πρώτοι τον μνημονιακό νόμο Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, όταν υπουργός Εργασίας ήταν η Αχτσιόγλου. Πρόκειται για άλλη μια ομολογία ότι κι αν «αλλάξει ο Μανωλιός», καμία ελπίδα δεν υπάρχει για τον λαό στη σάπια σοσιαλδημοκρατία και στις αυταπάτες για φιλολαϊκές «λύσεις» από την εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να στοχεύσουν την αντιλαϊκή «σταθερότητα», μαζί με το ΚΚΕ.

Ηρθε για να μείνει

Το «Καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2023. Ομολογείται έτσι εμμέσως ότι μια χαρά θα κρατήσει η ακρίβεια στα τρόφιμα, απέναντι στην οποία επιδόματα όπως αυτό είναι μόνο σταγόνες στον ωκεανό. Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ότι τα είδη διατροφής, μαζί με άλλα βασικά αγαθά, «θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού». Με λίγα λόγια, από όλες τις μεριές προκύπτει ότι η ακρίβεια είναι εδώ και θα παραμείνει, κατατρώγοντας το λαϊκό εισόδημα, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων για όσους έχουν δάνειο, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα λόγω του κόστους της Ενέργειας. Η «απάντηση» της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι η αστειότητα των pass, που αποδείχτηκε ότι καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορούν να προσφέρουν, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι καμιά λύση δεν μπορεί να δοθεί στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των κερδών και της δημοσιονομικής σταθερότητας, την οποία υπηρετούν από κοινού η κυβέρνηση και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των άλλων. Μόνο η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, στην οποία πρωτοστατούν το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των έμμεσων φόρων και Ενέργεια φτηνή για τον λαό, μπορεί να δώσει ανάσες ανακούφισης από την ακρίβεια, παλεύοντας να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.

Συνώνυμα

«Στο επανιδείν Γενναίε Μεγάλε!» είναι ο τίτλος της ...αγιογραφίας με την οποία ο Μαραντζίδης αποχαιρετάει τον Τσίπρα, κάνοντας μια αναδρομή στις 30 μέρες του εκλογικού αγώνα που βρέθηκε στο πλευρό του. Πες μου ποιος σε υμνεί να σου πω ποιος είσαι. Μεγάλη τιμή για τον διεθνούς εμβέλειας ηγέτη της αριστεράς να του πλέκει το εγκώμιο ο φιλοατλαντικός αντικομμουνιστής Μαραντζίδης. Πέρα λοιπόν από τον τίτλο, που θυμίζει ...περικοπή από εκκλησιαστικό εγκώμιο, το ενδιαφέρον στην εκ βαθέων εξομολόγηση του Μαραντζίδη είναι η αναφορά του στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση που έκανε το επιτελείο του και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν 5 - 6 μονάδες κάτω σε σχέση με το αποτέλεσμα του Μάη. Ετσι εξηγείται και η χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ περί «άχρηστης ψήφου». Ο στόχος που έμπαινε, λοιπόν, ήταν «να έχουμε διαχειρίσιμες απώλειες», «να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνα - δυο μονάδες από τον Μάιο, ώστε να παραμείνει το αδιαμφισβήτητο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος κορμός της προοδευτικής παράταξης». Με άλλα λόγια, η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακραιφνή αντικομμουνιστή Μαραντζίδη στέφτηκε πανηγυρικά από ...πλήρη επιτυχία! Ηταν τέτοιο μάλιστα το «γκελ» που έκανε μέσα του η μορφή του Τσίπρα, που σκέφτεται να του γράψει και βιβλίο, όπως ο ίδιος λέει! Μας βάζει σε μεγάλο πειρασμό να του προτείνουμε κάποιον τίτλο, αλλά δεν θα το κάνουμε... Από επίθετα άλλωστε είναι γεμάτα τα λεξικά και δεν κινδυνεύει να χάσει το μέτρο: Τρισμέγιστε, ουρανομήκη, ανυπέρβλητε, τιτανοτεράστιε και άλλα συνώνυμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 1η Ιούλη

1899 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975).

1921 Αρχίζει το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

1941 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941) λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή. Επαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942 Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ.

1944 Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

1961 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις.

1967 Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν.

1968 Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1972 Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.

Κυριακή 2 Ιούλη

1566 Πεθαίνει ο Γάλλος γιατρός και αστρολόγος Νοστράδαμος, γνωστός για τις «προφητείες» του.

1778 Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς - ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».

1877 Γεννιέται ο Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Εσσε (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946).

1940 Γεννιέται ο Γιόργκι Ιβάν Αϊβάνοφ, ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης, ο οποίος μετείχε στη σοβιετική αποστολή του «Σογιούζ 33» (1979).

1946 Ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης σε δηλώσεις του από το Παρίσι τονίζει: «Οι Αγγλοι μπορούν να μείνουν όσο θέλουν στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε να φύγουν...».

1947 Προσχωρούν στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας 64 σμηνίτες και υπαξιωματικοί του Μάλεμε, μαζί με τον οπλισμό τους.

1949 Εκτελείται στην Αθήνα ο Βασίλης Μαρκεζίνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1949 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934 - 1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946 - 1949).

1961 Αυτοκτονεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954).

1976 Επειτα από δύο δεκαετίες σκληρών αγώνων κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται σε ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι.

1990 Σχεδόν 1.400 μουσουλμάνοι προσκυνητές πεθαίνουν σε τούνελ κατά τη διάρκεια άτακτης φυγής προς τη Μέκκα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ