Την παραβίαση της επταήμερης συμφωνίας εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της 22ας Μαΐου και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν διαπίστωσαν χτες Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει ρόλο ελέγχου τήρησης ή παραβίασης της συμφωνίας.
Οπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, καμία πλευρά δεν τήρησε πλήρως τη συμφωνία, αν και οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ ήταν λιγότερο έντονες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Ως σφοδρότερες, πέρα απ' αυτές στην πρωτεύουσα, κατέγραψαν τις συγκρούσεις στο Ελ Ομπέιντ, όπου σημειώθηκαν «αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού».
Η συμφωνία εκεχειρίας, που επιτεύχθηκε ύστερα από δύο βδομάδες διαπραγματεύσεων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, έχει στόχο να δημιουργήσει διαδρόμους για τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στα διασταυρούμενα πυρά και για την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία χρειάζονται περίπου 25 εκατ. Σουδανών, πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση στο Σουδάν, απευθύνοντας έκκληση στους στρατηγούς Α. Φ. Μπουρχάν (αρχηγό του στρατού) και Μ. Χ. Ντάγκαλο (επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων) να σταματήσουν. «Πρέπει να εκδώσετε σαφείς διαταγές, όχι με αόριστες διατυπώσεις, προς όλους όσοι βρίσκονται υπό τη διοίκησή σας, ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία. Οι πολίτες πρέπει να προστατευτούν και εσείς να σταματήσετε αυτήν την παράλογη βία τώρα», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Οι δύο στρατηγοί το 2019 ηγήθηκαν από κοινού στη «σφαγή του Χαρτούμ», την άγρια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων κατά του Προέδρου - δικτάτορα Μπασίρ, όπου πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον Νείλο, ενώ παράλληλα εκατοντάδες βασανίστηκαν και βιάστηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Οι δυνάμεις του Ντάγκαλο είναι επίσης δραστήριες στην Υεμένη και στη Λιβύη, ενώ έχουν στενή συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner».
Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού κατέγραφαν σημαντική αύξηση του αριθμού των Σουδανών προσφύγων στο Τσαντ, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Από τα τέλη Απρίλη υπολογίζεται ότι κατέφυγαν στο Τσαντ 60.000 έως 90.000 Σουδανοί άμαχοι. Δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς έχουν στήσει πρόχειρες σκηνές στο χωριό Μπορότα, σε άσχημες συνθήκες, με μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες.
Αργότερα χτες το βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.300.000 οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες του Σουδάν, αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στις 15 Απρίλη. Από αυτούς, ένα εκατομμύριο έχουν βρει καταφύγιο εντός Σουδάν και περίπου 300.000 άλλοι σε γειτονικές χώρες, με τους περισσότερους να έχουν βρει ασφάλεια σε Αίγυπτο και Τσαντ.