Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απόσυρση επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο «δικαστικής μεταρρύθμισης»

Μετά από πολύμηνη ενδοαστική αντιπαράθεση αλλά και παζάρια για συμβιβασμό στο Ισραήλ, όπως και παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον, με άξονα το περιβόητο νομοσχέδιο «δικαστικής μεταρρύθμισης» που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες την απόσυρση επίμαχης διάταξης που υποβάθμιζε τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου έναντι της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης πως θα αναθεωρηθεί ένα ακόμη αμφιλεγόμενο άρθρο, το οποίο θα διεύρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης στον διορισμό δικαστών, λέγοντας πως παρακολουθεί «τον παλμό του κόσμου».

Την προηγούμενη βδομάδα οι Ισραηλινοί βουλευτές άρχισαν να συζητούν το νομοσχέδιο που θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει αποτελέσει αφορμή για μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Εκτός από την αστική αντιπολίτευση, την «ανησυχία» τους εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί εταίροι του Ισραήλ, επικαλούμενοι την «ανεξαρτησία» της δικαστικής εξουσίας, σε μια περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τρεις διαφορετικές δικαστικές υποθέσεις για διαφθορά.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται «πιέσεις» και διεργασίες για τον ρόλο του Ισραήλ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπ. Νετανιάχου στη συνέντευξή του απέρριψε τις εκκλήσεις της Δύσης προς τη χώρα του να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι ανησυχεί για τους ενισχυόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Μόσχας με το Ιράν. Παράλληλα αξιόπιστες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να επιτρέψει στις ΗΠΑ να δώσουν τον αντιπυραυλικό «Σιδερένιο Θόλο» στην Ουκρανία μετά τον εντοπισμό δυτικών όπλων που δόθηκαν στην Ουκρανία στα σύνορα του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή η ουκρανική πρεσβεία στο Ισραήλ κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως έχει επιλέξει την «οδό της στενής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επικαλούμενη μεταξύ άλλων πρόσφατη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού πως η χώρα του έχει ανάγκη τη συνεργασία με τη Ρωσία, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία κατά ιρανικών στόχων.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι καλεί την ερχόμενη Δευτέρα τον Ουκρανό πρέσβη για «διευκρινίσεις».

Τέλος, στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι προσεκλήθη να επισκεφθεί την Κίνα, με την επισήμανση πως οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση(2023-07-12 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων(2023-05-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου(2021-08-19 00:00:00.0)
Απειλές κατά πάντων και προσπάθεια θυματοποίησης(2017-12-28 00:00:00.0)
Την αναγνώριση ισραηλινού «εβραϊκού κράτους» προέβλεπε σχέδιο Κέρι(2017-02-21 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι(1997-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ