Νέο κάλεσμα για ελληνοτουρκικά παζάρια μετά τις εκλογές απηύθυνε ο Χ. Ακάρ, ενώ διάφορα επιτελεία ανυπομονούν για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με χώρες της περιοχής
Από τη συνάντηση Κιλιτσντάρογλου - Οζντάγ |
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό, την ώρα που Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο εκφράζουν με κάθε αφορμή προθυμία να διαμεσολαβήσουν για επιτάχυνση συμβιβασμών που θα «κλειδώσουν» τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή αλλά και τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που θα δυσκολέψει κι άλλο τα σχέδια Ρωσίας αλλά και Κίνας.
Οπως επανέλαβε λοιπόν ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ (πρωτοκλασάτο στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ που ήδη κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή και την επόμενη 4ετία), «τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι τόσο απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε (Ελλάδα και Τουρκία) αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για κάμποσο διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να παράξουν λύσεις». Πρόσθεσε ότι με την ελληνική πλευρά «μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Την ίδια στιγμή, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών με αφορμή τη 19η Μάη (μέρα μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων), είπε «μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, μη μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να τα μελετήσουν, να διαβάσουν, να γράψουν και να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν ως ιστορικοί». Ανέφερε ότι ενώ «βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια διαδικασία» (προετοιμασίας νέων συνομιλιών) είναι «λάθος και απαράδεκτο» να γίνονται τέτοιες δηλώσεις και ότι «δεν θα καταφέρουν επ' ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ή να μας τους επιβάλουν ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη», για να διαμηνύσει ξανά ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο».
Ακόμα, είπε: «Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων (...) Μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον Πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από εδώ».
Αναθέρμανση ευρύτερα των παζαριών του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή - ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος - ανήγγειλε και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ - που συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία» και στηρίζει ως υποψήφιο Πρόεδρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), Μεράλ Ακσενέρ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για το ότι «τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο» και ευθύνεται - όπως είπε - επειδή «χάθηκε... η μισή ''Γαλάζια Πατρίδα''», ύστερα και από συνεργασίες, για παράδειγμα, μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Σημειωτέον, την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε πως θα στηρίξει και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη» (Zafer), Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε με το CHP πρωτόκολλο συνεργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστεί η μάχη ενάντια σε παντός είδους τρομοκρατικές ομάδες. Σε ανάρτησή του, ο Οζντάγ διεμήνυσε ότι «η Τουρκία δεν θα γίνει Προσφυγιστάν».
Θυμίζουμε ότι στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών η «Εθνική Συμμαχία» (που στηρίζει την υποψηφιότητα του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με άλλα μικρότερα κόμματα που ιδρύθηκαν και μετά από διασπάσεις του ΑΚΡ) έλαβε 44,89%. Η «Λαϊκή Συμμαχία» (όπου εκτός από το ΑΚΡ συμμετέχουν και δυνάμεις όπως το εθνικιστικό ΜΗΡ) πήρε 49,5%.
Την ίδια στιγμή, ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού (επίσης κεντρικό στέλεχος του ΑΚΡ), πήρε τη σκυτάλη των «διαμαρτυριών» κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «βγήκε και είπε πως θα λογοδοτήσει ο Ερντογάν για όσα έχει κάνει. Λέει πως θα μας τιμωρήσει. Αν τολμάς τιμώρησέ μας! Εμείς δεν πολεμάμε το PKK, πολεμάμε τις ΗΠΑ. Είναι τόσο απλό»...
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρόλο της ΝΑ Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας στην υλοποίηση σχεδιασμών που συνδέονται με τη λεγόμενη «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού «Eni», Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, με αφορμή ερώτημα για τα πιθανά οφέλη του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη «Eastmed», επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του είδους πρέπει να γίνει μαζί με την Τουρκία. Δεν γίνεται να αναλογιστούμε ότι Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα θα μπορέσουν να βρουν μια συμφωνία (για αγωγό) χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας».
Αλλωστε, στην ίδια συνεδρίαση, εκφράστηκε ανυπομονησία για επίσπευση της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Πάολο Φορμεντίνι, να δηλώνει ρητά ότι «ελπίζουμε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία», προσθέτοντας πως οι δηλώσεις Ντεσκάλτσι «δεν μας προκάλεσαν έκπληξη. Στην πραγματικότητα, η βασική ιδέα των όσων είπε είναι εφικτή». Τα σχετικά ρεπορτάζ σημείωναν ακόμα ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να επιμείνει σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του «EastMed» και τη διευκόλυνση σχετικών διακρατικών συνομιλιών.