Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Σε αδιέξοδο η συλλογική σύμβαση

Δεν αποκλείει αγωνιστικές κινητοποιήσεις η πλειοψηφία, αφού χαντάκωσε τη διεκδίκηση με τον «κοινωνικό διάλογο»

Και ξαφνικά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ θυμήθηκε τις απεργιακές κινητοποιήσεις! Αυτές προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Ομοσπονδίας, καθώς θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ύστερα και από την επιμονή των εργοδοτών για αυξήσεις 2% και 2% για διετή σύμβαση!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσπάθεια του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων με επιχειρήματα σχετικά με τη δυνατότητα των... τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Ετσι και αυτή την ύστατη στιγμή, που ο «κοινωνικός διάλογος» έδειξε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια για ποιών το συμφέρον δουλεύει, η ηγεσία της ΟΤΟΕ επιμένει να τον υπερασπίζεται, κρίνοντας με... αίσθημα ευθύνης τις δυνατότητες των τραπεζών, αντί να προτάξει τις αναντίρρητες ανάγκες των εργαζομένων.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επισήμανε ότι η κατάσταση των εργαζομένων δεν είναι καλή, κυρίως επειδή οι μισθοί τους αποκλίνουν σε αγοραστική δύναμη μεταξύ 25 - 30% από των Ευρωπαίων συναδέλφων τους! Λες και δεν αρκεί από μόνη της η αδυναμία των εργαζομένων να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι αυξήσεις που ζητά η ΟΤΟΕ φτάνουν περίπου στο 7%. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η απώλεια 0,5% από την περασμένη χρονιά λόγω της απόκλισης του πληθωρισμού, η κάλυψη του προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2002 (περίπου 3 - 3,5%), μέρος της αύξησης του ΑΕΠ και τμήμα της διαφοράς στις αποδοχές Ελλήνων και Ευρωπαίων τραπεζοϋπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ τραπεζοϋπαλλήλων για κατώτερο μισθό 300.000 δραχμές, ο οποίος προφανώς καλύπτει πολύ καλύτερα τις όποιες απώλειες και διαφορές μισθών.

Παράλληλα οι εργοδότες «προσφέρουν» 37ωρο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα και 37,5 ώρες για τα κεντρικά, απαιτώντας 5,5, ώρες παράταση του ωραρίου συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, εφόσον δεν εξευρεθεί κάποια λύση στη συνάντηση με τους εργοδότες την Πέμπτη, την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων μορφών πάλης. Για να αποδειχθεί μάλιστα η σύμπνοια των εργαζομένων στη στρατηγική της, παρουσίασε τις αποφάσεις των συλλόγων μιας σειράς τραπεζών, οι οποίες ζητούν απεργία ή στηρίζουν το ενδεχόμενό της.

Ωστόσο, ζητούμενο είναι η συμμετοχή των εργαζομένων για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων. Και η συμμετοχή τους έχει χτυπηθεί πρώτα απ' όλα από την ίδια την ΟΤΟΕ που τους κρατούσε χρόνια τώρα αμέτοχους επιμένοντας στον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο και θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία.

Από την άλλη, η συμφωνία της στις αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, με μόνη επιφύλαξη το θέμα της χρηματοδότησης και την άρνηση αναγκαστικής ένταξής τους στο ενιαίο ταμείο μισθωτών, μειώνει ακόμη περισσότερο την ΟΤΟΕ στα μάτια των εργαζομένων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ