Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ EUROSTAT - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ «S & P» - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Μπαίνουν και οι «σφραγίδες» στο αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης

«

Σφραγίδες» και «υπογραφές» παίρνει τις επόμενες μέρες το αντιλαϊκό πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης, αφού το «καλεντάρι» είναι γεμάτο και περιλαμβάνει μια σειρά από αξιολογήσεις και ορόσημα για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Μεταξύ άλλων αυτό περιλαμβάνει:

-- Τα αποτελέσματα του πορίσματος της Eurostat για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης για το 2022, την ερχόμενη Παρασκευή. Εκεί αναμένεται να αποτυπωθεί και η γενικευμένη φοροληστεία τη χρονιά που πέρασε, με τους κάθε λογής έμμεσους και ειδικούς φόρους σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, είδη διατροφής να εκτοξεύονται, «υπεραποδίδοντας» για το αστικό κράτος και το «μαξιλάρι ασφαλείας» της καπιταλιστικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται η «υπεραπόδοση» να οδηγήσει και σε «πρωτογενές πλεόνασμα», κι ενώ δεδομένη θεωρείται για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπούς η επιστροφή σε αυτά ήδη από φέτος.

-- Την αξιολόγηση από τον οίκο «Standard and Poor's», την ίδια μέρα. Δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τον πρώτο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που θα «αναβαθμίσει» την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας». «Χαράς ευαγγέλια» δηλαδή για αστικό κράτος και κεφάλαιο, που προσμένουν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει με φτηνό χρήμα τους ομίλους. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τον λαό, η θετική αξιολόγηση μεταφράζεται σε «κωδικοποίηση» και επιτάχυνση της αντεργατικής νομοθεσίας, καθηλωμένους μισθούς, κλιμάκωση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε σειρά τομέων, όπως π.χ. στην αστική Δικαιοσύνη. Αυτά αποτελούν και το «διαβατήριο» για την έξοδο στις αγορές που θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος θα προβεί σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου.

-- Την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της επόμενης τετραετίας, όπου θα περιλαμβάνονται τα παραπάνω και πολλές ακόμα αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με μπούσουλα και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οπως ανέφερε και η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό θα περιλαμβάνει την «εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά αυτοματοποιημένος, αφήνοντας λίγα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων».

Η αντιλαϊκή επίθεση είναι και η μόνη «κοινή συνισταμένη» όλων στο παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο εσωτερικό της ΕΕ για τη «μεταρρύθμιση» του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον επίτροπο Β. Ντομπρόβσκις να δηλώνει την Παρασκευή πως «είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στον κανόνα του 1/20» (για τον περιορισμό κατά το 1/20 της διαφοράς του χρέους κάθε χώρας από το 60%).

Θυμίζουμε πως το παζάρι αφορά τη μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη - μέλη σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη στήριξη των «πράσινων» μπίζνες, με αντάλλαγμα τις ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Στο παζάρι «θέση» πήρε την Παρασκευή και το ΔΝΤ, με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματός του, Αλφρεντ Κάμερ, να λέει ότι «θα είναι καλύτερα τώρα να υπάρξει μεγαλύτερη εξυγίανση» στα δημοσιονομικά των κρατών - μελών, ώστε να «συνδράμει» την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να είναι λιγότερο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων και συμβάλλοντας πιθανώς στον περιορισμό των αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε αυτό το «μαγγανοπήγαδο» οι λαοί καλούνται να «διαλέξουν» από πού θα χάσουν: Από το «τσεκούρι» στις όποιες δαπάνες που αφορούν Υγεία, Πρόνοια κ.τ.λ., από την εκτόξευση των επιτοκίων και την ακρίβεια, ή απ' όλα μαζί, ώστε να θωρακιστούν τα κέρδη των ομίλων.

«Εκρηξη» κερδών από τις τσακισμένες λαϊκές ανάγκες

Τα παραπάνω αποτελούν άλλωστε και τη βάση για την έκρηξη κερδοφορίας που σημείωσαν το 2022 οι εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείες, που θα μοιράσουν φέτος μερίσματα ύψους 2,4 - 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό μερισμάτων που θα μοιραστεί από το 2009, πριν από τη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Οι τράπεζες το 2022 παρουσίασαν προ φόρων κέρδη 4,57 δισ. ευρώ, ενώ μια σειρά από εταιρείες εμφανίζουν ιστορικές επιδόσεις κερδοφορίας, ακριβώς από το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές είναι «ασύμβατες» με την καπιταλιστική κερδοφορία που υπηρετούν όλα τα κόμματα.

Ενδεικτικά, την ίδια ώρα που ο λαός βυθιζόταν ακόμα βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια, η «Motor Oil» κατέγραφε ρεκόρ κερδών έπειτα από φόρους, φτάνοντας στα 967,2 εκατ., έναντι 202,36 εκατ. το 2021. Η «Mytilineos» σημείωσε το 2022 καθαρά κέρδη 466 εκατ. ευρώ, αυξημένα 187% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η «HelleniQ Energy» (πρώην ΕΛΠΕ) έφτασε το 1 δισ. κερδών το 2022.

Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών και η εκτόξευση των επιτοκίων που οδηγεί τα χρεωμένα νοικοκυριά να πληρώνουν έως και 4 δόσεις παραπάνω τον χρόνο, οδήγησαν τις τράπεζες σε κέρδη - μαμούθ, 4,57 δισ. ευρώ προ φόρων, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,269 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 398 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,12 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,174 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς 577 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2022 κινούνται η «ΤΙΤΑΝ», που σημείωσε αύξηση 33% στους τζίρους, φτάνοντας τα 2,28 δισ., ο ΟΛΠ, με αύξηση κερδών μετά από φόρους 43,9% στα 52,9 εκατ. κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ