Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Δεν θα γίνουμε οι επόμενοι επιβάτες σε «τρένο» των Τεμπών!

Σοβαρές καταγγελίες στο Νοσοκομείο Χανίων

Ενα κείμενο διαμαρτυρίας - κραυγή αγωνίας, στο οποίο αποτυπώνονται γραμμή - γραμμή οι τραγικές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, διακινούν στους ασθενείς και στους συνοδούς τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Σε σχέση π.χ. με τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς και τους επακόλουθους κινδύνους και για τους ασθενείς λόγω της δραματικής υποστελέχωσης, στο κείμενο αναφέρεται:

«Ο γιατρός που θα σας εξετάσει δουλεύει 24 ώρες - κυριολεκτικά - συνεχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός που θα δει εσάς στις 8 το πρωί, θα δει και αυτούς που θα έρθουν στις 2 το μεσημέρι, στις 7 το απόγευμα, στις 12 τα μεσάνυχτα, στις 3 τα ξημερώματα, ακόμα και στις 7 το επόμενο πρωί, το πιθανότερο χωρίς να προλάβει να φάει ή να κοιμηθεί πάνω από 2 ώρες.

Είμαστε ειδικευόμενοι ιατροί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει την Ιατρική Σχολή και έχουμε κάνει κάποιους μήνες εκπαίδευσης στην ειδικότητα, ή το πολύ υπηρετήσαμε ένα χρόνο το "αγροτικό" μας σε κάποιο χωριό ή νησί της Ελλάδας.

Για αυτήν την 24ωρη εφημερία καθημερινής θα λάβουμε το "αστρονομικό" ποσό των 80 ευρώ, δηλαδή περίπου 3,33 ευρώ την ώρα. Παράλληλα, τα ενοίκια που καλούμαστε να πληρώσουμε για να ζήσουμε στην πόλη των Χανίων έχουν εκτιναχθεί σε τιμές άνω των 500 ευρώ τον μήνα για μια αξιοπρεπή, βιώσιμη κατοικία. Οι επισφαλείς αυτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε παραίτηση πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστοι στο ΓΝ Χανίων.

Για να υπάρχει κάθε μέρα γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κάνουμε 8-9 24ωρες εφημερίες τον μήνα, χωρίς τα αντίστοιχα ρεπό. Πολλές φορές - παρά τις προσπάθειες των λιγοστών επιμελητών μας να καλύψουν τα κενά των εφημεριών - είμαστε παντελώς μόνοι μας στο ΤΕΠ, υπεύθυνοι για πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, και με την υποχρέωση παράλληλα να επιβλέπουμε και εκείνους που νοσηλεύονται στις κλινικές μας, στην ίδια εφημερία! Και, φυσικά, δεν προλαβαίνουμε μέσα στο 24ωρο να εξετάσουμε τους ασθενείς, εσάς δηλαδή, με την επιμέλεια που αρμόζει, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή ιατρική περίθαλψη που δικαιούστε».

Οι γιατροί προειδοποιούν για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, για το οποίο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις: «Τι θα συμβεί λοιπόν; Εν μέσω θερινών διακοπών, μαζί με εσάς τους κατοίκους του νομού Χανίων θα αναμένει το ΤΕΠ και πλήθος από τους χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν κάθε καλοκαίρι, για να εξεταστείτε όλοι από το πολύ τρεις γιατρούς (δύο ειδικευόμενους Παθολογίας και έναν Χειρουργικής) που θα είναι υπεύθυνοι για την εφημερία όλου του 24ώρου».

Το κείμενο που συνέταξαν οι ειδικευόμενοι γιατροί, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν, σχολιάζει και το «μέτρο» της ΥΠΕ, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΓΝ Χανίων, για μετακίνηση δύο «αγροτικών» γιατρών από το Κέντρο Υγείας Καντάνου στο ΓΝ Χανίων ώστε να καλύψουν τα κενά του Παθολογικού ΤΕΠ και της Παθολογικής κλινικής. «Δηλαδή δύο γιατροί που μόλις έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή να αναλάβουν καθήκοντα στα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί!», σημειώνεται από τους ειδικευόμενους, που αναδεικνύουν επίσης:

«Αρα ούτε οι κατάλληλοι γιατροί θα εφημερεύουν στο νοσοκομείο μας, ούτε τα χωριά του νομού θα έχουν τους γιατρούς τους. Διαλύουν με αυτόν τον τρόπο και το νοσοκομείο και την Πρωτοβάθμια Υγεία του νομού Χανίων».

Σ' αυτό το πλαίσιο τονίζουν τη συστηματική, μεθοδευμένη απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει οδηγήσει σε αφόρητες συνθήκες λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία, ειδικά στα περιφερειακά, οι οποίες είναι «άκρως επικίνδυνες για τις ζωές των ασθενών μας. Τις δικές σας ζωές».

«Μοιάζει να είμαστε "οι επόμενοι επιβάτες του τρένου στα Τέμπη". Να μη τους το επιτρέψουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά, καλώντας σε αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Και απαιτούν: Καμία σκέψη για εφημερίες Τομέα. Οχι στις μετακινήσεις των «αγροτικών» και των γιατρών των Κέντρων Υγείας. Αμεση στελέχωση των Επειγόντων και των Παθολογικών - Χειρουργικών κλινικών του ΓΝ Χανίων. Ταυτόχρονες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μισθολογικές αυξήσεις και οικονομικά κίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ