Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε τρομοκρατική απόλυση |
«Καλούμε τους μεταλλωρύχους και τους λατόμους του νομού Φωκίδας σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να αρθεί η αυταρχική απόλυση συναδέλφου μας από την "ΙΜΕΡΥΣ". Απόλυση που έγινε με ασήμαντη προσχηματική αφορμή και με σκοπό την εκφόβιση των υπόλοιπων εργαζομένων. Ετσι δείχνει η εργοδοσία πώς αξιοποιεί στο έπακρο τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, προκειμένου να καθυποτάξει τους εργαζόμενους και να τους αποτρέπει με εκφοβιστικές πρακτικές να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα», αναφέρει η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την εργοδοσία «για τις πρακτικές εκφοβισμού με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεταλλειοκτητών σε βάρος της υγείας και σε πολλές περιπτώσεις της ζωής των εργαζομένων. Εχει τεράστιες ευθύνες για τα επανειλημμένα ατυχήματα, τα παραλίγο ατυχήματα, αλλά και το δυστύχημα τον Οκτώβρη του 2022».
Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία τονίζει ότι «απολύουν συνάδελφο με προσχηματική αφορμή ώστε να αποσείσουν τις ευθύνες τους στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων μέσα στις στοές. Προσπαθούν με εξιλαστήριο θύμα τον συνάδελφο να του φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες».
Τη στήριξή του στους εργαζόμενους στην «IMERYS», που προχωρούν σε στάσεις εργασίας ανά βάρδια απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους και την ικανοποίηση αιτημάτων τους, εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας.
Μαχητική κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) απαιτώντας να ανακληθεί η παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία της «TaskUs».
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΠΕ, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι επιμένοντας στους ισχυρισμούς τους και αρνήθηκαν ότι απέλυσαν την εργαζόμενη εκδικητικά από την εταιρεία στις 2 Μάη, λόγω της συμμετοχής της στις πρόσφατες απεργιακές μάχες, μέσα από τις οποίες διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Με συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω την απόλυση» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», διαμήνυσαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και αξιοποίηση κάθε μορφής για την ανάκληση της απόλυσης.
Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει ότι η απόλυση της εργαζόμενης στόχο έχει να τρομοκρατήσει όποιον σκέφτεται να αντιδράσει και εξηγεί: «Η απόλυση δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για εργαζόμενη που κρατούσε μαχητική στάση στον χώρο εργασίας, έχοντας και συνδικαλιστική δράση που εκφράστηκε με συμμετοχή στις απεργίες του Μάρτη για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, αλλά και με συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Και όλα αυτά, 10 μέρες πριν κλείσει ένα χρόνο εργασίας στην "TaskUs", έτσι ώστε η εταιρεία να γλιτώσει και τη νόμιμη αποζημίωση που θα έπρεπε να δώσει.
Η "TaskUs", όπως και κάθε άλλη εταιρεία, θέλει το προσωπικό της χωρίς δικαιώματα, ώστε να μπορεί να το ξεζουμίζει ανεμπόδιστα, με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων που νομοθέτησαν αυτό το αντεργατικό πλαίσιο. Θέλει προσωπικό που να μην αντιδράει, να μη μιλάει, να μην απεργεί, αλλά να ανέχεται την πίεση και την εντατικοποίηση της εργασίας αδιαμαρτύρητα για να βγάζει η εταιρεία το μέγιστο δυνατό κέρδος! Την ίδια περίοδο, εργαζόμενες από το ίδιο πρότζεκτ αναγκάστηκαν να παραιτηθούν λόγω burnout!».