Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απ' τα αποδυτήρια

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να «ψάχνονται» για το πώς θα (ξανα)κάνουν λίφτινγκ στη σάπια σοσιαλδημοκρατία, η «πυξίδα» όμως δείχνει και θα δείχνει σταθερά το «κοινό πρόγραμμα» του κεφαλαίου και πώς αυτό θα υπηρετηθεί. Δεν είναι μόνο ο χτεσινός «απολογισμός» Τσίπρα, όπου υπερασπίστηκε όλη τη «λάντζα» που «έβγαλε» η κυβέρνησή του για λογαριασμό του κεφαλαίου: Από τα μνημόνια και τη φοροληστεία για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, μέχρι τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών. Οπως δεν είναι μόνο οι ευχές τύπου Αποστολάκη, Θρασκιά και λοιπών στην «καλή κυβέρνηση», αλλά και οι αντιδράσεις των φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ στα μέτρα που ανακοινώνει η ΝΔ μετά το πρώτο υπουργικό: «Φτωχό περιεχόμενο», «εκπτώσεις από τις μεγάλες προεκλογικές προσδοκίες» και «ρητορικές δεσμεύσεις». «Φτωχές» δηλαδή οι πάνω από 120 μεταρρυθμίσεις, τα 79 «ορόσημα» και οι 959 «επιχειρησιακές δράσεις» για τα συμφέροντα των ομίλων, που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης και έρχονται σαν οδοστρωτήρας πάνω στον λαό. «Εκπτώσεις» οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις σε κεφάλαιο και ΕΕ, λες και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είχε τρελαθεί στις ...προσφορές στον λαό. «Ρητορεία» η αφαίρεση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, λες και ανακόπτει την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Με δυο λόγια, με «γκολ απ' τα αποδυτήρια» ξεκινά στο γνώριμο «υπουργείο αντιπολίτευσης», ως υποστύλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Και όσα προσωπεία κι αν αλλάξει, ο λαός δεν έχει να προσδοκά τίποτα από τη σοσιαλδημοκρατία, παρά μόνο από τον δικό του αγώνα ενάντια στο κοινό της πρόγραμμα με τη ΝΔ.

Ξέπλυμα...

Τους νεοεκλεγέντες του φασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» προβάλλουν όλο και περισσότερα ΜΜΕ, λίγες μέρες αφότου ομολόγησαν και επίσημα ότι αποτελούν ...φωτοαντίγραφο του ναζιστή Κασιδιάρη. Σαν να μην ξέρει ο κόσμος τι πρεσβεύουν ο υπόδικος ναζί και οι όμοιοί του, ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» και άλλα στελέχη βρίσκουν φιλόξενο βήμα σε τηλεοπτικές εκπομπές, με το άλλοθι ότι «είναι άγνωστοι» και «πρέπει να γνωρίσει ο κόσμος τι κόμμα είναι». Βέβαια, στα κανάλια φορούν τη γραβάτα του καθωσπρεπισμού και του «δεν ξέρω - δεν είδα» για το άγριο παρελθόν της Χρυσής Αυγής, που στο παρασκήνιο εκθειάζουν.

... και εφησυχασμός

Δεν είναι όμως μόνο τα ΜΜΕ, αφού μέχρι και υπουργοί καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό απέναντι στο νεο-φασιστικό μόρφωμα. Ερωτώμενος για τους «Σπαρτιάτες», αν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ξανά μια Χρυσή Αυγή στη Βουλή, ο Β. Κικίλιας απάντησε πως δεν θα έβαζε «στην ίδια μοίρα όλους πριν τους δούμε, γιατί τους πιο πολλούς δεν τους γνωρίζουμε». Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει χρόνος για «να καταλάβει ο κόσμος και η κοινωνία τι είναι ο καθένας από αυτούς (...) Είναι παιδευτικό, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει». Για τον Κικίλια, χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καταλάβουμε τι καπνό φουμάρουν τα ακροδεξιά απολειφάδια! Για τον λαό, όμως, δεν υπάρχει ούτε λεπτό αναμονής: Οι φασίστες σπρώχτηκαν στη Βουλή από διάφορα συμφέροντα και κέντρα, σαν πιστά σκυλιά του συστήματος και της εργοδοσίας. Η θέση τους είναι στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας κι εκεί πρέπει να τους στείλει με την πάλη του ο λαός.

Καμπανάκι

Με νέα επιστολή - διαμαρτυρία, οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιβεβαιώνουν ότι όλες οι αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη πριν από μερικούς μήνες, είναι εδώ και προετοιμάζουν τα επόμενα σοβαρά ατυχήματα. Σύμφωνα με την έγγραφη καταγγελία τους προς την εργοδοσία και το υπουργείο Υποδομών, «παρατηρούνται τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα στις αμαξοστοιχίες, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών (...) Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην παλαιότητα πολλών αμαξοστοιχιών σε συνδυασμό με την έλλειψη τεχνικού προσωπικού και τις παντελώς ακατάλληλες συνθήκες εργασίας στις τεχνικές βάσεις (...) Η σιδηροδρομική υποδομή παραμένει σε κατάσταση που δεν μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στις σήραγγες, ο ελλιπής ή και ανύπαρκτος φωτισμός στους σταθμούς είναι προβλήματα σοβαρά (...) Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίζουν να εργάζονται με αγωνία για την ασφάλεια τη δική τους και των επιβατών». Η εικόνα που περιγράφουν οι εργαζόμενοι «κουμπώνει» με τις καθημερινές βλάβες, τις καθυστερήσεις, τις διαμαρτυρίες για τις συνθήκες δουλειάς του προσωπικού και την ταλαιπωρία των επιβατών. Οπως ο εφιάλτης που έζησαν χτες 350 ταξιδιώτες στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αθήνα, όταν η αμαξοστοιχία σταμάτησε μέσα σε τούνελ (!) και για πολλή ώρα δεν υπήρχαν φως και κλιματισμός! Ευτυχώς η λαχτάρα τους δεν εξελίχθηκε σε κάτι χειρότερο. Είναι όμως ένα ακόμα καμπανάκι για τις συνέπειες της πολιτικής του «κόστους - οφέλους» στις μεταφορές, που εκθέτει σε κινδύνους την ασφάλεια σιδηροδρομικών και επιβατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ