Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Κόλιν Πάουελ

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Κόλιν Πάουελ, ως «την αθώα και άσπιλη περιστερά ανάμεσα στους ιέρακες του Πενταγώνου».

Είναι ο άνθρωπος που θα κομίσει το σχέδιο ειρήνης, το όραμα του Αμερικανού προέδρου, για τη Μέση Ανατολή. Ουδείς φυσικά γνωρίζει τι ακριβώς θα κομίσει ο Κόλιν Πάουελ την επόμενη βδομάδα. Ποιο είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο, το «όραμα» που ο πρόεδρος Μπους το περιέγραψε ως εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ.

Δυστυχώς, δεν έχει καμία σημασία. Εξάλλου, η εμπειρία του παρελθόντος, είναι πολύ πικρή, για όλες τις «ειρηνευτικές διαδικασίες» που είναι αποτέλεσμα της βίας, που εξαπέλυσαν οι ίδιες αυτές δυνάμεις. Και δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, να κάνει την «είσπραξη» μετά από την κίνηση Μπους, που με μια τα πήρε όλα. Από Ευρωπαίους, Αραβες, Ισραηλινούς, εχθρούς και φίλους.

Είναι ο άνθρωπος που χαίρει «ιδιαίτερης εκτίμησης» σε όλο τον κόσμο, όπως αναφωνούν και πάλι διάφοροι αναλυτές. Και πώς να μην είναι... αφού έφερε σε πέρας την εθνοκάθαρση στο Μάι Λάι του Βιετνάμ, αφού ήταν ο εγκέφαλος των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Κόλπου. Ο άνθρωπος που τα χέρια του ακόμη στάζουν αίμα, αν και βαφτίστηκε η «περιστερά» του Λευκού Οίκου...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ