Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Στη «μέγγενη» τα λαϊκά νοικοκυριά με οποιαδήποτε κυβέρνηση
  • ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εγγυώνται «προστασία» των «κορακιών»
  • Νέες παρεμβάσεις από σωματεία για αναστολή πλειστηριασμών

Αλλοι δύο πλειστηριασμοί ανεστάλησαν χτες με παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Αλλοι δύο πλειστηριασμοί ανεστάλησαν χτες με παρέμβαση του ΠΑΜΕ
Με γνώμονα την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, την προστασία των funds και ταυτόχρονα τη διατήρηση της διαρκούς θηλιάς στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα μπαράζ προεκλογικών υποσχέσεων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ιστορία των «κόκκινων» δανείων είναι πραγματικά πονεμένη για εκατομμύρια νοικοκυριά. Η στρατηγική που διαχρονικά υλοποιούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι η αιτία για τα δεινά τόσων οικογενειών, που ζουν όλη τους τη ζωή με την απειλή όχι μόνο να μείνουν στον δρόμο αλλά και να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Μια στρατηγική που στις σημερινές συνθήκες συνδέεται άμεσα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί προϋπόθεση για την εκταμίευση των πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η εξυγίανση και η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή η συνέχιση του περάσματος δανείων σε funds και η ένταση των πλειστηριασμών.

Αυτό είναι που κρύβουν επιμελώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ με τους νόμους των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που βέβαια μένουν «ακλόνητοι», και βεβαίως με τα αυξημένα επιτόκια, με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και εκείνοι των οποίων δεν έχουν «κοκκινίσει» τα δάνεια, θα μπουν σε περιπέτειες.

Η ΝΔ λέει ότι θα διατηρήσει το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής», που είναι η χαρά των τραπεζών και των funds. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό το σχέδιο αναμένεται μέσα στο 2023 οι πλειστηριασμοί να αγγίξουν τις 700.000! Επιπλέον, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τον Πτωχευτικό Κώδικα, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες και τα funds να πάρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν τα νοικοκυριά και στη συνέχεια να τους μετατρέψει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους. Ενώ σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει εντυπώσεις διαρρέει ότι οι τράπεζες θα αποφασίσουν να «παγώσουν» τα επιτόκια, μόνο για τους «συνεπείς» δανειολήπτες και μόνο για ένα ορισμένο διάστημα, στο σημερινό ύψος, που μεταφράζεται σε τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε προχτές το ...σχέδιό του για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, το οποίο προβλέπει ότι και θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών («όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία»...), και θα πληρώνουν οι «ευάλωτοι» στις τράπεζες και στα «κοράκια» ό,τι περισσεύει από τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν, και θα πληρώνει συνολικά ο λαός στα funds και στις τράπεζες, μέσω της επιδότησης δόσης, για τους απολύτως εξαθλιωμένους...

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για επαναφορά του νόμου Κατσέλη (η οποία ήταν προχτές δίπλα στον Αλ. Τσίπρα), που σε τελική ανάλυση δεν έδωσε καμία ουσιαστική προστασία στην πρώτη κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το 1/3 των δανείων που είχαν ρυθμιστεί «κοκκίνισαν» ξανά...

Νέες κινητοποιήσεις για την προστασία των λαϊκών σπιτιών

Στο παραπάνω φόντο, σε μια ακόμα κινητοποίηση προχώρησε χτες το ΠΑΜΕ στην «do Value», παρεμβαίνοντας για να υπερασπιστεί τρεις οικογένειες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

Με την παρέμβαση των σωματείων έγινε κατορθωτό να ανασταλούν στις δύο περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί και να μπουν και οι τρεις σε διαδικασία διευθέτησης των δανείων τους.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, και η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ.

Ο Βάλσαμος Συρίγος μετά την παρέμβαση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι όσο πιο μαζικές είναι οι κινητοποιήσεις τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει ο αγώνας για να σωθούν λαϊκές κατοικίες. Ακόμα κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε όσους τώρα, πριν από τις εκλογές, υπόσχονται ότι θα τους σώσουν τα σπίτια ενώ είναι αυτοί που τους έχουν ρίξει στη φτώχεια, που αρπάζουν τα σπίτια, που έχουν κάνει ιδιώνυμο αδίκημα το να σώζεις τα σπίτια του λαού. Χρειάζεται, τόνισε, να ισχυροποιηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της «do Value» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους σωματείων να απαιτούν να σταματήσει ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας συνταξιούχου στην Ανω Ηλιούπολη.

Η οικογένεια συνταξιούχων κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, στο οποίο μάλιστα φιλοξενεί και το άνεργο παιδί της, για ένα δάνειο 15.000 ευρώ που με τις προσαυξήσεις και τους τόκους έφτασε στις 30.000 ευρώ. Η εταιρεία βγάζει το σπίτι δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό και μάλιστα τη Μεγάλη Τετάρτη, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

Η οικογένεια έχει προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με το fund αλλά είτε βρίσκει τοίχο είτε της ζητάνε υπέρογκα ποσά ως προκαταβολή. Είχε ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και πλήρωνε κανονικά όλες τις δόσεις μέχρι που προέκυψαν δυσκολίες και τώρα ζητάει εκ νέου διακανονισμό προκειμένου να καθοριστούν δόσεις που να μπορεί να πληρώνει με τη μία και μοναδική σύνταξη του πατέρα, με την οποία συντηρείται.

Εκπρόσωποι των φορέων απαίτησαν να ανασταλεί ο πλειστηριασμός και να γίνουν εύλογες ρυθμίσεις των δόσεων, με παράλληλη διαγραφή όλων των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.

ΠΑΜΕ: Μόνο ανησυχία από τις προτάσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και διάφοροι άλλοι επίδοξοι κυβερνητικοί σωτήρες τσακώνονται ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις τράπεζες και τα funds, πασπαλίζοντας τον ψεύτικο καβγά τους με υποσχέσεις - παγίδες για τη δήθεν προστασία από πλειστηριασμούς», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τις προχτεσινές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οπως τονίζει, «μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον λαό. Οσο κι αν ανεβάζουν τους τόνους, όσο κι αν αλλάζουν τις λέξεις και τις ονομασίες των διαφόρων μηχανισμών που προτείνουν, η ουσία παραμένει ίδια:

-- Ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αλγόριθμοι, που θα "ρυθμίζουν" τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, φτωχών αγροτών και επαγγελματιών.

-- Κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, για να εξασφαλίζονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου στην επιδότηση των δόσεων και την πληρωμή σε τράπεζες και funds.

-- Συνέχιση της λειτουργίας των αρπακτικών, που ακούνε στο όνομα Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.

-- Στοιχειώδης προστασία για ελάχιστους ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ η πλειοψηφία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων θα είναι αντιμέτωπη με τον "κόφτη" των "ελάχιστων δαπανών διαβίωσης" και των διαφόρων εξωπραγματικών κριτηρίων για το εισόδημα και την αξία της κατοικίας.

-- Ομηρία σε εξωδικαστικούς μηχανισμούς ή δικαστικές αντιδικίες για ν' αποφευχθεί ο πλειστηριασμός.

Κι έχουν το θράσος όλοι αυτοί, που μας έχουν φέρει ως εδώ και θρέφουν στα γόνατα της πολιτικής τους Πάτσηδες και Παπαθανάσηδες, να μιλούν για προστασία της πρώτης κατοικίας!

Ομως, το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει ήδη αποκτήσει πολύτιμη πείρα: Μόνο με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του αποτράπηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις, δόθηκαν ορισμένες λύσεις για ρυθμίσεις δανείων.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Δεν πέφτουμε στις παγίδες που πάνε να μας στήσουν. Διεκδικούμε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, με διαγραφή όλων των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς. Προστασία εδώ και τώρα της πρώτης κατοικίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων πάνω στις πλάτες των χρεωμένων νοικοκυριών(2023-04-05 00:00:00.0)
Κανένας μόνος, τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!(2023-03-01 00:00:00.0)
Τα σπίτια του λαού θα τα σώσει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του(2023-02-17 00:00:00.0)
Εξοργιστική αντιπαράθεση πάνω στα συντρίμμια της λαϊκής κατοικίας που προκάλεσαν και οι δύο(2023-02-14 00:00:00.0)
«Κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί, κανένας μόνος του»(2023-02-02 00:00:00.0)
Νέο κύμα πλειστηριασμών σαρώνει ό,τι αφήνουν όρθιο τα ενοίκια - φωτιά και η ακρίβεια(2022-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ