Δευτέρα 22 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι υποψήφιοι του Σιν Φέιν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις περισσότερες έδρες στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ιρλανδίας που έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Το Σιν Φέιν (που διεκδικεί την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) πήρε 144 έδρες δημοτικών συμβούλων (από 105) σε σύνολο 462. Δεύτεροι ήρθαν οι υποψήφιοι του κόμματος DUP (που υποστηρίζουν την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) με 122 έδρες (όσες είχαν και στις προηγούμενες εκλογές) και τρίτοι οι υποψήφιοι του «κεντρώου» μπλοκ Κόμμα Συμμαχίας με 67 έδρες (από 53).

ΡΩΜΗ.-- Τέφρα και καπνό εκτοξεύει η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, με τις αρχές της Σικελίας να προχωρούν χτες στο κλείσιμο του αεροδρομίου της Κατάνης, με επισκεψιμότητα πέρυσι περίπου 10 εκατομμυρίων επιβατών. ΜΜΕ της Ιταλίας δείχνουν αυτοκίνητα στην πόλη καλυμμένα με ένα στρώμα γκρίζας σκόνης.

ΟΤΑΒΑ.-- Πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης έχουν αποτεφρωθεί στο δυτικό τμήμα του Καναδά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε στη χώρα πάνω από δύο βδομάδες. Χωρίς τα αναγκαία μέτρα και μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης, οι καναδικές αρχές έριχναν τις ελπίδες τους στη βροχή, που αναμενόταν χτες βράδυ στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός των 87 εστιών φωτιάς.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν χτες σε συγκρούσεις με άγνωστη ομάδα ενόπλων που επιχειρούσε να εισέλθει στο Ιράν από τα πακιστανικά σύνορα, κοντά στην πόλη Σαραβάν της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν.

ΡΙΑΝΤ.-- Την επιστήμονα Ραγιάνα Μπαρνάουι και τον πιλότο μαχητικών αεροσκαφών Αλί Αλ-Κάρνι στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Σαουδική Αραβία με τον πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας «SpaceX» που είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις ΗΠΑ. Το 1985 ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν είχε ταξιδέψει με το διαστημικό λεωφορείο Discovery, ενώ η Διαστημική Επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια και πέρσι ξεκίνησε το πρόγραμμα για αποστολές αστροναυτών στο Διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ