Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Διπλωματικά «χαστούκια»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αφού έγιναν αποδέκτες της ισραηλινής κατηγορηματικής άρνησης να συναντήσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα και με δεδομένη την άρνηση άλλων Παλαιστινίων αξιωματούχων να συνομιλήσουν μαζί τους, εφόσον «δεν μπορούν να πάρουν τη θέση του Γιάσερ Αραφάτ» αναχώρησαν, αργά το βράδυ, χθες από την ισραηλινή πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα και ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Ζοζέ Πικέ, ως εκπρόσωπος της προεδρίας. Οι δύο διπλωμάτες είχαν συνάντηση με τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά τους κατέστη σαφές ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβούν στη Ραμάλα» σε μια κίνηση που από πολλούς αναλυτές σχολιάστηκε ως «μεγάλη προσβολή και υποτίμηση του Ισραήλ προς την ΕΕ».

Την ίδια, περίπου, ώρα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί το διάγγελμα Μπους, ο διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι είχε άλλη μια συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, τελικά, μετά από μία απόρριψη, του «επέτρεψε» να μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ. Η συνάντηση θα κανονιστεί από τον Αντονι Ζίνι. Νωρίτερα, ο Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη θα συνεχιστούν μέχρις ότου εξαλειφθεί κάθε ρίζα τρομοκρατίας» και ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα παραμείνει ασφυκτικά αποκλεισμένος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι «πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις κατά ισραηλινών θέσεων στα σύνορα με το Λίβανο βρίσκεται η Συρία και το Ιράν» τις οποίες προειδοποίησε με «μια δυναμική απάντηση, αν δε λάβουν άμεσα μέτρα». Οπως έγινε γνωστό, η αναδιάταξη των συριακών δυνάμεων στα σύνορα του Λιβάνου άρχισε, ήδη, από χτες, ενώ αργά το βράδυ, ανώνυμος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού υποστήριζε ότι οι ισραηλινές θέσεις στα κατειλημμένα υψώματα του Γκολάν δέχτηκαν πυρά από τις νέες συριακές θέσεις στο Λίβανο.

Λίγο πριν το διάγγελμα Μπους - που έγινε δεκτό «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» από ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, ΟΗΕ - ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ, σε διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό, καλούσε «τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχουν για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ» προειδοποιώντας για άλλη μια φορά για «ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την περιοχή». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήριζε «άχρηστες τις επαφές με το Ισραήλ», αφού «ο Σαρόν πιστεύει ότι είναι πάνω από τους νόμους και χαρακτηρίζει αυτοάμυνα τις πράξεις ενός στρατού κατοχής». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγορούσε την ισραηλινή ηγεσία για «γενοκτονία» και τη διεθνή κοινότητα «για αδράνεια μπροστά στο δράμα».

Τέλος, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, νωρίς το απόγευμα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, όπου δεκάδες συγκεντρωμένοι φιλειρηνιστές, κυρίως Ισραηλινοί Αραβες, διαδήλωσαν κατά της πολιτικής Σαρόν και της αμερικανικής απραξίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «έδωσαν πράσινο φως στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού». Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 8 Ισραηλινοί αστυνομικοί και 2 διαδηλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ