Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις αναιμικής ανάπτυξης και μέτρα λιτότητας ενόψει

Αναιμική ανάπτυξη 1,0% το 2023 και 1,7% το 2024, καθώς επίσης πληθωρισμό 6,7% και 3,1% αντίστοιχα, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακοίνωσε χθες τις συστάσεις της για «σφιχτή» και «συνετή» δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 και «ταχεία εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής», βλ. λιτότητα για τους λαούς. Προβλέπει επίσης αύξηση της απασχόλησης (με τις γνωστές ελαστικές εργασιακές σχέσεις) στο 0,5% φέτος, πριν μειωθεί στο 0,4% το 2024. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει λίγο πάνω από το 6%

Ταυτόχρονα προβάλλεται και η λεγόμενη «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο «Ελντοράντο» για το κεφάλαιο (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 5 για τις συστάσεις για την Ελλάδα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από όλες τις χώρες - μέλη να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στην Ενέργεια που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2023 και, αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προτείνει αυτά να αφορούν τους πιο ευάλωτους, καθώς και να διατηρηθούν τα κίνητρα για εκσυγχρονισμό οικιακών συσκευών - υποδομών, για εξοικονόμηση Ενέργειας. Πρόκειται για τη νέα μπίζνα όπου θα αναβαθμίζονται τα κτίρια ενεργειακά, αλλά επειδή δεν είναι «επιλέξιμη» δαπάνη η αντισεισμική θωράκιση θα είναι ευάλωτα στους σεισμούς.

Ταυτόχρονα, επιτάσσει από τις 27 χώρες - μέλη να εντείνουν την πρόοδο για την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας. Αναφορικά με τα ελλείμματα σε χώρες της ΕΕ, αναφέρεται ότι το κριτήριο του ελλείμματος δεν πληρούν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Το κριτήριο του χρέους δεν πληρούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η συμμόρφωση με το σημείο αναφοράς για τη μείωση του χρέους δεν δικαιολογείται υπό τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρεται ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες».

Παζάρια στις ΗΠΑ για το χρέος

Νέα πίεση σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο άσκησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καλώντας τις δύο πλευρές να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία για την αύξηση της «οροφής» του χρέους, πριν την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιούνη.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση της «Wall Street Journal», η Γέλεν επανέλαβε ότι αν παρέλθει η 1η Ιούνη χωρίς συμφωνία, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή οικονομία και τη θέση του δολαρίου στις χρηματαγορές.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πάντως, αναμενόταν μία ακόμα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, μετά την υποτιθέμενη «παραγωγική» συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι νωρίς χτες, ωστόσο, οι δύο πλευρές έμεναν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Οι μεν Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν μαζικές περικοπές δαπανών για να συμφωνήσουν, οι δε Δημοκρατικοί να χρησιμοποιηθούν νέοι φόροι για να μειωθεί το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε αυτό το ρευστό κλίμα, που παρατείνει το σκληρό παζάρι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τη στάση πληρωμών. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, ανέφερε ότι η Ιστορία των ΗΠΑ δείχνει πως πάντα πάλευαν με την ιδέα της χρεοκοπίας αλλά την τελευταία στιγμή κατέληγαν σε συμφωνία, λύνοντας το πρόβλημα.

Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με εκείνη της Γερμανίας και θα αποφύγει την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση για το 2023. Στην εκτίμησή του για τη Βρετανία ανέφερε ότι οι μειωμένες τιμές Ενέργειας θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία να επεκταθεί κατά 0,4% το 2023, από την άλλη όμως το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί και να παραμείνει υψηλό για περισσότερο χρόνο, ώστε να «χαλιναγωγηθεί» ο διψήφιος πληθωρισμός.

Συμφωνία «Apple» και «Broadcom»

Το ίδιο διάστημα εντείνεται ο «πόλεμος των ημιαγωγών», με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας αιχμής «Apple» να ανακοινώνει χτες ότι έκλεισε συμφωνία ύψους πολλών δισ. δολαρίων με την επίσης αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών «Broadcom», ώστε να αναλάβουν την ανάπτυξη εξαρτημάτων για συσκευές που θα λειτουργούν με τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G). Η «Apple» ανακοίνωσε επίσης ότι η συμφωνία είναι τμήμα του σχεδίου που ανακοίνωσε το 2021 για επενδύσεις 430 δισ. στην οικονομία των ΗΠΑ.

Πέρυσι η «Apple» ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ημιαγωγούς από εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας TSMC, που βρίσκεται στην Αριζόνα, και ότι θα φτιάχνει το iPhone 14 στην Ινδία, δείχνοντας πως θέλει να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» της μαζικής παραγωγής πολλών προϊόντων της στην Κίνα.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια όπως η «Alphabet», μητρική της «Google», εντείνουν τις επαφές με στελέχη της Κομισιόν στην ΕΕ, πριν τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη δημιουργία ενός πρώτου ρυθμιστικού πλαισίου κανονισμών ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ