Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμική παρέμβαση για το εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του Ελληνικού

Ελλιπή μέτρα προστασίας και τεντωμένα ωράρια στην «εμβληματική επένδυση». «Ο καθένας δουλεύει όσο θέλει», απαντά προκλητικά η εργοδοσία

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Παρέμβαση στο έργο του Ελληνικού, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να σταματήσουν τα ανεξέλεγκτα ωράρια και η καταστρατήγηση του πενθήμερου, έκανε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η παρέμβαση οργανώθηκε με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στο τμήμα υπογειοποίησης, που το έχει αναλάβει η εταιρεία «Avax», σε μια επένδυση «εμβληματική» όπως έχει χαρακτηριστεί, ψηφισμένη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνδικάτο έχει επικοινωνήσει με τον τραυματισμένο εργάτη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τον ενημερώσει ότι θα είναι δίπλα του για κάθε είδους βοήθεια που θα χρειαστεί. Επίσης, έχει στείλει αίτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας για την πραγματοποίηση ελέγχου στον τόπο του «ατυχήματος», με τη συμμετοχή και δικού του κλιμακίου.

Το νέο «ατύχημα» έρχεται «να προστεθεί σε άλλα τα οποία έχουν γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, και συγκεκριμένα στον υπεργολάβο Σαντοριναίο», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Αναδεικνύει την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, αλλά και τα εξοντωτικά ωράρια, ως παράγοντες που «στρώνουν το έδαφος για να σημειωθούν νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων» σε ένα έργο στο οποίο «παρελαύνουν υπουργοί, δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική».

Η στάση της εργοδοσίας κατά τη χτεσινή παρέμβαση ήταν προκλητική. Οι εκπρόσωποί της όχι μόνο έσπευσαν «να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας, με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», αλλά επικαλέστηκαν τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» για να ισχυριστούν ότι καθένας «δουλεύει όσο θέλει», προκειμένου να δικαιολογήσουν έτσι την καταστρατήγηση του ωραρίου. Το Συνδικάτο κατήγγειλε τα ωράρια - λάστιχο και την προσπάθεια να επικρατήσουν στο έργο όροι κάτεργου, για να αβγατίσουν τα κέρδη κατασκευαστών και εργολάβων. Φυσικά, έλαβαν αποφασιστική και δυναμική απάντηση από τα στελέχη του Συνδικάτου, που ξεκαθάρισαν ότι τα σχέδια αυτά θα ματαιωθούν και μπροστά θα μπει η υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των εργατών.

Ενα από τα σημεία που αναδείχθηκαν από τη χτεσινή παρέμβαση είναι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, πέντε μέρες μετά το «ατύχημα», δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε έλεγχο, με το Συνδικάτο να καταγγέλλει για μια ακόμα φορά «τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη στελέχωσή της, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων». Μετά την επιμονή των συνδικαλιστών, ο απαραίτητος έλεγχος προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Το σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι επίκαιρο και πρέπει να αποτελέσει οδηγό της πάλης μας για την προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για νέες γενναίες αυξήσεις στους μισθούς», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός εργάτης σε λατομείο στον Τύρναβο(2020-01-24 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας(2019-11-06 00:00:00.0)
Εργάτες - θύματα της εντατικοποίησης και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας(2018-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-11-13 00:00:00.0)
Να τερματιστεί η ομηρία των 100 οικογενειών(2009-12-15 00:00:00.0)
Κυριακάτικες ...παρανομίες(1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ