Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα αποκλεισμένα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιλέγει τον δρόμο της όξυνσης, στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων που προκαλούν οι πολιτικές του στους κόλπους της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, αλλά και οι προσπάθειές του για «δικαστικές μεταρρυθμίσεις» που θα υπονομεύσουν τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας προς όφελος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής εξουσίας.

Στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι σε νέες επιδρομές που πραγματοποίησε χτες (για δεύτερο 24ωρο) η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι αυξήθηκαν στους 21 (από 13 που ήταν την περασμένη Τρίτη) και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 65. Στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι μαχητές, ηλικίας 19 και 24 ετών, λίγο μετά τη ρίψη πυρών σε περίπολο του ισραηλινού στρατού κοντά στο χωριό Καμπατίγια. Από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιά και στο στήθος ένας 17χρονος Παλαιστίνιος. Παράλληλα οι κατοχικές δυνάμεις αργά το βράδυ της Τρίτης προέβησαν σε τρομοκρατικές εφόδους στη Ραμάλα, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 3.

Στο φόντο αυτό, ο Νετανιάχου απείλησε με περαιτέρω κλιμάκωση της επιχείρησης «Ασπίδα και Βέλος» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη «για όλα», έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και τον πρώην υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντς. Ο δε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, συναντήθηκε με τους διοικητές των στρατευμάτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για να συντονίσει τις επιθέσεις στα - αποκλεισμένα από το 2007 - παλαιστινιακά εδάφη.

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις αξιοποίησαν την περίσταση δοκιμάζοντας για πρώτη φορά στην πράξη το νέο σύστημα αεράμυνας «Σφεντόνα του Δαβίδ» και αποκρούοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες το βράδυ η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι μεσολαβεί για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στην «Ισλαμική Τζιχάντ», ενώ αναμενόταν διάγγελμα του Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε τις νέες δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών, χαιρετίζοντας την ανάπτυξη «νέων δυνατοτήτων αντικατασκοπείας» και νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ενώ εκτίμησε ότι αυτά συνδυασμένα ενισχύουν την ετοιμότητα του Ισραήλ να ξεκινήσει την επιχείρηση, δημιουργώντας μία «νέα εξίσωση».

«Λέμε στους τρομοκράτες: Σας βλέπουμε παντού. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Εμείς επιλέγουμε πού και πότε θα σας χτυπήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και της «Χαμάς» δεν άργησε να έρθει. Μετά τη 1 το μεσημέρι, πάνω από 350 ρουκέτες κατέκλυσαν τον ουρανό συνοριακών περιοχών του Ισραήλ, αλλά και μια σειρά πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, το Ραμάτ Γκαν και το Γιβαταγίμ.

Οι περισσότερες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος», που αυτήν τη φορά φάνηκε να αποδίδει καλύτερα και να ξεπερνά πρόσφατα σημαντικά προβλήματα στην απόκρουση ρουκετών.

Στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, μετά τις 3 το μεσημέρι σταμάτησαν για πάνω από μιάμιση ώρα οι προσγειώσεις αεροσκαφών, για λόγους ασφαλείας.

Οι ξένες αντιδράσεις σε αυτές τις εξελίξεις ήταν παρόμοιες με τις προχτεσινές.

Αντιδρώντας στα νέα ισραηλινά πλήγματα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κατήγγειλε τις «επιθετικές ενέργειες» που «μπορεί να καταστήσουν ανεξέλεγκτη την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη». Οι ΗΠΑ ζήτησαν «από όλες τις πλευρές αποκλιμάκωση» και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλμαντ, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον θάνατο αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συγκυρία

Η απόφαση Νετανιάχου να προχωρήσει σε κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας συνέπεσε με την «τρικυμία» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες βδομάδες στους κόλπους της ακροδεξιάς κυβέρνησής του. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προ ημερών κατηγόρησε τον Νετανιάχου για «αδυναμία» και «επιείκεια» έναντι της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας, διατάζοντας τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματός του, «Οτζμά Γεχουντίτ» («Εβραϊκή Ισχύς»), να μποϊκοτάρουν εφεξής τις συνεδριάσεις της Κνέσετ (Βουλής) και να απόσχουν και από ψηφοφορίες. Για να αποφύγει στην παρούσα φάση πιθανή αποχώρηση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Νετανιάχου προτίμησε να κλιμακώσει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μπουρλοτιάζοντας την περιοχή λίγα 24ωρα πριν τη σημερινή «Μέρα της Σημαίας». Τη μέρα αυτή, χιλιάδες ακροδεξιοί και εθνικιστές συνηθίζουν να κάνουν διαδηλώσεις, με την προστασία της αστυνομίας, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ προκαλώντας τους Παλαιστίνιους με συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αραβες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ