Δευτέρα 22 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Σ. Ογάν

Στην τελική ευθεία για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μάρτη, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από το εθνικιστικό κόμμα «Νίκη», του Σινάν Ογάν, ο οποίος στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών έλαβε 5,17% των ψήφων, αποκτώντας ρόλο ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο.

Ο Ογάν συναντήθηκε με τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν - ο οποίος «άγγιξε» την εκλογή του από τον α' γύρο με 49,5% των ψήφων - χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Ουμίτ Οζντάγ, συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρόεδρο της 6κομματικής «Εθνικής Συμμαχίας» της αντιπολίτευσης, Κ. Κιλιτσντάρογλου, που θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον Ερντογάν.

Σχολιάζοντας σε ανάρτησή του συνολικά τον ρόλο του κόμματός του στα παζάρια, ο Ογάν περηφανεύτηκε επειδή «διασφαλίσαμε την παρουσία του τουρκικού εθνικισμού και του Ατατούρκ στη βασική ατζέντα της χώρας. Αναδείξαμε τους Τούρκους εθνικιστές σε κόμμα - κλειδί αντί για το (σ.σ. σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό) HDP».

Αναφερόμενος εξάλλου στη θέση του για άμεση απομάκρυνση των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, πρόσθεσε: «Εγιναν γνωστά πράγματα σημαντικά σχετικά με τους μετανάστες. Συνεισφέραμε στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των προσφύγων, ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει Πρόεδρος... Οι Τούρκοι εθνικιστές δεν θα θεωρούνται "ανταλλακτικό"...».

Η εκδίωξη των Σύρων προσφύγων αποτελεί άλλωστε ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζουν τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου, τόσο για γεωπολιτικές σκοπιμότητες, όσο και για λόγους αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων.

Ενδεικτικές είναι και οι νέες δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επέκρινε τις κυβερνήσεις Ερντογάν ότι «δεν προστάτευσαν τα σύνορα και δεν τίμησαν τη χώρα, φέρνοντας πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες (...) Οι πρόσφυγες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας, τον πολιτισμό μας, τη δημόσια τάξη, την εσωτερική και εξωτερική μας ασφάλεια. Ηρθε η ώρα να γυρίσουν στα σπίτια τους...».

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να παίζει το «χαρτί» της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, «καρφώνοντας» τον Κιλιτσντάρογλου για πιο «φιλοδυτική» στάση.

Σε νέες δηλώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερός μας οικονομικός εταίρος. Δήλωσαν πως θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως το ζητάει η Δύση. Αντίο κύριε Κεμάλ, εμείς δεν κάνουμε αυτό που θέλει η Δύση αλλά αυτό που θέλει η Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ