Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υπόσχεση αγώνα από πολλούς λαούς

Στην καρδιά του «κτήνους», στην πόλη Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί πολίτες, διαδηλώνοντας έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ζητώντας να τερματιστούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλα, όπου βρίσκεται πολιορκημένος ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ. Αυτές οι εικόνες, αλλά και οι προχτεσινές από τη μεγάλη φιλειρηνική διαδήλωση από την Ιερουσαλήμ ως τη Ραμάλα με τη συμμετοχή 500 Ευρωπαίων ακτιβιστών, και της ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας περιλαμβανομένης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη βία των ισραηλινών δυνάμεων, έδωσε ώθηση στο παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Χτες, στη Σιδώνα, αλλά και στην Τρίπολη του Λιβάνου από Παλαιστινίους και Λιβανέζους έγιναν και πάλι ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην πρώτη πήραν μέρος 30 χιλιάδες διαδηλωτές, στη δεύτερη 20 χιλιάδες, στη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι αν πάθει κάτι ο Αραφάτ, τότε οι πρεσβείες του Ισραήλ και δυτικών κρατών θα ανατιναχτούν, αλλά και σε ισραηλινά και δυτικά επιβατικά αεροπλάνα θα γίνουν αεροπειρατείες. Παράλληλα, εκπρόσωποι των διαδηλωτών κατήγγειλαν τη σιωπή πολλών αραβικών καθεστώτων, ενώ τόνισαν ότι ο ένοπλος αγώνας είναι τώρα ο μοναδικός δρόμος που θα αποτρέψει μία οδυνηρή συνθηκολόγηση των Παλαιστινίων.

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Διαδηλώσεις επίσης έγιναν στην Ινδία, στην Ινδονησία, στο Βέλγιο, στο Ελ Σαλβαδόρ, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Βραζιλία, όπου τα μέλη του «Κινήματος χωρίς ΓΗ» -(MST) διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια έξω από την αμερικανική πρεσβεία, βροντοφωνάζοντας «Μπους και Σαρόν, δολοφόνοι», αλλά και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, από μέλη της φιλειρηνικής οργάνωσης «Peace Boat» (Το πλοίο της Ειρήνης) που απαίτησαν «Σταματήστε τώρα τις δολοφονίες και την κατοχή».

Η Τουρκία μία «θάλασσα αλληλεγγύης»

Για άλλη μια φορά συνάντησαν την αγριότητα της αστυνομίας οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Associated Press

Για άλλη μια φορά συνάντησαν την αγριότητα της αστυνομίας οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ
Για τρίτη ημέρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Τουρκία, στην Αγκυρα, αλλά και σε άλλες πόλεις εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Σεΐτ Αλντογκάν, ανταποκριτή της εφημερίδας «Evresnel», στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες εργάτες πραγματοποίησαν διαδήλωση, έξω από το ισραηλινό προξενείο. Στη διαδήλωση οι εργάτες φώναξαν τα εξής συνθήματα: «Σαρόν δολοφόνος», «Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Η Παλαιστίνη καίγεται, η Τουρκία είναι θεατής», «Ο τουρκικός λαός είναι με τους Παλαιστίνιους, η κυβέρνηση με ποιον είναι;», «Σαρόν δολοφόνος των παιδιών».

Στη διαδήλωση συμμετείχαν αρκετοί γνωστοί διανοούμενοι και ο πρόεδρος του ΕΜΕΡ, Λεβέντ Τουζέλ. Εκ μέρους των διαδηλωτών διαβάστηκε ένα κείμενο απ' τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Λεβέντ Ντοκουγιουτζού, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων και η κατοχή των Ισραηλινών και δόθηκε υπόσχεση αγώνα ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη. Οι διαδηλωτές άφησαν μαύρο στεφάνι μπροστά στο προξενείο.

Στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης εκατοντάδες φοιτητές χτες έβαλαν φωτιά στην αμερικανική και ισραηλινή σημαία και πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου. Επειτα πραγματοποίησαν διαδήλωση μέσα στο Πανεπιστήμιο και δήλωσαν πως η επίθεση του Ισραήλ είναι συνέχεια των επιθέσεων της Αμερικής ενάντια στους λαούς και το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι συνεργάτης των εγκληματιών. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τη γενοκτονία.

Τεράστια διαδήλωση στη Συρία

Associated Press

Τεράστια διαδήλωση στη Συρία
Στην Αγκυρα, η επιτροπή συμπαράστασης με τον παλαιστινιακό λαό που αποτελείται από το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ, το HADEP, το ODP και το ΤΚΡ και απ' τα εργατικά συνδικάτα και δημοκρατικούς φορείς προετοιμάζουν μεγάλη διαδήλωση. Διαδήλωση έγινε στην πλατεία Κονάκ στη Σμύρνη απ' τα ΕΜΕΡ, HADEP, ODP και ΤΚΡ και τη συμμετοχή του συνδικάτου TUM-TIS και άλλων εργατικών συνδικάτων, αλλά και από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σμύρνης «9 Σεπτεμβρίου», που φώναζαν συνθήματα: «Εξω ο δολοφόνος Σαρόν απ' την Παλαιστίνη», «Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Σήμερα η Παλαιστίνη, αύριο η Τουρκία». Διαδηλώσεις ακόμη έγιναν στα Αδανα, στο Κορούμ και στην Τζέιχαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ