Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλούσια ανταλλαγή πείρας με συνδικαλιστές σε χώρους δουλειάς

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν χτες οι συνδικαλιστές από τις ΗΠΑ

Με υγειονομικούς και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αντάλλαξαν χτες το πρωί πείρα, με επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι τα πρώτα βήματα που τελικά οδήγησαν στη δημιουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης έγιναν μέσα στο διάστημα της πανδημίας, ο πρόεδρος, Chris Smalls, και ο αντιπρόεδρος, Derrick Palmer, του Amazon Labor Union, μίλησαν για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι και χιλιάδες συνάδελφοί τους: Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονταν στη Νέα Υόρκη, όπως και οι θάνατοι από την ασθένεια, η δουλειά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συνεχιζόταν κανονικά και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη καλούνταν να παρουσιαστούν κανονικά στο πόστο τους ακόμα κι όταν νοσούσαν, να δουλέψουν τη βάρδιά τους ακόμα και με συμπτώματα. Στο φόντο αυτό, θρήνησαν απώλειες συναδέλφων τους που εκτέθηκαν απροστάτευτοι στον ιό και έμειναν αβοήθητοι όταν ασθένησαν. Στις συνθήκες αυτές πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να απολύσει τον Chris Smalls, ωστόσο παράλληλα αναγκάστηκε να λάβει ορισμένα μέτρα προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή. «Μπορεί εγώ να απολύθηκα, το ζήτημα είναι όμως πόσες ζωές σώθηκαν», σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Από τη συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς
Από τη συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς
Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» έδωσαν στην αντιπροσωπεία μια εικόνα για τους αγώνες που έδωσαν μέσα στην πανδημία, συνολικότερα για την πάλη ενάντια στην πολιτική που αντιλαμβάνεται την Υγεία του λαού ως «κόστος». Ξεχωριστή αναφορά έγινε, τόσο από τους Ελληνες όσο και από τους Αμερικανούς συνδικαλιστές, στα εργατικά «ατυχήματα», στους τραυματισμούς και τις ασθένειες που προκαλούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες δουλειάς και ζωής. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου στην «Amazon» επιβεβαίωσαν ότι τα ατυχήματα είναι καθημερινότητα, το ίδιο και περιστατικά λιποθυμιών και εξάντλησης λόγω των εντατικών ρυθμών δουλειάς. Παράλληλα, μίλησαν για την πολύ χαμηλή κάλυψη που υπάρχει όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καλύπτονται για ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης και παροχών Υγείας. Στην περίπτωση που οι ανάγκες τους υπερβαίνουν το επίπεδο αυτό, η διαφορά πρέπει να καλυφθεί από την τσέπη τους. Ετσι, για παράδειγμα, όποιος χρειάζεται να υποβληθεί σε μια επέμβαση ή κάποια θεραπεία που ξεπερνά το όριο, καταφεύγει σε δάνεια για να πληρώσει το κόστος ή απλά στερείται την απαραίτητη περίθαλψη.

Ασφαλώς η συζήτηση επεκτάθηκε σε πλευρές της προσπάθειας για το στήσιμο του Σωματείου και της μάχης που δίνουν για να αγκαλιάσει περισσότερους εργαζόμενους, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, στα «σεμινάρια» που οργανώνει για να συκοφαντεί τη συνδικαλιστική οργάνωση στο προσωπικό, στην επιστράτευση της αστυνομίας και των αντεργατικών νόμων ενάντια στους συνδικαλιστές.

Με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ
Με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ
Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έδωσε στους δύο συνδικαλιστές ως αναμνηστικό δώρο αφίσες με φωτογραφίες με «στιγμές» από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε τα τελευταία χρόνια.

Με τους εργάτες στις προβλήτες της COSCO

Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Amazon Labor Union συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), στα γραφεία της. Αναφέρθηκαν και οι δύο στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες έδωσαν τη μάχη για την ίδρυση των σωματείων τους. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους επισκέφθηκαν το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί πλάκα στη μνήμη του εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, του λιμενεργάτη που στις 25 Οκτώβρη του 2021 βρήκε τραγικό θάνατο όταν διαμελίστηκε σε μία από τις γερανογέφυρες της COSCO, γεγονός που πυροδότησε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι.


Στις προβλήτες της COSCO
Στις προβλήτες της COSCO

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ