Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εδώ και τώρα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας

Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Δυναμική κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην 7η ΥΠΕ Ηρακλείου για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η κινητοποίηση ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις οποίες η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης και Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηρακλείου.

«Μας το λένε ξεκάθαρα πλέον ότι δεν συμφέρει το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων και τις κυβερνήσεις τους να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αφού μας έκλεισαν την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων, τώρα μας στέλνουν πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και σημειώνουν: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ολόκληρο το Ηράκλειο έχει μόνο 4 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση, ενώ στα χωριά η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική με ένα έως και κανένα διαθέσιμο ασθενοφόρο. Δεν θα περιμένουμε το επόμενο κρατικό έγκλημα για να ρίξουν ευθύνες σε όποιον άλλον πέρα από την πολιτική τους».

Καταγγέλλουν ότι «είναι η ίδια πολιτική του κέρδους που καθημερινά μας εξοντώνει στους χώρους δουλειάς, με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε το βράδυ στο σπίτι μας σώοι.

Τα δάκρυα στέρεψαν! Η οργή μας ξεχειλίζει!

Απαιτούμε να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το ΕΚΑΒ, να προχωρήσει άμεσα η ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρης τεχνική υποστήριξη του στόλου με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων - πλωτών - εναέριων ασθενοφόρων μέσων.

Ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα των συνταξιούχων που παλεύουν για ανθρώπινες συντάξεις που να αποδίδονται στην ώρα τους και όλοι μαζί παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Μετά την κινητοποίηση ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, πραγματοποίησε μαζί με τους επικεφαλής των σωματείων παρέμβαση στον διοικητή του ΕΦΚΑ, όπου μεταφέρθηκαν η αγωνία των συνταξιούχων καθώς και τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Στη συνέχεια δήλωσε τα εξής: «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που με διάφορους αντιλαϊκούς, αντισυνταξιουχικούς νόμους έχουν πετσοκόψει κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις καταργούνται, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε. Απαιτούμε άμεσα την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, να δοθούν όλα τα αναδρομικά και να ενσωματωθούν στην κύρια σύνταξη τα επικουρικά και φυσικά να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Είναι κριτήριο ψήφου για την επόμενη μέρα. Οσοι πάνε στις 25 Ιούνη στην κάλπη και κυρίως οι συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι τον κόπο και τον ιδρώτα τους τα έχουν κλέψει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει τον ρόλο μιας μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης υπέρ των συνταξιούχων».

Για τα δεδουλευμένα στο ΨΝΘ

Μετά από τρεις μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, χτες, οι 40 εργαζόμενοι στο ΚΟΙΣΠΕ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) πληρώθηκαν τους 2 από τους 4 μισθούς που τους οφείλονται από τον Γενάρη, και παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να εξοφληθούν το σύνολο των δεδουλευμένων τους και να διασφαλίσουν σταθερή και μηνιαία καταβολή του μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΟΙΣΠΕ του ΨΝΘ, έχοντας τη στήριξη όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, χτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και στη διοίκηση, η οποία αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα, επέλεξε αρχικά να τους τρομοκρατήσει καλώντας την αστυνομία.

Ο ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) είναι δομή η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου υποτίθεται να διασφαλίσει συνθήκες προστατευόμενης εργασίας για ανθρώπους οι οποίοι είναι χρόνια ψυχικά πάσχοντες, στο πλαίσιο της ομαλής κοινωνικής τους επανένταξης. Παρά τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό χαρακτήρα των ΚΟΙΣΠΕ, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και στην ουσία έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ του εργολάβου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της δομής, και του ΨΝΘ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Καταγγέλλει ότι αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κόστους - οφέλους που έχει διαλύσει τη δημόσια δωρεάν Υγεία και έχει επιτρέψει σε διάφορους εργολάβους και εταιρείες να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. «Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και στη συγκεκριμένη, με την πρόφαση της κοινωνικής επανένταξης και βοήθειας σε άτομα που τη χρειάζονται, στην ουσία καταλήγουν στην εκμετάλλευσή τους και στη διαμόρφωση συνθηκών πολύ χειρότερων από ό,τι θα έπρεπε να υπάρχουν για τους εργαζόμενους στα συγκεκριμένα πόστα», σημειώνει. Και απαιτεί: Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Σταθερή μηνιαία καταβολή μισθοδοσίας. Κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών κενών και των κενών στον εξοπλισμό από την εργοδοσία. Επίσης, να καλύπτονται από το ίδιο το ΨΝΘ τα έξοδα των rapid tests που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε ο Ηλίας Κονδύλης, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για βαρβαρότητα, για αγριότητα. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα τού πώς εννοούν και αντιλαμβάνονται την Υγεία. Την αντιλαμβάνονται ως βαρίδι, ως κόστος, το οποίο αρνούνται να επωμιστούν. Και θεωρούμε ότι και αυτό το παράδειγμα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο καθώς ξεκαθαρίζει και τα μελλούμενα που έρχονται στην Υγεία, αλλά και κριτήριο για την ψήφο του λαού μας στις επερχόμενες εκλογές», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ