Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Πήρε πίσω την απαράδεκτη «ποινική ρήτρα» η εργοδοσία

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ύστερα από κάλεσμα της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), απέσπασαν δέσμευση για απόσυρση της απαράδεκτης «ποινικής ρήτρας» από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για καθολική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, την Κυριακή πραγματοποίησαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων «ΝΑΝΑ BEACH» και «LYTTOS». Η εργοδοσία του πρώτου ξενοδοχείου μάλιστα δεσμεύτηκε για τροποποίηση συμβάσεων χωρίς ποινική ρήτρα, ενώ έσπασε και η αδιαλλαξία της ανοίγοντας τη συζήτηση για την εφαρμογή της σύμβασης

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων, είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία».

«Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους», αναφέρει η ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι από τα ρεκόρ αφίξεων δεν κέρδισαν ποτέ τίποτα, παρά μόνο «λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς».

Και καλεί «η σεζόν που ξεκίνησε να είναι σεζόν σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων».

Η ΔΑΣ εκτός από την εφαρμογή της τοπικής κλαδικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία απαιτεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εργολαβικής εργασίας. Επίσης, επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εξω από τις πύλες των ξενοδοχείων, στο πλευρό του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λίνα Ανδρουλάκη και Δημόκριτος Σαλούστρος, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ