Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα, σε φόντο «διευθετήσεων»

Eurokinissi

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης παίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα, την ώρα μάλιστα που στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι και εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου ετοιμάζονται επικίνδυνες διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, και τις κατηγορίες της ΝΔ ότι είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε χτες το πρωί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εξέθεσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό την ανησυχία του για την ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο ίδιος ο Τσίπρας σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη «για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία, πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους», ενώ είπε ότι «εγείρεται πια μείζον ζήτημα, θεσμικό αλλά και εθνικό» και εξέφρασε την ανησυχία του για την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ «με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά προς τη ΝΔ».

Την Κυριακή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «από το τουρκικό προξενείο και σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε "Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους", οι οποίοι ανήκαν και ανήκουν ακόμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ». Ισχυρίστηκε, δε, πως το γραφείο του Αλ. Τσίπρα «είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ», και δόθηκε «σαφές μήνυμα: "Αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια"». Υποστήριξε ακόμα ότι την επόμενη μέρα «θα περάσει το μήνυμα» στον Ερντογάν πως «η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη» και γι' αυτό τάχα πρέπει να τελειώσουν οι παρεμβάσεις.

Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο με την Ντόρα Μπακογιάννη που - με χρέωση στον νεοδημοκρατικό προεκλογικό σχεδιασμό - επισκέφτηκε πριν από μερικές μέρες την περιοχή και απευθυνόμενη σε μέλη της μειονότητας στη Ροδόπη διατύπωσε απαράδεκτους ισχυρισμούς όπως ότι εάν στις επερχόμενες εκλογές η μειονότητα δεν στηρίξει τη ΝΔ τότε «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» γι' αυτήν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στην Αθήνα δεν είναι πολλοί που «αγαπούν» τη μειονότητα και ότι η ίδια ένιωσε «απογοήτευση» με τα αποτελέσματα των εκλογών στις 21/5 στη Ροδόπη, όπου δεν καταγράφηκε πρωτιά της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον ΣΚΑΪ την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12/7, ώστε «να κάνουμε μια καινούργια αρχή» με βάση την πεποίθησή του ότι «η Τουρκία σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη τη Δύση απ' ό,τι στο παρελθόν, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει». Στον αντίποδα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, και «αυτό προφανώς μας δίνει και πολύ περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτούμε και τα εθνικά μας συμφέροντα», επιβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση βάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα σε παζάρι, όπου συσχετισμοί και σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα κρίνουν την αξία τους.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ι. Σαρμάς, ανέφερε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι «η ελληνική πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Ελληνες, χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο». Ταυτόχρονα ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση καθότι «συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας» των διακινητών. «Παραλάβαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε μια δυναμική βελτίωσης. Κινούμεθα σε αυτή τη δυναμική (...) και ευελπιστούμε, χωρίς ατυχήματα στην πορεία, να τις παραδώσουμε στην πολιτική κυβέρνηση της χώρας στο ίδιο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Τέλος, με χτεσινό του άρθρο ο Γιώργος Αϋφαντής, πρέσβης επί τιμή, πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας της Ρομά Σ. Σουλεϊμάν από τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 έγινε κατόπιν παρέμβασης της τουρκικής πρεσβείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «θετική προσφορά» και τη βαριά ήττα(2023-06-26 00:00:00.0)
10. Γιουσούφ Εμπρού(2023-05-13 00:00:00.0)
Ο λαός να πάρει θέση στους αγώνες και στις εκλογές δίπλα στο ΚΚΕ(2023-01-31 00:00:00.0)
Καταγγέλλει εθνικιστική φιέστα στο τουρκικό Προξενείο(2014-04-08 00:00:00.0)
Παλιά φερέφωνα των ιμπεριαλιστών οι μέντορες του «αυτοπροσδιορισμού»(2008-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ