Στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εισέβαλε το πρωί της Κυριακής ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συνοδεία δεκάδων αστυνομικών και ανδρών των μυστικών υπηρεσιών για περίπου 15 λεπτά, θέλοντας να διαμηνύσει ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές «είναι υπεύθυνες για τον χώρο». Αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς, τον ρόλο της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά την «κηδεμονία» χριστιανικών και μουσουλμανικών ιερών τόπων της πόλης από το τέλος του πολέμου των Εξι Ημερών το 1967.
Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στο Αλ Ακσα, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση» και «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του καθεστώτος του τεμένους Αλ Ακσα». Την προκλητική επίσκεψη καταδίκασε χτες και η αιγυπτιακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο «στάτους κβο». Ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν «αμέσως κάθε πρακτική κλιμάκωσης» που μπορεί να οξύνει την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Μπεν Γκβιρ είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στον προαύλιο χώρο του Αλ Ακσα στις αρχές του 2023 προκαλώντας και τότε θύελλα αντιδράσεων. Είχε δηλώσει τότε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θα ενδώσει στις απειλές της "Χαμάς"».