Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ειρήνη και τι σημαίνει

Περισσεύουν τις μέρες αυτές οι κάθε λογής ευχές, προτροπές, συμβουλές, κλπ., για επικράτηση της σύνεσης και της μετριοπάθειας στη Μέση Ανατολή, για την επιστροφή των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και την προσπάθεια για επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Και δε λέμε, καθώς οι ερπύστριες των ισραηλινών τανκς οργώνουν τα παλαιστινιακά εδάφη, σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο, ακόμη και οι ευχές έχουν κάποια σημασία.

Η, στα λόγια, όμως, ζητούμενη απ' όλους ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι κάτι το αόριστο και γενικόλογο. Για να είναι αυτή βιώσιμη, στέρεη και μόνιμη, πρέπει να είναι, πρώτα και κύρια, δίκαιη. Και αυτό σημαίνει την επιστροφή του Ισραήλ στα προ του πολέμου του 1967 σύνορα. Την επιστροφή όλων των κατεχομένων εδαφών. Τη συγκρότηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Σε όλ' αυτά πρέπει, επομένως, να παίρνουν θέση όσοι θέλουν πραγματικά την ειρήνευση της πολυβασανισμένης αυτής περιοχής.

Οι απορίες...

Κατηγορηματικός ήταν στις σχετικές απαντήσεις του, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αυστραλός υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, Μάικλ Νάιτ, στη διάρκεια της πρόσφατης συμμετοχής του τελευταίου στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το 2004. Στις επίμονες ερωτήσεις του Κ. Σημίτη και υπουργών, για το κόστος των έργων, ο Αυστραλός υπουργός απάντησε: «Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις υπερβάσεις στα ολυμπιακά έργα».

Δε γνωρίζουμε, αν ρώτησαν τον κ. Νάιτ ποιοι πληρώνουν και ποιοι κερδίζουν από τις υπερβάσεις αυτές, αλλά το θεωρούμε μάλλον απίθανο. Δεν πιστεύουμε, πως έχουν τέτοιες απορίες ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του.

Χαράτσι και εθελοντισμός

Τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων από αύριο στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, διαφημίζει με ανακοίνωση ο διοικητής του, Π. Περδικούρης, υποσχόμενος - μεταξύ των άλλων - τη στελέχωσή του «από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, υψηλής επιστημονικής επάρκειας και εγνωσμένου κύρους, καθώς και από έμπειρο και άρτιο και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό».

Βέβαια ο διοικητής δεν αναφέρει ούτε λέξη, ότι η προσέλευση στα ιδιωτικά ιατρεία θα σημάνει πληρωμή - ανάλογα με την ειδικότητα ή την επέμβαση - από 8 έως150 ευρώ (δηλαδή 10.000 -51.000 δραχμές). Το θέμα όμως είναι πού θα βρει το «άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό», όταν τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει απ' τις ελλείψεις προσωπικού.

Εκτός κι αν θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, άρτια εκπαίδευση, τη συμμετοχή σε ένα σεμινάριο κάποιων αποκλειστικών νοσοκόμων που προσφέρονται «εθελοντικά» στην υποδοχή, υπολογίζοντας σε μια υπόσχεση μελλοντικής πρόσληψης.

Δηλαδή ένας θεσμός που σημαίνει χαράτσι για τους ασθενείς στην ώρα ανάγκης, χρησιμοποιείται και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων με πολλούς τρόπους: Και για να μην προσλάβουν προσωπικό αλλά και να κρατούν δέσμιους κάποιους που γυρεύουν αγωνιωδώς ένα μεροκάματο...

Ο θείος Σαμ φροντίζει για ... όλους

Η συζήτηση έγινε χτες μεταξύ δημοσιογράφων.

- Τα 'μαθες τα νέα, λέει ο πρώτος στο δεύτερο. Οι «Τάιμς του Λονδίνου», έγραψαν πως η αμερικανική κυβέρνηση δίνει φορολογικά κίνητρα στους παχύσαρκους, για να αδυνατίσουν. Δηλαδή, μειώνουν από το φορολογητέο εισόδημα των παχύσαρκων, τις δαπάνες που κάνουν σε γιατρούς ή κέντρα αδυνατίσματος, για να αδυνατίσουν.

- Θα ήθελα να ξέρω, απαντά ο δεύτερος, αν οι Αμερικανοί σκέπτονται να κάνουν κάτι και για τα δεκάδες εκατομμύρια των Αμερικανών, που δεν πάσχουν από παχυσαρκία αλλά από την πείνα, που τους έχει κάνει πετσί και κόκαλο.

- Α, μην ανησυχείς, απαντά ο πρώτος. Ο θείος Σαμ, δεν αποκλείεται να επιβάλει νέα φορολογικά βάρη στους φτωχούς και τους πεινασμένους, με πρόσχημα, είτε να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους και να μη γίνουν ποτέ παχύσαρκοι, είτε την αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη....

Εμείς, τι να πούμε. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει, εκτός από μια επισήμανση. Τα φορολογικά κίνητρα, που πράγματι θέσπισε η αμερικανική κυβέρνηση, δεν έγιναν με γνώμονα να βοηθήσουν τους παχύσαρκους, αλλά τα ινστιτούτα και τα κέντρα αδυνατίσματος.

Επί της κοινωνίας...

Επικοινωνία: Λέξη σύνθετη, αποτελούμενη από την πρόθεση «επί» και το ουσιαστικό «κοινωνία». Επί της κοινωνίας, δηλαδή... Κάπως έτσι πρέπει να σκέφθηκε πρωτοκλασάτος υπουργός και θέλοντας να... λύσει τα πολλά και διάφορα κοινωνικά προβλήματα του τομέα του, προσέλαβε -απ' ό,τι διαβάζουμε- εταιρία δημοσίων σχέσεων για να τον στηρίζει στην επικοινωνιακή του πολιτική. Μάλλον, για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι και σωστοί, προσέλαβε την εταιρία για να στηρίζει και να βοηθά τους άλλους συμβούλους και παρατρεχάμενους που έχει και οι οποίοι τον συμβουλεύουν καθημερινά για την επικοινωνιακή του πολιτική.

Θα δούμε πολλά και διάφορα ακόμη...

Βιβλίο
Ιστορία διά της Λογοτεχνίας

Η επίσημη ελληνική ιστοριογραφία, με την άγνοια, τα ψεύδη, τις σκοπιμότητές της, και η διδασκόμενη Ιστορία, με τις ανούσιες επιλογές και τις παραχαράξεις της μωρής βυζαντινο-λαγνείας που επικράτησε τον 20ό αιώνα (και μάλλον συνεχίζεται), το μόνο που απέδωσαν ήταν η απέχθεια και, τελικώς, η άγνοια της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ιδιαίτερα των μεταπολεμικών, για την Ιστορία του Βυζαντίου. Ευτυχώς, που για τους διψώντες την αλήθεια για την Ιστορία μας υπήρχαν τα βιβλία του Γιάννη Κορδάτου. (Πότε, αλήθεια, η κοινότητα των ιστορικών θα αναγνωρίσει την τεράστια προσφορά, το δρόμο της ιστορικής αληθείας, που άνοιξε ο Κορδάτος;) Με τα παραπάνω, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αληθή (τεκμηριωμένη και με αποσπάσματα από βιβλία Ελλήνων - πολλά του Κορδάτου - και ξένων ιστορικών), ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτισμική γνώση, που προσφέρει το ιστορικό μυθιστόρημα της πολυγραφότατης Αυγής Παπάκου - Λάγου «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"». Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή», σε μια καλαίσθητη έκδοση, με «κοσμήματα» της Εύας Μελά και ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Απευθυνόμενο, ιδιαίτερα στους νέους αναγνώστες, και συνδυάζοντας μια ελκυστική λογοτεχνική γραφή με επιστημονικές σημειώσεις, το βιβλίο ιστορεί τον περιπετειώδη προσωπικό βίο, τη ριζοσπαστική, αταλάντευτα φιλολαϊκή πολιτική, που εφάρμοσε σαν αντιβασιλέας και αυτοκράτορας του Βυζαντίου (12ος αιώνας), προς όφελος της αγροτιάς, της εργατιάς και των μικρεμπόρων, ένας παρασιωπημένος από την επίσημη ιστοριογραφία, ο Κομνηνός Ανδρόνικος Α`. Ο «Φιλορωμαίος», ο «φιλόλαος», όπως αποκαλούνταν, γενναίος, αδιάλλακτος αντίπαλος των Λατίνων, αλλά και των λατινοφρόνων Βυζαντινών - βασιλιάδων, πριγκίπων, παλατιανών και στρατιωτικών αξιωματούχων, επαρχιακών φεουδαρχών και άλλων ...«ιεράκων». Ο απαθανατισμένος από το λαό - και τον Φτωχοπρόδρομο - με τραγούδια και ποιητικούς θρύλους, αφού ο λαός, όπως γράφει ο Κορδάτος, στο πρόσωπό του έβλεπε «τον ηγέτη που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση (σ.σ. τη δεινή θέση του λαού) και να σώσει την αυτοκρατορία». Ο πολυδιαβασμένος γιος του σοφού Ισαάκιου του Πορφυρογέννητου, ο Ανδρόνικος Α`, όχι μόνον κατάργησε όλα τα προνόμια των αρχόντων προς όφελος του λαού, αλλά και έλεγε στο λαό πως πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, ποιοι τον ήθελαν εξαθλιωμένο και να κρατά στα χέρια του την τύχη της αυτοκρατορίας. Το δυστύχημα του λαού, ήταν ότι πιάστηκε στο προπαγανδιστικό δόκανο των ραδιούργων αντιπάλων του Ανδρόνικου, δεν υπερασπίστηκε τον ηγέτη του και ξανάπεσε στην τυραννία Λατίνων και Βυζαντινών.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Κόλιν Πάουελ

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Κόλιν Πάουελ, ως «την αθώα και άσπιλη περιστερά ανάμεσα στους ιέρακες του Πενταγώνου».

Είναι ο άνθρωπος που θα κομίσει το σχέδιο ειρήνης, το όραμα του Αμερικανού προέδρου, για τη Μέση Ανατολή. Ουδείς φυσικά γνωρίζει τι ακριβώς θα κομίσει ο Κόλιν Πάουελ την επόμενη βδομάδα. Ποιο είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο, το «όραμα» που ο πρόεδρος Μπους το περιέγραψε ως εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ.

Δυστυχώς, δεν έχει καμία σημασία. Εξάλλου, η εμπειρία του παρελθόντος, είναι πολύ πικρή, για όλες τις «ειρηνευτικές διαδικασίες» που είναι αποτέλεσμα της βίας, που εξαπέλυσαν οι ίδιες αυτές δυνάμεις. Και δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, να κάνει την «είσπραξη» μετά από την κίνηση Μπους, που με μια τα πήρε όλα. Από Ευρωπαίους, Αραβες, Ισραηλινούς, εχθρούς και φίλους.

Είναι ο άνθρωπος που χαίρει «ιδιαίτερης εκτίμησης» σε όλο τον κόσμο, όπως αναφωνούν και πάλι διάφοροι αναλυτές. Και πώς να μην είναι... αφού έφερε σε πέρας την εθνοκάθαρση στο Μάι Λάι του Βιετνάμ, αφού ήταν ο εγκέφαλος των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Κόλπου. Ο άνθρωπος που τα χέρια του ακόμη στάζουν αίμα, αν και βαφτίστηκε η «περιστερά» του Λευκού Οίκου...


Χρ. Μ.

Γρηγοριάδης Κώστας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ