Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Φτάνει πια με την εργασιακή ομηρία και την επισφάλεια!

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΑ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, στα Παραρτήματα Ρομά και στα Κέντρα Ενταξης Μεταναστών και Κινητές Μονάδες των δήμων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας και Παρακολουθημάτων (ΠΑΝΣΕΚΚ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την παραμονή όλου του προσωπικού τους στην εργασία χωρίς εξαιρέσεις, νέες προσλήψεις και μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τις δομές δήμων της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Να σημειωθεί ότι είναι πάνω από 1.000 οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το 2017 με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης. Εκτός από τη διαρκή εργασιακή επισφάλεια, έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των δομών και την επιπλέον επιβάρυνση με νέα αντικείμενα εργασίας. Σήμερα βρίσκονται στο «παρά πέντε» της λήξης των συμβάσεών τους και, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, το υπουργείο Εργασίας ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις για το αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ενώ χτες αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους.

Ωστόσο, μια μέρα πριν την απεργία, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέφθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας από το ΕΣΠΑ και των συμβάσεων εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή, κάτω από την πίεση και των κινητοποιήσεων, δίνει παράταση στη λειτουργία των δομών μέχρι το τέλος του 2024.

Οσον αφορά το αίτημα για προσλήψεις, αυτό παραμένει «στον πάγο». Σε συνάντηση με τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ, οι εργαζόμενοι έθεσαν το αίτημα για προσλήψεις, καθώς σήμερα καλούνται να «μπαλώσουν» κενά και ελλείψεις, αναλαμβάνοντας διοικητικά καθήκοντα όπως η διεκπεραίωση αιτήσεων για προνοιακά, αναπηρικά και άλλα επιδόματα. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία ενίσχυση σε προσωπικό.

Σε Γενική Συνέλευση το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ τη Δευτέρα 10 Απρίλη. Επίσης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι στο εξής δεν πρόκειται να αναλάβουν πρόσθετα καθήκοντα και αρμοδιότητες που αφορούν τη διεκπεραίωση αιτήσεων για επιδόματα.

Μαζί με τους εργαζόμενους από την Πάτρα συμμετείχε στην κινητοποίηση και ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Πλέσσας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα με τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ζητήσει τη μονιμοποίηση του προσωπικού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τις κυβερνήσεις.

Απεργία στους ΟΤΑ τη Δευτέρα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων των ΟΤΑ τη Δευτέρα 10 Απρίλη, που αποφάσισε η Ομοσπονδία τους, απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Το Συνδικάτο θέτει ως αίτημα αιχμής τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση συμβασιούχου. Αναδεικνύει τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, που προεκλογικά θυμήθηκαν «μονιμοποιήσεις» μόνο για όσους έχουν δικαστικές αποφάσεις, θυμίζοντας την αρνητική τους στάση στην πρόταση των 150 Ομοσπονδιών και Σωματείων για άρση των συνταγματικών περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος, αναφορικά με τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ακόμα, καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στην ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που «δηλώνουν ότι είναι υπέρμαχοι της μονιμοποίησης μόνο όσων συμβασιούχων "αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"».

«Σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα όλοι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει το Συνδικάτο, προβάλλοντας διεκδικήσεις για: Καμία απόλυση. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Βορίδη, για εξάντληση των ένδικων μέσων σε εργατικές διαφορές, και όλων των αντεργατικών νόμων που εμποδίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις και όσοι τις άσκησαν να τις αποσύρουν τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας την Πέμπτη ενάντια στις απολύσεις(2022-03-01 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο(2011-04-14 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο(2011-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ