Δευτέρα 22 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεσμά

«Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία: Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις (...) Δεύτερον, η κατά το δυνατόν αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων (...) Τρίτον, οι προσπάθειες ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των εξαγωγών (...) και της προώθησης της εξοικονόμησης Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης (...) Τέταρτον, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (...) σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση (...) των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αυτά έγραφε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την Κυριακή για τις «προκλήσεις» της «επόμενης μέρας», και θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν οι «προγραμματικές δηλώσεις» της όποιας επόμενης κυβέρνησης. Γιατί, αλήθεια, ποια απ' όλες τις δεσμεύσεις για τη νέα φουρνιά αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», που αποτελούν και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ποια απ' όλες τις δεσμεύσεις των «πράσινων μπίζνες» και των ματωμένων πλεονασμάτων, δεν τη συνυπογράφουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα; Απέναντι λοιπόν σε αυτούς βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ! Γι' αυτό η δική του δύναμη είναι δύναμη του λαού να αντιπαλέψει τα νέα «δεσμά» που θα επιχειρήσουν όλοι μαζί να του περάσουν, για να «απελευθερώνονται» τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ξανά

«Το ΚΚΕ θα καταθέσει τη δύναμή του στους λαϊκούς αγώνες της επόμενης μέρας». Με αυτό το πρωτοσέλιδο έβγαινε την επομένη των εκλογών του 2019 ο «Ριζοσπάστης», δίνοντας το στίγμα για το πού θα βρίσκεται το Κόμμα και η δύναμη που του έδωσε ο λαός. Και όντως, 4 χρόνια μετά, την υπόσχεση αυτή την κράτησε και με το παραπάνω το ΚΚΕ, καταθέτοντας τη δύναμή του στους αγώνες: Από αυτούς για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού στην πανδημία μέχρι τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στο λιμάνι, στους οικοδόμους, στη Ζώνη, στην «e-food». Και από εκείνους ενάντια στους πλειστηριασμούς μέχρι τους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ολα αυτά την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» στη ΝΔ, όπως είχαν άλλωστε δεσμευτεί επίσης από την πρώτη στιγμή, βάζοντας πλάτη για να περάσουν πάνω από τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια, προτείνοντας υπουργούς κοινής αποδοχής και άλλα τέτοια. Να λοιπόν γιατί ο λαός έχει έναν ακόμα λόγο να χαμογελάει από χτες, με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΚΚΕ. Να γιατί απέναντι στην όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, το ψηλότερο μπόι του ΚΚΕ γίνεται μπόι του λαού, για να δυναμώσει το «αντίπαλο δέος» στην επόμενη κυβέρνηση, που έρχεται με βαριά αντιλαϊκή ατζέντα.

Σφίγγουμε

«Τώρα αρχίζουμε να συζητάμε για την επόμενη μέρα. Γιατί έρχονται κι από τις Βρυξέλλες ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική σταθερότητα, με το "χαλινάρι" που αρχίζει και ξανασφίγγει, με τα προαπαιτούμενα που αρχίζουν να είναι ξανά απαιτητικά. Φεύγουμε από την εποχή της χαλάρωσης, μπαίνουμε ξανά στους κανόνες. Και οι κανόνες είναι σφιχτοί, δεν επιτρέπουν και πάρα πολλά...». Τα παραπάνω έλεγαν χτες το πρωί δημοσιογράφοι του «ΣΚΑΪ» και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία. «Κρίση ειλικρίνειας», θα πει κανείς, που βέβαια έρχεται μετά από μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία είχε πέσει «ομερτά» για τις δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης. Αντίθετα, κυριαρχούσαν τα «κρας τεστ» των εξαγγελιών από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ο καβγάς για την κοστολόγησή τους. Ε, τώρα που «κλείνουν ταμείο», άρχισαν τα «σφίξε το ζωνάρι». Σε θέσεις μάχης λοιπόν από σήμερα κιόλας. Και το ποσοστό του ΚΚΕ δείχνει ότι ο λαός μπορεί να βρεθεί σε ακόμα καλύτερες θέσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΥΓιανισμός

Τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στον εμετικό του αυριανισμό απέναντι στο ΚΚΕ. Τελευταίο κρούσμα αποτελεί ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφορικά με τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Γράφει η «Αυγή»: «Ο ΓΓ του ΚΚΕ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως καρπό της πείρας των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων», διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος προσδιόρισε συγκεκριμένα την άνοδο του ΚΚΕ ως «καρπό της πείρας των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων». Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη... Ο αυριανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί την πορεία των ποσοστών του... Λογικό!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου.

1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει τον νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα («Δόγμα Τρούμαν»). Σύμφωνα με το «Δόγμα Τρούμαν», η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αντίστοιχες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ) στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες σταθερά αγκυροβόλια και ορμητήρια του ιμπεριαλισμού.

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ